Translate with 
MENU ZAVŘÍT
16. června 2015

Venkovní posezení: aneb balkony, terasy a zahrady

Dlouhé letní večery a příjemně hřejivé počasí evokují venkovní posezení a nemusí se jednat pouze o kavárenské zahrádky. Stále oblíbenější je vlastní posezení. Pokud nemáte zahradu, nezoufejte, posedět můžete i na balkoně panelákového bytu.

Pro zařízení venkovního posezení je samozřejmě rozhodující, jaký prostor máme k dispozici. Dále je důležité také to, kolik lidí jej bude používat, k jakému účelu a v jaké době. Může se jednat o otevřený zahradní prostor pro rozvětvenou rodinu s dětmi, nebo tři metry čtvereční na balkoně pro relaxaci jedné či dvou osob. Zahradní posezení ušité na míru životního stylu rodiny si zaslouží promyšlenou zahradní architekturu a často je budováno postupně. Křoviny jsou modelovány do praktických zástěn, pískoviště se mění na ohniště a na místě dětského bazénu můžeme časem založit jezírko. Jinak je tomu v případě teras, lodžií a konečně i různých typů balkonů, které dokážeme vybavit během odpoledne. Nabídka trhu je opravdu bohatá. Dva stejné balkony patřící ke dvěma shodným bytovým domům se totiž mohou ve svém důsledku lišit k nepoznání.

Výběr je pestrý
Rozhodující je osazení dřevinami a květinami, vybavení vhodným zahradním nebo balkonovým nábytkem a případnou instalací zastiňovacích prvků. Zatímco o květinách a zeleni je lépe se poradit s floristou, který ví, jaké rostliny nám budou na balkoně prospívat, v nábytku můžeme zcela popustit uzdu své fantazii, i když v závislosti na velikosti prostoru a možnostech naší peněženky. Obecně platí, že čím menší prostor, tím je potřeba efektivněji vybírat. Nábytek by měl být především funkční a není na škodu vybrat jeden dominantní solitér a doladit ho neutrálnějšími doplňky.

Malé prostory
Do malých prostor preferuji tvarově jednoduchý nábytek, prostor ušetří kulatý stoleček, k němuž se vždy vejdou jedna nebo dvě židle. Nesmí chybět květiny a vhodná vyšší dřevina, která by nás chránila před pohledy kolemjdoucích. Výsledný efekt umocní sladění barev nábytku a doplňků, eventuálně zajímavé vzory textilních sedáků, případně rozličné květináče.

Terasy
Máme-li k dispozici terasu, můžeme se rozmáchnout více. Zeleň je možno stylizovat do truhlíků a květináčů po vzoru italských venkovských sídel a letních apartmánů, kde se květiny nezalévají konvičkou, ale přímo hadicí, na což je pamatováno i při volbě podlahové krytiny. Výběr nábytku je možné volit podle vkusu – dřevem počínaje a ratanovými pohovkami vystlanými pohodlným polstrováním konče.

Zahrady
Také úprava venkovního sezení se mění. Trendem je sestavování zahradních sestav z jednotlivých prvků. Už neplatí, že je třeba kupovat soupravu stolek a čtyři židle. Stejně tak se ven přesouvají pohovky v designu podobném těm interiérovým, ale s tím rozdílem, že jsou vyrobené z rychleschnoucí tkaniny, která umí odolat rozmarům počasí. Z pohledu materiálů je pořád in dřevěný nábytek, který do zahrad neodmyslitelně patří. Z trvanlivých exotických dřevin vede teak, který lze buďto povrchově udržovat, nebo mu nechat jeho přirozenou patinu.

Barvy a materiály
Co se týká barev, letos je v oblibě kombinování spíše pastelových barev s neutrálními odstíny béžové, šedé a šedohnědé. Výhodou je nadčasovost a fakt, že se nábytek výborně kombinuje s dalšími doplňky a exteriérovými prvky. Pro oživení se často používají odstíny modré, tlumené zelené a azurové. Osobně rád pracuji s umělým ratanem. Je efektní, dobře se hodí k modernímu i tradičnímu exteriéru, a navíc je praktický na údržbu a v případě kvalitního materiálu i mimořádně trvanlivý. Seženete ho za několik stovek v hobbymarketu, ale i za desítky tisíc korun od světoznámých výrobců. Tvarově se už dávno nejedná o sety křesílek, ale rozmanité tvary. Narazit můžete na lehátko ve tvaru listu, houpačku ve tvaru kapky, ale třeba i relaxační lůžko se stahovací střechou.

Nezapomeňte
V péči o venkovní sezení platí určitá pravidla. Za kvalitu materiálu, který potom nemusíme tolik udržovat, si budeme muset připlatit. Rozkvetlému balkonu budeme muset věnovat více péče v podobě zalévání a hnojení květin. Chceme-li, aby s námi poseděl i domácí mazlíček, musíme dbát na instalování bezpečnostních prvků, pokud máme balkon ve větší výšce. Možností, jak přesunout část dne do zahrady nebo alespoň na balkon, je nepřeberně. Domnívám se, že i skromně upravené prostory s co možná nejmenšími požadavky na rozsah a pravidelnost údržby se každému, kdo tu možnost má, bohatě vrátí…

Mgr. Marek Poddaný
Patří mezi přední české designéry. O tento obor se zajímal odjakživa. Na střední škole aplikované kybernetiky vystudoval obor počítačová grafika, který během univerzitního studia doplnil o obory design a multimedia. Inspiraci pro svou práci čerpá hlavně v Itálii. Založil vlastní značku SENSO DESIGN, která je postavena na filosofii, že kvalita bydlení ovlivňuje kvalitu života. Spolupracuje na televizním pořadu Jak se staví sen, uzavřel spolupráci i s několika českými výrobci nábytku, jeho služby vyhledává i řada osobností nejen českého showbusinessu. Pracuje také na projektech v Asii, kde mimo jiné rozvíjí svou značku originálního nábytku.

Kontakt:
Web: www.sensodesign.eu E-mail: info@sensodesign.eu