RE/MAX varuje před podvodným inzerátem

Na realitních internetových serverech se v posledních dnech objevil podvodný inzerát s nabídkou pronájmu bytu. Jde o údajný luxusní apartmán v Bělehradské ulici v Praze. Byt je inzerován jako 2+1, kompletně zařízený a nabízen k pronájmu za cenu 8.000,-. Na některých místech se dokonce objevil i s výrazně nižší cenou.

Pokud potenciální zájemce na inzerát odpoví, odpoví člověk žijící v zahraničí. Nejčastěji jde o Velkou Británii nebo Německo. Osobou je pokaždé někdo jiný, životní příběh však velmi podobný. Celá konverzace vypadá velmi důvěryhodně až do momentu, kdy údajný majitel přijde s žádostí o zaslání depozita. Domnělý majitel pošle odkaz na webovou stránku která napodobuje webové stránky RE/MAX. Po zadání ID čísla je požadováno vyplnění osobních údajů a klient je vyzván k zaslání depozita na účet zahraniční banky. Jeho zaslání je údajně podmínkou realitní kanceláře, která se o byt stará a to dokonce bez jakékoli předchozí prohlídky bytu. Kvůli větší důvěryhodnosti je zájemci dokonce vystaven i dokument napodobující fakturu. Celý podvod proto může působit poměrně věrohodně.

Údajná nabídka nemovitosti je pouze pokusem o podvod. Pokud se s tímto inzerátem setkáte nebo si nebudete jisti důvěryhodností jiné nabídky, vždy kontaktujte místní zastoupení realitní kanceláře nebo přímo vedení společnosti pro ověření údajů!

Jak odhalit podezřelý inzerát?

• cena nemovitosti je podezřele nízká, neodpovídá kvalitě nemovitosti ani lokalitě
  • inzerce a komunikace probíhá s domnělým majitelem nemovitosti a nikoli s realitním makléřem, jak by v takovém případě mělo být
  • pokud klient hledá nemovitost v ČR, vždy bude jednat s makléřem z dané oblasti a nikoli s údajným zástupcem společnosti v zahraničí
  • komunikace s makléřem RE/MAX probíhá vždy v českém jazyce, z oficiálních emailových adres jmeno.prijmeni@re-max.cz
  • makléř vždy nejprve domluví osobní setkání s klientem a prohlídku nemovitosti
  • složení depozita je možné až při podpisu nájemní smlouvy
  • makléř RE/MAX nikdy nežádá žádné peníze předem před prohlídkou nemovitosti
  • webové stránky napodobující společnost RE/MAX jsou sepsány špatnou češtinou plné gramatických chyb a bez diakritiky

Případ nyní směřuje do rukou Policie České republiky k dalšímu prošetření. Inzerce, která se na realitních serverech objevuje, bude po dohodě s provozovateli serveru stažena. Pokud se kdokoli s podobným případem setká, měl by informovat vedení společnosti RE/MAX na adrese: hotmail@re-max.cz.