Translate with 
MENU ZAVŘÍT
18. června 2015

Celoroční terasy nabízejí oázu klidu a pohody

Text: Martina Peřinková
Foto: Caldera Spas, Shutterstock, Presiza, Weber, Softtub Spa

Terasa patří k nejoblíbenějším místům v domě i v bytě, dokazují to rovněž různé průzkumy. Přestože je terasa spojena především s letními měsíci, dnes již nic nebrání tomu, abychom si jejího kouzla
a pohodlí užívali celoročně.

Možnosti, jak využívat terasu celoročně, jsou v zásadě dvě. První variantou je udělat z terasy
další obytnou místnost, nechat ji uzavřít a v zimě vytápět. Takovým typům teras se říká většinou zimní zahrady. Je třeba se ale připravit na to, že se jedná o finančně nákladný projekt. Proto se rozhodně nepouštějte do nějakých pokusů a projekt si pečlivě připravte – včetně výběru vhodného dodavatele.
Druhým, a mnohem ekonomičtějším způsobem, jak si užívat terasu celoročně, je ten, že ji ponecháte beze změn a najdete pro ni využití i v zimních měsících. Není to tak těžké, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Důležité je využití
Než se pustíte do projektu, měli byste sami sobě zodpovědět otázku, jak budete terasu po celý rok využívat. Je rozdíl, jestli na ní budete trávit hodinu týdně nebo tři hodiny denně. Pro občasné využití terasy v zimě nemá smysl pouštět se do ekonomicky náročnější varianty, kterou je kompletní
zasklení. Stačí si pořídit několik vhodných doplňků a na terase můžete trávit čas i v případě, že bude zapadaná sněhem.

Jak lze využívat nezateplenou terasu i v zimě?
Grilování
Grilování je oblíbenou činností Čechů od jara do podzimu, především pak v létě. Málokdo ale ví, že se stále více rozšiřuje nový trend, kterým je grilování v zimě. Většina grilů zvládne i teplotu pod bodem mrazu, jen je nesmíte nechat stát přímo na sněhu, stačí je postavit na nějakou podložku.
Grilování v zimě se v mnohém liší od toho letního. Hlavní rozdíl je v tom, že v zimě grilujete vždy jen pod pokličkou. V tomto období si také můžete dopřát těžší stravu než v létě, grilovat můžete tedy kromě obvyklých a oblíbených surovin, jako je kuřecí maso či zelenina, také například kachnu nebo zvěřinu.
Je třeba počítat s tím, že v zimě budete muset grilovat delší dobu než v létě kvůli nižší okolní teplotě. Pokud používáte gril na dřevěné uhlí apod., připravte se na jeho vyšší spotřebu.

Vířivka
Další činností, které se můžete oddávat na terase, i když je pokrytá sněhem, je relaxace ve vířivce. Stačí si jen vybrat správný typ zařízení. Vířivek je na trhu celá řada – včetně těch, které se dají použít v interiéru a zároveň i v exteriéru a nevadí jim teploty pod bodem mrazu. Nemusíte se obávat ani přílišné energetické náročnosti. Pokud si vyberete správnou vířivku, její používání v zimě vás rozhodně finančně nezruinuje.
A proč vlastně investovat do vířivky? Pobyt v ní je vhodnou relaxací, stane se rovněž hvězdou každé party, kdo z hostů by si nechtěl posedět ve vířivce se sklenkou něčeho dobrého. Kromě toho má ale pobyt ve vířivce prokazatelné léčebné účinky. Vířivka totiž poskytuje kombinaci masáže, nadnášení vodou a tepla. Díky tomu je vhodná především pro léčbu kloubů a svalů. Teplá voda zrychluje krevní oběh. Pobyt ve vířivce před spaním rovněž pomáhá lepšímu spánku a také zprůchodňuje dýchací cesty. Užití vířivky v zimě v nevytápěné místnosti, na terase nebo venku navíc ještě napomáhá otužování.

Ohřívače
Pobyt na terase za chladného počasí zpříjemní ohřívače vzduchu. Výkonná topidla dokáží ohřát vzduch na 20 °C v okruhu několika metrů od místa, kde je umístěn, záleží ovšem na druhu ohřívače i na velikosti vytápěné plochy.
Na trhu existují dva druhy topidel – elektrická a plynová. Obě varianty mají své výhody i nevýhody. Hlavní nevýhodou plynových ohřívačů je to, že jejich „pohonem“ je většinou velká a těžká plynová bomba. Výhodou je však stabilní základna a také provozní cena.
Elektrická topidla jsou vlastně druhem infrazářiče, z tohoto důvodu bude i ten nejúspornější na provoz dražší než ohřívače plynové. Výhodou těch elektrických je ale to, že ihned po zapnutí pracují na plný výkon, nemusejí se postupně zahřívat.
Vybrat si můžete topidla závěsná či ta, která jen postavíte do prostoru. Cena je různá, záleží na výkonu, designu a dalších vlastnostech topidla. Můžete sehnat ohřívač za 4 000 Kč, ale také za 25 000 Kč.

Zimní zahrada
Dalším způsobem, jak využívat terasu i v zimě, je vytvořit z ní další obytný prostor domu či bytu a nechat ji zasklít. Tomuto typu se říká většinou zimní zahrada. Variant je hned několik. Můžete ji nechat jen zastřešit či zasklít, ale nevytápět. V tom případě pro ni najdete stejné využití jako
u teras, jen vás nebude obtěžovat sníh, vítr, déšť a další rozmary přírody.
Druhou možností, jak využívat zimní zahradu, je udržovat v ní celoročně pokojovou teplotu. V takovém případě si můžete v zimě na terase užívat stejně jako v obývacím pokoji.

Plast, dřevo a hliník
Terasa se nejčastěji buduje z hliníku, plastu či dřeva, případně kombinací více materiálů, například dřeva a hliníku. Není dobré řídit se vždy jen cenou, důležité je vzít v úvahu také další vlastnosti, jako je například pevnost, odolnost, tepelně-izolační vlastnosti a v neposlední řadě rovněž estetické hledisko. Každý materiál má pochopitelně své výhody a nevýhody.
Nejlevnější jsou plastové profily, jejich cena je ze všech možných materiálů nejpříznivější. Jejich nevýhodou ale naopak je menší odolnost, neboť plast není příliš pevný. Ve většině případů se musí plastové profily ještě vyztužit. Použití tohoto materiálu se doporučuje hlavně u menších zahrad.
Osvědčeným materiálem je dřevo. Z estetického hlediska vypadají dřevěné terasy nejlépe, působí velmi útulným dojmem. Jejich výhodou je rovněž dobrá tepelná izolace, která je u dřeva ze všech používaných materiálů vůbec nejlepší. Dřevo umožňuje vytvořit i rozměrnější konstrukce.
Třetím materiálem, který se v současné době používá nejvíce, je hliník. Jeho nevýhodou je především cena a také jeho neekologičnost, což může mnohé ekologicky smýšlející jedince odradit. K výhodám hliníku patří ale vysoká odolnost, velká únosnost a rovněž to, že je hliník dobrým tepelným vodičem.
Zajímavým řešením je kombinace dřeva a hliníku. V tomto případě se hliníkové profily používají většinou k upevnění skel a utěsnění celého systému, zatímco dřevěná konstrukce zůstává chráněna ve vnitřním prostoru terasy. Toto řešení využívá toho nejlepšího z obou materiálů, tedy odolnosti hliníku na vnější straně a estetického hlediska a dobrých tepelně-izolačních vlastností dřeva na vnitřní
straně.

Rozdělení na zóny
Při plánování terasy myslete také na to, že terasa má být nejen atraktivní, ale také funkční a obyvatelná. Z tohoto důvodu se většinou terasa rozděluje na tři zóny: odpočinkovou, průchozí a zónu rostlin neboli vegetace. Už samotné názvy těchto zón jsou všeříkající, přesto si podrobně vysvětlíme jejich účel.
Průchozí zóna je část terasy, z níž se vychází buď do další části domu, nebo ven. Nemá tedy žádnou jinou funkci než tuto. Je proto důležité myslet na to, aby pokud možno vůbec – nebo alespoň co nejméně – zasahovala do dalších zón, zvláště pak do zóny odpočinkové. Asi málokdo by chtěl, aby ho při relaxaci rušil člověk, který jen prochází.
Nejdůležitější a největší bývá zóna odpočinková. Většina celoročních teras se staví právě pro to, aby se na ní dalo relaxovat. Její velikost však bývá různá. Je limitována celkovým prostorem terasy, ale rovněž rozložením nábytku.
Někdo má malou terasu, kam se mu vejde jen sedací souprava, někomu se podaří na terasu vměstnat vířivku, infrasaunu, ale třeba i také bazén.
Třetí součástí terasy bývá zóna rostlin či vegetace. I ta bývá různě velká. Pro někoho jsou rostliny jen vhodným doplňkem terasy, pro někoho jsou rostliny naopak tím hlavním důvodem, proč terasu staví.

Zasklení balkonu
Terasa je sice většinou součástí rodinných domů, ale ani majitelé bytů si však nemusí zoufat. Příjemnou terasu, i když menších rozměrů, mohou mít i oni. Nejjednodušší způsob je
zasklení balkonu. Před tím, než se do toho pustíte, požádejte odborníka, aby posoudil stávající technický stav balkonu a jeho únosnost. Jestliže je stav balkonu nevyhovující, bude muset
nejprve projít rekonstrukcí, až teprve potom ho bude možné zasklít.
Také tady volte pouze kvalitní materiály. Nejdůležitější je sklo, které by mělo mít sílu minimálně 4 mm. Většina společností ale používá sklo o síle 6 mm.
K dispozici jsou dva typy zasklení – rámový a bezrámový. Jako všechno, také oba způsoby tohoto systému mají svá pro a proti.
Rámové systémy bývají většinou dražší než bezrámové. Kromě skla se používají další materiály ke zhotovení rámů. Nejčastěji jsou to hliníkové slitiny, ale také plast či dřevo. Výhodou je rovněž to, že rámové systémy umožňují otevření plochy balkony, a to až do tří čtvrtin. V případě potřeby se
dají skleněné tabule úplně vysadit a balkon může být otevřený.
Použitím bezrámové systému docílíte toho, že vám bude do bytu maximálně svítit slunce a byt bude hodně prosvětlený. V průchodu světla do bytu totiž nebrání žádné rámy. Při použití posuvných skel lze otevřít téměř celou plochu balkonu.
Cena zasklení balkonu může být hodně rozdílná. Záleží na jeho stavu, na použitých materiálech, na typu zasklení, ale také na jeho ploše. Většinou se cena pohybuje od 2000 Kč za m2, ale můžete se dostat i na částku 5000 Kč za m2 i více. Balkon běžné velikosti můžete nechat zasklít za 15 000 Kč,
ale také za 30 000 Kč a více.

Stavební povolení
Ať už budete stavět terasu jakéhokoliv rozměru, rozhodně zajděte na stavební úřad. Zákon je v tomto případě poměrně složitý, a abyste měli jistotu, že neděláte nic nezákonného, raději se poraďte
na příslušném stavebním úřadě. V případě, že budujete terasu menšího rozměru, bude pravděpodobně stačit jen ohlášení stavby. Na terasy většího rozsahu už ale budete potřebovat stavební povolení.

Každá terasa potřebuje podlahu.
Vybírat můžete hned z několika materiálů:
• Dřevo
Vypadá dobře, je ale citlivé na mechanické poškození i na vlhkost. Nevýhodou je rovněž vyšší cena.
• Dlažba z keramických dlaždic
Snadno se čistí a je odolná proti opotřebení. Cenově patří k levnějším materiálům.
• Dlažba z přírodního kamene
Nebývá obvyklá, a proto dodá terase tu správnou přírodní atmosféru. Nevýhodou je ale vyšší pořizovací cena.
• Laminát
Cena je rovněž vyšší, ale vynahradí ji vysoká odolnost vůči mechanickému poškození.

Použít lze také další materiály, jako je například PVC, tavený čedič či pálenou hlínu.

Sklo
Obyčejné skleněné tabule jsou pro terasy nevyhovující. Používají se minimálně dvojitá, někdy i trojitá
reflexní nebo izolační skla. Jsou pevnější, mají větší izolační účinky, čímž tlumí i hluk z vnějšího prostředí.

Střecha
Pokud projektujete terasu společně s domem, zvolte variantu, aby střecha domu zakrývala i terasu. V případě, že stavíte terasu k již hotovému domu, dbejte na to, aby nebyla střecha moc nízká, dochází pak k přehřívání interiéru.

Stínění
Především v teplých měsících nesmíte zapomenout na stínění. Na výběr máte stínění vnější nebo
vnitřní. Jako vnitřní stínidla můžete použít například žaluzie, rolety nebo baldachýny. Jejich
výhodou je nízká cena, ale menší účinnost.
Jako vnější stínidla můžete použít markýzy, venkovní rolety či žaluzie. Mají vyšší účinnost než
stínidla vnitřní, ale zase vyšší pořizovací náklady a omezenou životnost.

Co pěstovat
Atmosféru terasy spolehlivě doplní rostliny. Při zvolení těch vhodných se pak můžete těšit na to, že vám budou dělat společnost po celý rok. Pro to, abyste se mohli z rostlin těšit neustále, nesmíte zvolit jen jeden druh. Doporučuje se kombinace více druhů rostlin podle toho, kdy kvetou. Když toto doporučení dodržíte, budete mít krásné kvetoucí rostliny v každém ročním období. Terasa pak bude
neustále barevná a provoněná. Důležité také je vzájemné umístění. Vyšší umisťujte dozadu, aby nezakrývaly ty nižší. Zároveň si zjistěte, kolik která rostlina potřebuje prostoru, aby jí nic nebránilo v růstu. Pamatujte ale, že celoroční terasa není skleník. Květiny a rostliny zde plní ozdobnou funkci, rozhodně to na terase nemá vypadat jako ve skleníku. Pokud tedy samozřejmě nechcete terasu
využívat pouze coby zimní zahradu na pěstování rostlin. Na terase můžete pěstovat mnoho druhů – ať už květiny a keře obvyklé i méně obvyklé, tak i rostliny, které patří spíše mezi exotické. Záleží ale samozřejmě na tom, jakou teplotu budete na terase udržovat.
Co by se mohlo stát ozdobou vaší terasy?

Tropický ibišek
Mezi rostlinami by neměl chybět ani keř, vhodným je například tropický ibišek, a to buď
velkokvětý, nebo plnokvětý. Oba druhy charakterizují velké květy a nenáročnost pěstování. Pokud
bude na světle, pokvete po celý rok. Můžete si vybrat, zda chcete malý keřík, potom ho
pravidelně zastřihávejte. Když máte prostor, můžete nechat ibišek vyrůst až do výšky
jednoho metru. Vybrat si můžete z mnoha odstínů květů.

Orchidej
Tato květina by neměla chybět v žádné zahradě, na terase ani na balkoně. Potřebují světlo, ale ne přímé slunce, proto jsou ideální pro pěstování na terasách a balkonech, ovšem pozor, ne všechny
druhy. Na světě existuje asi 25 tisíc druhů orchidejí, proto zvolte ten, kterému se u vás bude dobře dařit. Některé orchideje jsou například vysokohorské a potřebují střídání nižších a vyšších teplot, jiné jsou zase tropické a potřebují neustále vysoké teploty.
V našich podmínkách je nejznámějším druhem orchideje Phalaenopsis, česky nazývaná můrovec. Tato květina celoročně kvete, a proto je vhodná do interiérů. Potřebuje být na světle, ale ne na přímém slunci. Nejlépe se jí bude dařit při pokojové teplotě, ideální rozmezí je pro ni 21–29 °C.

Africká fialka
Květinou menšího vzrůstu, která vás potěší barevnými květy prakticky po celý rok, je africká fialka. Tato rostlina je nenáročná na podmínky, stačí jí světlé místo a pokojová teplota. Květy jsou buď typické fialové, ale mohou být například i růžové.

Eukalyptus
Tato rostlina je pro pěstování v interiéru poněkud netradiční, nicméně i ona se může stát ozdobou vaší terasy. Velikost rostliny si můžete sami určit, doroste jen do takové výšky, do které jí dovolíte. Vhodný je Eukalyptus citronový. Vyznačuje se zelenými kulatými listy, ale především charakteristickou citronovou vůní, která krásně provoní interiér. Kromě toho má eukalyptus rovněž léčivé účinky. Působí blahodárně na dýchací cesty, z těchto důvodů ho ocení především
astmatici. Eukalyptů existuje několik druhů, vždy se ale jedná o listnaté a dekorativní rostliny. Ideální doba pro jeho výsev je konec února, nejpozději do března. Eukalyptus není příliš náročný na podmínky. Ideální je pro něj pokojová teplota, snese ale také chladnější klima, a to až do -5 °C.Tato rostlina se též nazývá blahovičník.

Palmy
Přineste si domů atmosféru tropů. Na každé terase se bude krásně vyjímat palma. Vybírat
můžete z mnoha druhů. V našich podmínkách je nejodolnější palma konopná, která zvládne
teploty až do -17 °C. Vyznačuje se tmavě zelenými lesklými listy a výškou kolem 2 metrů.
V interiéru povyroste přibližně o 30 cm za rok. Při pokojové teplotě se ale dají pěstovat také
další druhy, náročnější na podmínky. Krásně vypadá například žumara ztepilá, která vytváří
stále nové přírůstky (kmínky), a působí tak keřovitým dojmem. Listy jsou modrozelené
a vějířovité. Tento druh roste do výšky velmi pomalu a většinou nepřerůstá člověka.
V našich podmínkách se hodně pěstuje také datlovník. Jeho ozdobou jsou především listy
starších stromů, které tvoří krásnou korunu. Palmy potřebují teplo a světlo. Vadí jim průvan.
Palmy by proto v žádném případě neměly stát v místě, kde je průvan, problémem pro ně může
být i otevřené ventilační okénko – i tak může palma zmrznout. Palmu neumisťujte ani
na studenou zem, ani na okenní parapet. Kořeny jsou velmi citlivé na chlad. Pokud máte
studenou podlahu, dejte pod palmu nějakou izolační podložku, vhodný je například polystyrén.