Nejvíce volných bytů je v Praze a v Moravskoslezském kraji

Podle průzkumu společnosti RE/MAX je nejvíce volných bytů k prodeji v Praze a Moravskoslezském kraji. Vyplývá to z analýzy inzerované a nakonec skutečně zrealizované ceny. Průzkum byl proveden na nejpoptávanějších bytech o průměrné velikosti kolem 60m2 a dispozici 2+1.

Volných bytů na realitním trhu je příliš. Prodávající jsou tak často tlačeni k prodeji za nižší než původně inzerovanou cenu. Například v Praze se vyplatí pečlivě vybírat. Díky velkému převisu nabídky kupující může na bytu 2+1 ušetřit až čtvrt milionu korun. To představuje téměř 9% z ceny bytu. Obdobná je situace také v Moravskoslezském kraji, kde sleva dosahuje nakonec přes 8% z původně požadované ceny bytu, vzhledem k nižším cenám však absolutní úspora činí zhruba 82 tis. korun.

Pořadí Kraj Nabídková cena Prodejní (realizovaná cena) cena Rozdíl Procento
1 Praha 2 858 500 2 613 762 -244 738 -8,56%
2 Moravskoslezský 990 043 907 798 -82 245 -8,31%
3 Jihomoravský 1 597 676 1 479 312 -118 364 -7,41%
4 Jihočeský 1 217 457 1 130 957 -86 500 -7,10%
5 Ústecký 538 479 500 500 -37 979 -7,05%
6 Plzeňský 1 236 186 1 154 526 -81 660 -6,61%
7 Zlínský 1 117 320 1 046 680 -70 640 -6,32%
8 Středočeský 1 371 839 1 296 742 -75 097 -5,47%
9 Královéhradecký 1 172 774 1 109 333 -63 441 -5,41%
10 Olomoucký 989 644 937 267 -52 377 -5,29%
11 Liberecký 801 250 760 000 -41 250 -5,15%
12 Karlovarský 801 250 760 000 -41 250 -5,15%
13 Pardubický 1 315 937 1 271 605 -44 332 -3,37%
14 Vysočina 1 038 078 1 006 076 -32 002 -3,08%

Velké očekávání budilo zvýšení DPH. „V loňském roce se všeobecně očekával obrovský zájem o nové byty ze strachu z navýšení DPH. Tyto očekávání se ale nenaplnila. Na trhu se tak objevuje řada volných bytů, které nyní nutí prodejce snížit původní cenu,“ vysvětluje Němeček. Jen v Praze je, podle studie společnosti EKOSPOL, evidováno 2034 takzvaných ležáků. Navíc se očekává, že počet volných bytů v Praze ke konci roku ještě vzroste a to kvůli právě dokončovaným developerským projektům. „Neznamená to ale, že ceny půjdou automaticky dolů u všech nemovitostí. Vhodně řešené byty v dobrých lokalitách se budou i nadále prodávat poměrně dobře,“ říká Němeček. Nejlépe se i za současných podmínek prodávají cihlové byty v centru města s velmi dobrou občanskou vybaveností a infrastrukturou. Naopak nejvíce se cena snižuje právě u developerských projektů s horší dopravní infrastrukturou.

Druhým faktorem snižování cen je problém nezaměstnanosti a finanční nejistoty domácností. Například nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji se blíží 11ti procentům. Lidé nejsou ochotni se zadlužovat a zásadní rozhodnutí o koupi bytu odkládají. Proto reálné prodejní ceny tamních nemovitostí jsou výrazně nižší než ceny původně inzerované.

Společnost RE/MAX působí na českém trhu od roku 2005. Disponuje 117 otevřenými kancelářemi s téměř 1 200 makléři, v nabídce má v průměru 15 000 unikátních nemovitostí. Společnost RE/MAX byla založena roku 1973 v americkém Denveru a dnes je leaderem na světovém trhu s nemovitostmi. Pracuje formou franšízingu. Společnost RE/MAX má 6299 kanceláří, právně a finančně nezávislých subjektů situovaných v 90 zemích světa. RE/MAX je zkratkou pro Real Estate Maximum a vyjadřuje tak hlavní moto společnosti – maximální služby pro majitele realitních kanceláří, realitní makléře a zákazníky.