Realitní trh prožívá boom

RE/MAX roste nejrychleji za několik posledních let

Oživení trhu potvrzují i jednotlivé realitní kanceláře. Síť RE/MAX hlásí meziroční nárůst obratu o 27%. Nárůst zájmu o nemovitosti se udrží minimálně do konce roku.

Za první pololetí letošního roku zaznamenala realitní síť RE/MAX bezmála třetinový meziroční nárůst obratu. „Realitní trh zažívá nebývalé oživení. Zájem o nemovitosti je obrovský,“ komentuje situaci Hanuš Němeček, výkonný ředitel RE/MAX. Skvělé výsledky v obratu jsou podpořeny nízkými hypotékami a zajímavými cenami bytů. S oživením realitního trhu přichází i postupné zdražování. Nemovitosti, které za minulé roky klesly v cenách někdy i o více než patnáct procent nyní pozvolna obrací trend. „Skvělou ukázkou jsou například panelové byty. V některých sídlištích je poptávka vyšší než aktuální nabídka a ceny takových nemovitostí jdou rychle vzhůru. Není se však třeba obávat, že by plošné ceny rostly příliš rychle a hrozilo přehřátí trhu,“ říká Hanuš Němeček.

Menší zdražení hypoték zájem neochladí

Díky tomu, že je nárůst cen nemovitostí pozvolný a do jisté míry selektivní, budou příznivé podmínky pro nákup pokračovat ještě minimálně po zbytek letošního roku. „Řada kupujících v posledních třech letech nákup nového bydlení odkládala a nyní vnímají, že nastal ten správný čas investici realizovat,“ vysvětluje Hanuš Němeček. Pokud vydrží nízké úrokové sazby hypoték, bude zájem kupujících pokračovat. Ani případné menší zvýšení sazeb by nemělo mít na realitní trh výraznější dopad. Úvěry jsou podle Němečka natolik levné, že se v podstatě ani nevyplatí kupovat nemovitost jinak než jejich prostřednictvím.

Do „satelitu“ kupující už nechtějí

Na jedné straně nabídky stojí skutečně zajímavé nemovitosti. U takových je doba od přípravy k prodeji po koupi novým majitelem i otázkou dní resp. týdnů. Zájem je jak o menší byty, které slouží často jako investiční pro další pronájem, tak o rodinné byty okolo 80 metrů čtverečních. Právě ty jsou v poslední době mnohem dostupnější. Samozřejmě záleží na konkrétní lokalitě a technickém stavu každé nemovitosti. Naopak nejméně se daří rodinným a řadovým domům v původních satelitních městech. Jejich doba prodeje bývá relativně dlouhá a určitě se nedá očekávat, že by ceny těchto nemovitostí v blízké době zásadněji rostly. „Pozorujeme silné tendence k návratu zpět do měst, čemuž nahrává právě pokles cen z minulých let a to i u větších bytů,“ dodává Hanuš Němeček. Podobným „Černým Petrem“ může být i větší družstevní byt. Jeho hlavní problém je totiž financování. Na rozdíl od ostatních nemovitostí totiž není možné na takový byt využít hypotéku.

Společnost RE/MAX byla již po třetí za sebou vyhlášena magazínem Entrepreneur nejlepší realitní franšízou.

RE/MAX ČR i SR získal pro rok 2015 ocenění Superbrands.

Společnost RE/MAX působí na českém trhu od roku 2005. Disponuje 109 otevřenými kancelářemi s téměř 1 200 makléři, v nabídce má v průměru 12 000 unikátních nemovitostí. Na slovenském trhu disponuje realitní síť 45 otevřenými kancelářemi ve kterých pracuje 280 realitních makléřů. Od roku 2015 je RE/MAX členem ARK ČR.