Trh s realitami v létě vzrostl

Realitní kancelář RE/MAX za letní měsíce zaznamenala výrazný nárůst prodejů. Překvapivě rostl zájem o větší byty a stavební parcely. Menší zájem je o developerské projekty. Toto oživení může ale být jen dočasné.

Během letních měsíců zaznamenala realitní kancelář RE/MAX zásadní zvýšení prodejů domů a bytů. „O proti loňskému roku vzrostl obrat o 13%. Pokud srovnáme letošní léto s rokem 2010, pak je růst dokonce čtvrtinový,“ říká Hanuš Němeček, výkonný ředitel RE/MAX. Letní sezóna přitom bývá z pohledu realit spíše okrajová.

Oproti všem předpokladům se během léta nejvíce zvýšil zájem o rodinné domy a byty o velikosti 3kk. Zároveň se opětovně zvýšil zájem o stavební parcely a to dokonce o polovinu oproti zbytku roku. Tento nárůst může být, podle Hanuše Němečka, způsoben hned několika faktory:

1. daně:
    Dlouho očekávané hlasování o zvýšení daní ještě neproběhlo. Přesto již nyní ovlivňuje zájemce o koupi nemovitosti. Zvýšení DPH o procento by ještě zásadní změny cen pravděpodobně neznamenalo, problém ale nastává u změny daně z převodu nemovitosti. Přenesení zodpovědnosti na kupujícího (doposud tuto daň platil prodávající) a zároveň její zvýšení bude znamenat další nepříjemnou zátěž. Současná sazba ve výši 3 % znamená, že při prodeji bytu v ceně 2 mil. Kč obdrží stát 60 tis. Kč na dani. V případě zvýšení sazby na plánovaných 5% by stát získal za stejný byt 100 tis. Kč. Taková úprava se nutně musí projevit v cenách nemovitostí.
  2. hypoteční sazby:
    Úrokové sazby u hypoték jsou na historických minimech. Zájem obyvatel o hypotéky roste i podle zástupců bank: „Zvýšenou poptávku a apetit obyvatelstva po investicích do nemovitosti rozhodně pociťujeme. Současná doba je velmi výhodná pro nákup nemovitostí, protože sazby jsou na svém historickém minimu. Nicméně tato situace nemusí trvat dlouho,“ upozorňuje Boris Čuchran, člen představenstva LBBW Bank, která nabízí nyní úrok pod tři procenta pro nejčastěji volené fixace na tři a pět let.
  3. odkládaný nákup:
    Část obyvatel se obávala dalšího vývoje ekonomiky a zaměstnanosti. Proto se raději rozhodla investici do bydlení odložit na jistější situaci. Nyní, když se trh uklidňuje a navíc situaci podporují i další podmínky, přišel vhodný okamžik pro takovou investici.

„Zda je toto oživení pouze dočasné nebo zda skutečně dochází k oživení realitního trhu se ukáže v následujících měsících. Přesto je to pro trh dobrá zpráva,“ zakončuje Hanuš Němeček.

Společnost RE/MAX působí na českém trhu od roku 2005. Disponuje 117 otevřenými kancelářemi s téměř 1 200 makléři, v nabídce má v průměru 15 000 unikátních nemovitostí. Společnost RE/MAX byla založena roku 1973 v americkém Denveru a dnes je leaderem na světovém trhu s nemovitostmi. Pracuje formou franšízingu. Společnost RE/MAX má 6299 kanceláří, právně a finančně nezávislých subjektů situovaných v 90 zemích světa. RE/MAX je zkratkou pro Real Estate Maximum a vyjadřuje tak hlavní moto společnosti – maximální služby pro majitele realitních kanceláří, realitní makléře a zákazníky