Paneláky jsou opět v kurzu. Co nás k tomu vede?

Prodeje panelových domů jsou v poslední době rekordní. V některých lokalitách se byty prodávají až překvapivě rychle. Jaké jsou důvody a o jaké byty je největší zájem?

Ceny bytů v panelových domech klesly od roku 2008 až o 30%. V současné době se v Praze dá pořídit byt 3+kk s rozlohou 80 m2 v ceně do 2,5 milionu korun. To je hlavní argument pro kupující, kteří o změně bydlení uvažují. „Nejčastěji takový byt hledají mladé rodiny, které již mají děti nebo založení rodiny aktuálně plánují a potřebují větší prostor,“ říká Jan Zachystal z RE/MAX Alfa. Podle jeho slov k atraktivitě těchto bytů přispívá i fakt, že se jedná o byty v lokalitách napojených dopravní obslužnost. „Sídliště jsou většinou v dobré dostupnosti metra, což je pro rodinu důležitý argument. Navíc disponují kompletní občanskou vybaveností jako je například škola či školka,“ vysvětluje Zachystal. Největší zájem je pak o byty, které se nachází v blízkosti lesa či alespoň parku.

Občanská vybavenost je zásadní zejména z pohledu mladých rodin. „Pokud dostaneme do nabídky panelový byt, v blízkosti parku a v okolí je školka, pak se v nabídce dlouho neudrží,“ dodává Zachystal. Příkladem podobné lokality je podle něj například okolí Kunratického lesa. Dalším důležitým faktorem je revitalizace panelového domu. Kupující se vždy zajímají, zda má dům provedené nové zateplení, zda rekonstrukcí prošel výtah a zda jsou vyměněná okna. Domy, které na revitalizaci ještě čekají, jsou tak ve značné nevýhodě. Podobně negativně je vnímána absence výtahu. „Bez výtahu jsou maximálně čtyřpodlažní domy. Na druhou stranu je toto negativum vykoupeno menší velikostí domu. A to je pro některé kupující větší lákadlo, než dvanáctipatrové obří paneláky,“ zakončuje Zachystal.

Společnost RE/MAX působí na českém trhu od roku 2005. Disponuje 117 otevřenými kancelářemi s téměř 1 200 makléři, v nabídce má v průměru 15 000 unikátních nemovitostí. Na slovenském trhu disponuje RE/MAX 40 otevřenými kancelářemi ve kterých pracuje 253 realitních makléřů.