Za levným bydlením stojí hlavně hypotéky.

Ceny bytů za posledních několik let výrazně klesly, nejvíce pak u menších bytů v panelových bytech, kde propad představuje až 30%. Podobně se chovají i úrokové sazby hypoték, které padají již několik měsíců v řadě. Nastal ideální čas investovat do vlastního bydlení?

Průměrná úroková sazba hypotéky je o procento nižší než v loni. To znamená, že třeba v Plzni nebo v Praze bude rodina měsíčně platit na hypotéce o tisíc korun méně než by platila za stejný byt v loňském roce. Navíc ve většině regionů jsou ve srovnání s předkrizovou dobou byty stále levnější. Z pohledu zájemce o nové bydlení se jedná o ideální čas, ale neměl by se rozkoukávat příliš dlouho. Podle realitních makléřů se ceny především menších bytů začínají vlivem oživeného zájmu pomalu zvyšovat. „Na odbyt jdou především starší byty. Růst cen pozorujeme především u menších bytů v pěkných lokalitách s dobrou dopravní obslužností,“ vysvětluje Jan Zachystal z RE/MAX Alfa. U ostatních bytů je podle jeho slov nárůst jen minimální.

Kraj 2013 2014
Prodejní cena bytu Měsíční splátka hypotéky* Prodejní cena bytu Měsíční splátka hypotéky**
Praha 2 588 914 15 015 2 628 466 14 057
Středočeský 1 110 248 6 439 1 322 112 7 071
Karlovarský 746 000 4 327 735 000 3 931
Plzeňský 1 460 000 8 468 1 420 867 7 599
Jihočeský 1 123 705 6 517 1 213 121 6 488
Ústecký 343 893 1 995 459 296 2 456
Královéhradecký 1 097 000 6 362 1 466 096 7 841
Pardubický 1 154 000 6 693 971 697 5 197
Vysočina 950 500 5 510 988 093 5 284
Jihomoravský 1 208 450 7 007 1 603 262 8 574
Olomoucký 825 909 4 790 871 171 4 659
Zlínský 807 222 4 682 937 000 5 011
Moravskoslezský 617 783 3 583 550 978 2 947

* počítáno z úrokové sazby 3,5 % (průměrná úroková sazba za rok 2013)
** pozn. v příkladu počítáme s aktuální úrokovou sazbou 2,5%, pětiletou fixací a půjčkou na 70% z ceny nemovitosti. To znamená, že klient dodá 30% ceny z vlastních zdrojů.

zdroj: RE/MAX, Hypoteční banka

Příznivé úrokové sazby ještě vydrží

Průměrná sazba hypotéky se nyní pohybuje kolem 2,5 procenta. „Úroková sazba platí při sedmdesátiprocentní hypotéce s fixací na pět let. To je zároveň nejčastější volba klientů, kteří mají část peněz našetřených a chtějí investovat do vlastního bydlení,“ říká Marie Mocková z Hypoteční banky. V praxi to znamená, že zájemci o bydlení ve vlastním mohou platit o tisíce korun ročně méně, než v případě obdobné nemovitosti v loňském roce. A to i přes to, že v některých regionech již došlo k mírnému zdražení vybraných bytů.

Byt v Ústí se dá pořídit za 3 tisíce měsíčně

Nejlevněji pořídí byt lidé v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Měsíční splátka bytu 2kk s pětiletou fixací hypotéky tu vychází na méně než 3tisíce korun. „Ústecko patří dlouhodobě mezi kraje s nejlevnějšími byty. To také láká řadu investorů, kteří zde kupují byty na další pronájem,“ říká Pavel Hassman z RE/MAX 4you, který se na Severní Čechy specializuje.

V Praze ušetříte tisícovku měsíčně

Suverénně nejvíce platí za nové bydlení lidé v Praze (14 tisíc korun) a Jihomoravském kraji (8,5 tisíce korun). Zájemce, který se nyní rozhodne koupit byt v Praze, tak bude měsíčně platit o tisíc korun méně než tomu bylo u stejného bytu v loňském roce. „Klienti se zajímají o nabídky hypotečních úvěrů více než v minulosti. Roste jak počet žadatelů o hypotéku, tak lidí, kteří si chtějí propočítat, kolik si mohou půjčit,“ potvrzuje Marie Mocková z Hypoteční banky. Nejčastěji klientem je podle jejích slov muž kolem 35 let se středoškolským vzděláním. „V celkovém srovnání si pro hypotéku zajde dvakrát více mužů než žen,“ dodává Mocková.

Společnost RE/MAX působí na českém trhu od roku 2005. Disponuje 117 otevřenými kancelářemi s téměř 1 200 makléři, v nabídce má v průměru 15 000 unikátních nemovitostí. Na slovenském trhu disponuje RE/MAX 40 otevřenými kancelářemi ve kterých pracuje 253 realitních makléřů.