Nové typy podvodů: fiktivní nemovitost a majitel v zahraničí

V Čechách se začal objevovat nový druh podvodných nabídek. Po spamech vydávajících se za banky, falešných nabídkách práce nebo různého zboží jsou zneužívány nabídky pronájmů na realitních serverech. Jmenovatel je však vždy stejný, inzerent se snaží vylákal z lidí peníze.

Na realitních internetových serverech se v posledních dnech objevil lukrativní inzerát s nabídkou pronájmu bytu. Jde o údajný luxusní apartmán v Bílkově ulici na Starém městě v Praze. Byt je inzerován jako 2+1, kompletně zařízený a nabízen k pronájmu za cenu 7.500,-. Na některých místech se dokonce objevil i s výrazně nižší cenou. Taková nabídka je sama o sobě velmi podezřelá. Cena pronájmu podobné nemovitosti by se podle zkušeností realitních makléřů měla pohybovat na minimálně dvojnásobku ceny. Nízká částka je však nastavena proto, aby přilákala co největší počet zájemců.

Ukázka podvodného inzerátu:

Nové typy podvodů - obrázek

Inzerát obsahuje vždy stejné fotografie, adresu a vykazuje i další společné prvky.

Pokud potenciální zájemce na inzerát odpoví, odpoví člověk žijící ve Velké Británii. Osobou je pokaždé někdo jiný, životní příběh však velmi podobný. Celá konverzace vypadá velmi důvěryhodně až do momentu, kdy údajný majitel přijde s žádostí o zaslání depozita. Jeho zaslání je údajně podmínkou realitní kanceláře, která se o byt stará a to dokonce bez jakékoli předchozí prohlídky bytu. Kvůli větší důvěryhodnosti je zájemci dokonce vystaven
i dokument napodobující fakturu. Celý podvod proto může působit poměrně přesvědčivě.

V případech, které byly zaznamenány, se fiktivní majitel odkazuje na společnost RE/MAX. Její jméno je zneužito i v případě zaslání fiktivní faktury. Společnost se od takového zneužití plně distancuje a podniká veškeré kroky k rychlému dopadení pachatele.

Potenciální zájemce může odhalit, že se jedná o falešnou nabídku i díky tomu, že:

• cena nemovitosti je nastavena na podezřele nízkou cenu
  • inzerce a komunikace probíhá s domnělým majitelem nemovitosti a nikoli s realitním makléřem, jak by v takovém případě mělo být
  • komunikace s makléřem RE/MAX vždy probíhá v českém jazyce, z oficiálních emailových adres jmeno.prijmeni@re-max.cz
  • makléř vždy nejprve domluví osobní setkání s klientem a prohlídku nemovitosti
  • složení depozita je možné až při podpisu nájemní smlouvy

V případech, které byly prozatím zaznamenány, se klienti obrátili na české zastoupení RE/MAX a na případ upozornili. Protože se stejný scénář objevuje i v dalších státech v Evropě, zabývá se vyšetřováním centrála společnosti. Pokud se kdokoli s podobným případem setká, měl by informovat vedení společnosti RE/MAX na adrese: info@re-max.cz.

Celý případ je předán i Policii České republiky k dalšímu prošetření. Inzerce, která se na realitních serverech objevuje, bude po dohodě s provozovateli serveru stažena.