Investiční byt? Garsonky jdou na dračku!

Z koupě garsonky a jejímu následovnému pronájmu se pro řadu lidí stala zajímavá alternativa k důchodového spoření. Vysoká poptávka investorů po menších a hlavně levných bytech zvyšuje jejich ceny sídlištích. Ty v některých částech Prahy za poslední rok vzrostly o deset procent. U cihlových bytů je nárůst ceny menší, investorů ale přibývá.

Menší byty pro další pronájem jsou v současnosti hlavním cílem investorů do nemovitostí. Nejvíce žádané jsou nemovitosti v panelových sídlištích, kde se je daří následně rychle pronajmout. Silným argumentem pronájmu je rozumná cena a výborná dopravní a sociální obslužnost lokality. „Panelová sídliště většinou stojí v blízkosti metra či autobusových zastávek, jejich součástí bývají obchody, školky i pošta. Pro nenáročnou rodinu, singles nebo mladý pár jde o cenově zajímavé řešení,“ říká Jakub Žlebek z RE/MAX Horizont. Jenže rostoucí poptávka začíná zvyšovat cenu těchto bytů. „Ještě začátkem roku jsem prodával garsonky v panelových domech na Černém Mostě za cenu kolem 1,2 milionu korun,“ říká Jakub Žlebek z RE/MAX Horizont. „V tuto chvíli se garsonky či menší 2kk prodávají za cenu přibližně o 14% vyšší,“ vysvětluje Jakub Žlebek.

Cihlové byty rostou pomaleji

Takto výrazný nárůst ceny je na realitním trhu v posledních měsících ojedinělý. U menších cihlových bytů se ceny zvyšují mnohem pomaleji. „Minimální pohyb cen směrem nahoru registrujeme, ten ale nepředstavuje víc jak jednotky procent, “ říká Daniel Kotula z RE/MAX Center. Situace je ale odvislá od konkrétní lokality.

Průměrný investor? Finančně gramotný třicátník

Realitní makléři se obecně shodují, že počet investorů hledající ch nemovitosti na další pronájem se v posledním roce zvyšuje. Zajímavý je i věkový průměr investorů: dvě třetiny zájemců jsou mladí lidé s věkovým průměrem třicet let. „O investici do nemovitostí uvažují lidé s vyšším vzděláním a nadprůměrnou finanční gramotností, kteří hledají způsob jak si zajistit budoucnost,“ potvrzuje Daniel Kotula.

Více hypoték není problém

Nejčastější problémem lidí uvažujících o investičním bytu je mylná představa, že s jednou hypotékou nemohu koupit další byt. To ale není pravda. „Často se setkávám s tím, že investor zkusí koupit jeden byt. Po čase se vrací a chce investovat do dalšího. Získání hypotéky se totiž odvíjí od příjmu a s každou další pronajatou nemovitostí se zvyšuje i příjem. Navíc každá hypotéka je vázána na konkrétní byt, takže nebývá problém získat několik hypoték současně,“ dodává Daniel Kotula. To potvrzuje i Jakub Žlebek, podle kterého má průměrný investor, s kterým spolupracuje, tři až čtyři byty na pronájem a k tomu ještě hypotéku na vlastní bydlení.

Společnost RE/MAX působí na českém trhu od roku 2005. Disponuje 117 otevřenými kancelářemi s téměř 1 200 makléři, v nabídce má v průměru 15 000 unikátních nemovitostí. Na slovenském trhu disponuje RE/MAX 40 otevřenými kancelářemi ve kterých pracuje 253 realitních makléřů.