Studenti se stěhují do vlastního

Zásadní otázka mnoha studentů v posledních dnech zní: pronájem nebo kolej? V některých univerzitních městech vychází bydlení v soukromí dokonce levněji než na koleji. Jiní studenti naopak podobné problémy vůbec neřeší – rozmáhá se totiž počet rodičů, kteří byt rovnou koupí a po skončení studia ho dále pronajímají.

V posledních letech se mladí studenti stále častěji místo na koleje stěhují do pronájmů. Rozhodující faktory jako větší pohodlí, soukromí a možnost bydlet s kamarády často vyvažují jen o pár stokorun vyšší cenu. Od začátku letošního roku se navíc čím dál častěji stává, že rodiče studentům byt rovnou koupí. Ten po skončení studia využívají jako investiční, určený k dalšímu pronájmu. „Takové případy jsou skutečně na vzestupu. V poslední době řešíme několik takových prodejů v Ústí nad Labem,“ říká Martin Štrojsa z RE/MAX Vision. Stejné požadavky ze strany klientů se objevují i v Olomouci a v dalších univerzitních městech.

Studentský byt jako investice

Důvodem je relativně nízká pořizovací cena starších bytů a také příznivé sazby hypoték. Jen pro ilustraci, cena průměrného staršího bytu v Ústí nad Labem v blízkosti centra se pohybuje kolem 400 tisíc korun. Takovou částku jsou rodiče budoucích studentů většinou schopni zaplatit rovnou. „Případně se nabízí možnost využít hypotéky s kratší dobou splatnosti. Při desetileté hypotéce zaplatí klient měsíčně kolem 3.100 a celkově tak za byt s kupní cenou 460 tis. zaplatí necelého půl milionu korun,“ říká Jan Kruntorád, předseda představenstva Gepard Finance. Jen za kolejné by přitom jediný student za pět let studia zaplatil kolem 150 tisíc. Pokud by ve stejném městě studovaly dvě děti, případně pokud by byt využívaly ke spolubydlení s kamarády, cenový rozdíl zmizí úplně. V následujících letech pak byt může vylepšovat rodinný rozpočet.

Praha proti proudu

Trochu jiná situace panuje v hlavním městě, kde jde i přes pokles cen bytů stále o nákladnou záležitost. „V Praze se s takovými případy setkáváme výjimečně,“ říká Jan Zachystal z RE/MAX Alfa. Na druhou stranu je zcela běžné, že i v hlavním městě studenti vyhledávají bydlení v soukromí. „Pronájmy větších bytů, zejména v panelových sídlištích jsou velmi příznivé. Ve výsledku ve čtyřech lidech zaplatí studenti jen o pár stokorun měsíčně navíc, přičemž komfort vlastního bytu je s kolejí často nesrovnatelný,“ dodává Zachystal. Dalším důvodem je podle něj i menší počet ubytovacích kapacit na kolejích. Zdaleka ne všichni studenti totiž mají na kolej nárok a nezbývá jim tak nic jiného než dojíždět nebo si najít pronájem.

Pronájem pro studenty může být riziko

Pronájem studentům má ale některá specifika. Patří mezi ně například obavy majitelů z většího hluku nebo strach o vybavení bytu. Studenti také většinou chtějí pronájem jen na dobu studia. To potvrzuje i Zdeněk Pouba z RE/MAX Reality Servis Opava: „Studenti jsou většinou na léto mimo univerzitní město, což pro majitele znamená minimálně dvouměsíční výpadek příjmu. Ne vždy se totiž lze domluvit, aby nájem byl placen skutečně po celý rok.“ Důležitým kritériem ze strany studentů je pak požadavek na neprůchozí pokoje, který často dispozice starších bytů nemůže naplnit.

Byt nebo kolej?

Byt nebo kolej? 2+1, 2+kk 3+1, 3+k Kolej
(měsíc/osoba)
3 studenti
(byt 2+1)
4 studenti
(byt 3+1)
Praha 10324 13835 3300 3 441 Kč 3 459 Kč
České Budějovice 5984 7463 2760 1 995 Kč 1 866 Kč
Plzeň 6500 8000 2250 2 167 Kč 2 000 Kč
Ústí nad Labem 5835 7358 2820 1 945 Kč 1 840 Kč
Liberec 6433 6743 2700 2 144 Kč 1 686 Kč
Hradec Králové 6758 7028 2850 2 253 Kč 1 757 Kč
Pardubice 6720 8249 2700 2 240 Kč 2 062 Kč
Brno 8174 9838 2790 2 725 Kč 2 460 Kč
Olomouc 9000 12000 2670 3 000 Kč 3 000 Kč
Zlín 6829 7580 2610 2 276 Kč 1 895 Kč
Ostrava 6985 8124 2340 2 328 Kč 2 031 Kč

zdroj: RE/MAX a webové stránky jednotlivých univerzit

Společnost RE/MAX působí na českém trhu od roku 2005. Disponuje 117 otevřenými kancelářemi s téměř 1 200 makléři, v nabídce má v průměru 15 000 unikátních nemovitostí. Na slovenském trhu disponuje RE/MAX 40 otevřenými kancelářemi ve kterých pracuje 253 realitních makléřů.