Sezóna rekreantů začíná, letos jsou hitem apartmány

S příchodem jarního počasí výrazně posiluje zájem o koupi rekreačních objektů. Jak vyplývá z meziročního srovnání statistik realitní sítě RE/MAX, letošní poptávka bude enormní. Průměrná cena chalupy se přitom drží na stejné úrovni jako v loňském roce. Zajímavým trendem jsou apartmány, které slouží pro rekreaci a pronájem v době, kdy by jinak zely prázdnotou.

Zájem o nemovitosti k rekreačnímu využití nabírá díky hezkému počasí na obrátkách. „Každý rok se s příchodem jara poptávka zvyšuje, v letošním roce je však nárůst extrémní. Oproti předchozímu roku se prodalo již o 10% více nemovitostí než loni a to jsme teprve na začátku sezóny,“ říká Hanuš Němeček, výkonný ředitel RE/MAX. Ta zpravidla začíná v dubnu a kulminuje před letními prázdninami.

Ceny stagnují jen opticky

Ceny chat a chalup se oproti loňskému roku prakticky nezměnily. Roste však rozdíl mezi jednotlivými objekty. „Velmi záleží na konkrétní nemovitosti a zejména lokalitě. Hned v několika krajích totiž došlo k navýšení cen. Jedná se o nejoblíbenější lokality a zajímavá místa, ve kterých je nedostatek objektů pro prodej,“ dodává Hanuš Němeček. Nejvýraznější je rozdíl ve Středočeském kraji, kde meziročně došlo k nárůstu průměrných cen o více než čtvrt milionu korun. Do statistik se ale prozatím promítá menší počet prodaných objektů.

Průměrné ceny rekreačních objektů dle regionů
2014 2015
Středočeský kraj 973 594 1 234 958
Jihočeský kraj 1 020 271 850 060
Plzeňský kraj 936 752 708 811
Karlovarský kraj 754 000 543 333
Ústecký kraj 628 382 727 368
Liberecký kraj 1 083 359 1 397 500
Královéhradecký kraj 937 639 899 250
Pardubický kraj 730 264 661 771
Vysočina 630 982 777 226
Jihomoravský kraj 547 232 608 208
Olomoucký kraj 766 917 548 111
Moravskoslezský kraj 679 485 681 597
Zlínský kraj 710 650 798 000

pozn.: Ceny představují průměrnou hodnotu všech prodaných rekreačních nemovitostí RE/MAX za dané období.

Frčí roubenky i novostavby

Chaty a chalupy za nejvyšší průměrné ceny se nabízí ve Středočeském a Libereckém kraji. Na druhou stranu právě v těchto krajích je také největší rozdíl mezi nejdražšími a nejlevnějšími objekty. „Výjimkou nejsou nemovitosti s cenou přes pět milionů korun. Cena běžnějších rekreačních objektů ale bývá mnohem nižší,“ vysvětluje Hanuš Němeček. Například typická roubenka se v Libereckém kraji běžně prodává za cenu mezi jedním a dvěma miliony, dle stavu a kvality objektu. Nejžádanější jsou pak vždy lokality blízko lyžařských středisek. Nedávno ale byla prodána novostavba roubenky za cenu přesahující šest milionů.

Na Lipně se vydělává

V poslední době výrazně roste zájem o oblast kolem vodní nádrže Lipno. Zvýšená poptávka po ubytování sem přilákala drobné investory, kteří si zde mohou koupit apartmán pro vlastní užívání a v době, kdy ho nevyužijí, jej mohou dále pronajímat. „Princip je až překvapivě jednoduchý. Kdokoli si může koupit byt, který dle vlastního uvážení využívá pro vlastní rekreaci. V mezidobí, kdy by jinak apartmán zel prázdnotou jej zprostředkovaně pronajímá provozovatel resortu rekreantům. Současně se stará i o úklid a drobné opravy spojené s jeho využitím,“ říká Zbyněk Ševčík z jihočeské kanceláře RE/MAX AB Normal. Budoucí majitel tak má zajištěné místo pro vlastní odpočinek ale i zajímavý nástroj dalšího přivýdělku. Podle makléře jde o klienty, kteří nechtějí mít starost s udržováním klasické chalupy. „Nejčastěji jde o manažery či podnikatele ve věku mezi 35 – 45 let, kteří jsou časově vytíženi, chtějí si někde odpočinout, ale už nechtějí řešit sekání trávy nebo opravy starší nemovitosti,“ vysvětluje Ševčík.

„Valašský Špindl“ šroubuje ceny

Na Vsetínsku je v současné době největší zájem o nemovitosti z oblasti Velkých Karlovic, občas také přezdívaných „Valašský Špindl“. Důvodem jsou především rozvinuté služby a možnosti aktivního odpočinku jako je golf, lyžování či trasy pro kola. Ceny těchto rekreačních nemovitostí jsou v průměru o 30% dražší než ostatní místa v kraji.
O poměrně levné rekreační nemovitosti není nouze na Chomutovsku. Zájem je především u rybářů a to konkrétně o chaty u Nechranické přehrady a Ohře či o zahrádky s chatkou. Většina kupujících jsou majitelé panelákových bytů, kteří na víkend a v delších letních dnech utíkají ven z měst. Podobné zkušenosti mají i na Brněnsku, kde zájemce často tvoří také lidé z panelových sídlišť.

Společnost RE/MAX působí na českém trhu od roku 2005. Disponuje 109 otevřenými kancelářemi s téměř 1 200 makléři, v nabídce má v průměru 12 000 unikátních nemovitostí. Na slovenském trhu disponuje realitní síť 45 otevřenými kancelářemi ve kterých pracuje 280 realitních makléřů. Od roku 2015 je RE/MAX členem ARK ČR.