Poptávku po pronájmech zvyšují studenti

Od poloviny srpna registrují realitní kanceláře zvýšený zájem o pronájmy bytů. Největší výkyvy zažívají univerzitní města, kde od září nastoupí noví studenti. Zájem roste u starších bytů velikosti 3+1.

Srpen a září jsou nejvíce exponované termíny pro hledání podnájmu. Podle statistik RE/MAX se zájem v tomto období zvyšuje o v průměru o 18,5%. V tomto období také výrazně roste poptávka na pronájem větších bytů, o které v posledních dvou letech nebyl takový zájem.

Průměrná cena zařízeného podnájmu v bytě o velikosti 3+1 se v Praze pohybuje kolem 13tis. V podobném bytě pak pohodlně žijí většinou čtyři studenti, kteří se dělí o nájemné. „Ubytování na koleji je cenově podobné, navíc mnoho studentů nárok na kolej nemá nebo se na ní nedostane. Dalším důvodem je samozřejmě vyšší komfort bydlení,“ potvrzuje Jan Zachystal, realitní makléř RE/MAX. Ještě zajímavější jsou podnájmy v ostatních univerzitních městech. Podnájem stejného bytu v Plzni, Českých Budějovicích či dalších univerzitních městech vychází v průměru kolem 8 tisíc korun měsíčně.

Stejně jako u každé nemovitosti záleží na konkrétní vybavenosti bytu, lokalitě a dalších faktorech. Nejčastější studentský podnájem bývá větší panelákový byt. Samozřejmě důležité je odpovídající zařízení. Studenti si tak přivezou jen své osobní věci a mohou bydlet. Velký zájem je také o nemovitosti v těsné blízkosti univerzit. „Bydlení v těsné blízkosti univerzity znamená téměř jistotu, že byt bude dlouhodobě obsazen. Proto někteří klienti, kteří kupují další byt jako investici, se stále častěji poohlížejí po vhodných bytech v těchto lokalitách,“ potvrzuje Zachystal.

Dodatečné informace:

Ve školním roce 2005/2006 bylo evidováno 245 457 vysokoškoláků

Ve školním roce 2010/2011 bylo evidováno 283 486

Momentálně na univerzitách studuje téměř 70% populačního ročníku.

Společnost RE/MAX působí na českém trhu od roku 2005. Disponuje 117 otevřenými kancelářemi s téměř 1 200 makléři, v nabídce má v průměru 15 000 unikátních nemovitostí. Společnost RE/MAX byla založena roku 1973 v americkém Denveru a dnes je leaderem na světovém trhu s nemovitostmi. Pracuje formou franšízingu. Společnost RE/MAX má 6299 kanceláří, právně a finančně nezávislých subjektů situovaných v 90 zemích světa. RE/MAX je zkratkou pro Real Estate Maximum a vyjadřuje tak hlavní moto společnosti – maximální služby pro majitele realitních kanceláří, realitní makléře a zákazníky