Translate with 
MENU ZAVŘÍT
18. dubna 2017

Jak udržet řezané květiny fit

Není asi nic jiného, co dokáže rázem změnit atmosféru bytu tak, jako je váza plná květin. Zvlášť teď, s příchodem jara, máme tu nejšiřší škálu možností, jak s jednotlivými místnostmi našeho bytu kouzlit skoro bez námahy a bez vybírání nejrůznějších dekorací.   S květinami je to ale ošemetné - spolu s jejich nákupem si s sebou odnesete i vidinu blížícího se termínu jejich odchodu. Zjistili jsme ale, že zdaleka ne všichni milovníci řezaných květin si osvojili základní pravidla, jak s nimi zacházet tak, aby dělaly radost déle, než na nejnutnější dobu. Jaké jsou hlavní zásady, které se vyplatí znát?

RE/MAX blog - jak prodloužit životnost květinám

Prodlužte životnost květin ve váze.

  1. Vždycky si vybírejte květiny, jejichž hlavičky ještě nejsou zcela otevřené. Platí to například u tuilpánů, ale i lilí či růží. Nevadí ani, pokud jsou stále částečně zelené.
  2. Nechoďte s nimi moc daleko, z obchodu je doneste co nejrychleji domů. Tak seřízněte stonky o cca 1,5 cm a zešikma. Tím květině dáte možnost pořádně se napít.
  3. Odtrhněte všechny nadbytečné listy (platí zejména pro růže či chryzantémy, které jich mají dost, ale i pro tulipány). Stonky by měly být obnažené do výšky aspoň 10 - 15 cm, ve váze by jich mělo být co nejmíň tak, aby ve vodě nehnily a neznečišťovaly ji.
  4. Nachystejte si čistou vázu a rozmíchejte v ní výživu. Naplňte ji čerstvou, mírně odstátou a vlažnou vodou. U růží například až po hlavičky a u tulipánů do třech čtvrtin stonku. Květiny potřebují ve většině případů pít, co hrdlo ráčí. Ve vodě dobře rozmíchejte výživu.
  5. Vodu měňte aspoň každý druhý den a pozorujte stonky. Vyplatí se je občas znovu mírně seříznout. Snažte se, aby se kolem nich nikdy netvořil slizovitý povlak. To znamená, že je stonek obalený bakteriemi, které mu brání v přísunu vody.
  6. Do čerstvé vody můžete místo výživy přidat i několik pomocníků v domácnosti. Vyzkoušeli jsme to za vás a přestože to zní jako vtip, pomáhají. Může to být například lžička cukru nebo aspirin (je totiž antibakteriální), dokonce i menší panák vodky. Pokud jde o tulipány, velmi dobře na ně působí měď. Hledejte doma tedy jakýkoliv eurocent :).
  7. Postavte je na místo, na které nesvítí přímé slunce a kde na ně nebude foukat. Řezané květiny mají nejraději chladnější prostory. Mísu s ovocem i cigaretu od nich ale dejte dál, etylen v nich obsažený totiž urychluje dozrávání.