Nemovitostní trh: dlouhé čekání na jaro.

Trh s nemovitostmi zamrzl. Průměrná prodejní cena bytu 2+1 se v posledním čtvrtletí prakticky nezměnila, dlouhá zima se projevila v menším zájmu o koupi nemovitosti. Ani situace s neprodanými byty v Praze se letos nezlepší.

Dlouhodobě nepříznivé počasí negativně ovlivňuje prodeje nemovitostí. I když je pokles cen v porovnání s předchozím čtvrtletím jen minimální, menší zájem kupujících snížil celorepublikovou prodejní cenu průměrného bytu o procento. Byt 2+1 o rozloze 60 metrů čtverečních se tak v prvním čtvrtletí 2013 prodával za 1.079 tisíc korun.

Vývoj průměrné prodejní ceny bytu 2+1 v ČR

2013-04-29_graf

Pozn. data vychází z reálných prodejních cen společnosti RE/MAX

Panelové byty klesnou o 5%, počet ležáků se zvýší

Průměrný vývoj cen nezaznamenal žádnou zásadní změnu. Dá se však očekávat, že ceny horších nemovitostí, především pak u panelákových bytů, se budou dále snižovat. „Očekávaný pokles cen by mohl dosáhnout dalších 5%. Podobná prognóza se týká i developerských projektů, které nerespektují současné tržní ceny,“ varuje Hanuš Němeček, výkonný ředitel RE/MAX. Takzvané ležáky představují jen v Praze stovky neprodaných bytů. „Jejich počet by navíc mohl v letošním roce i vzrůst, protože na trh je uváděna řada nových bytů v levných lokalitách a tedy za velmi příznivé ceny,“ dodává Němeček. Navíc další takové byty budou, dle informací od developerů, na trh uvedeny v příštích měsících.

Podle statistik RE/MAX se za první čtvrtletí prodával v Praze průměrný byt 2+1 o rozloze kolem 60 metrů za cenu kolem 2,5 milionu korun. Průměrná cena za metr čtvereční pak představovala 41 tisíc korun, což je oproti závěru loňského roku pouze lehké navýšení ceny. Větší zájem o levnější bydlení tak pravděpodobně srazí cenu za metr a zvýší počet neprodejných novostaveb.

Společnost RE/MAX působí na českém trhu od roku 2005. Disponuje 117 otevřenými kancelářemi s téměř 1 200 makléři, v nabídce má v průměru 15 000 unikátních nemovitostí. Společnost RE/MAX byla založena roku 1973 v americkém Denveru a dnes je leaderem na světovém trhu s nemovitostmi. Pracuje formou franšízingu. Společnost RE/MAX má 6299 kanceláří, právně a finančně nezávislých subjektů situovaných v 90 zemích světa. RE/MAX je zkratkou pro Real Estate Maximum a vyjadřuje tak hlavní moto společnosti – maximální služby pro majitele realitních kanceláří, realitní makléře a zákazníky.