Zájem o práci v realitách neklesá

Ke snížení transakcí nedochází, výrazně se ale mění struktura poptávky

Zájem lidí o podnikání na živnostenský list je stále vysoký. Zvyšuje se i podíl zájemců o podnikání v realitách. Trh oproti všem předpokladům z loňského roku neztrácí na objemu. Snižující se ceny nemovitostí, by mohly přilákat další zájemce o koupi a trh tak ještě více povzbudit.

Situace na pracovním trhu je stále velmi nejistá. I z toho důvodu přibývá nových podnikatelů pracujících samostatně na IČO. Podle ministerstva průmyslu a obchodu podniká nebo se chystá podnikat téměř každý pátý Čech. „ Evidujeme o 30% vyšší zájem o pozici realitního makléře. I přes to, že polovinu uchazečů rovnou odmítneme pro nedostatečné předpoklady, se naše síť za poslední půl rok rozrostla o 220 nových makléřů,“ popisuje Hanuš Němeček, výkonný ředitel RE/MAX.

Třetina makléřů do půl roku skončí

Hlavním důvodem ukončení bývá nedostatečná podpora a vzdělání ze strany realitní kanceláře. „Je potřeba velmi pečlivě vybírat společnost, která poskytne zázemí dodatečné vzdělání ale také systém garance kvality služeb pro své klienty,“ podotýká Hanuš Němeček. Dalším častým důvodem ukončení činnosti bývá, že příjem nepřijde s prvním měsícem podnikání. „Schopní makléři začnou vydělávat okolo třetího měsíce činnosti. Na druhou stranu tímto způsobem se mohou lidé dostat k výdělku, na který by jako zaměstnanci nikdy nedosáhli,“ vysvětluje Němeček. Důležité také je, jak vysokou část odměny makléř z obchodu získává. Například u RE/MAX získá makléř 80% z obchodu, což je na trhu ojedinělé.

Zájem o nemovitosti neklesá, mění se struktura poptávky

Zvýšený zájem o práci v realitách není úplně náhodný. Zatímco loňský rok byl pro prodeje nemovitostí výborný i kvůli obavám ze zvýšení DPH, v letošním roce se obecně očekával pokles prodejů. „Obávaný pokles se ale nedostavil. Po první polovině roku jsou naše výsledky podobné jako v loňském roce. Za celý rok pak očekáváme celkový růst obratu a to navzdory negativním očekáváním trhu,“ říká Hanuš Němeček. Jedinou zásadní změnou na trhu je tak změna ve struktuře poptávky. Nejmenší zájem je v tuto chvíli o byty o velikosti 4+1 a více, s rozlohou přesahující 100 metrů. „Nejsložitější je pak prodat družstevní byt,“ potvrzuje Němeček. Naproti tomu nejlépe se prodávají menší byty (velikostí 2+kk o velikosti okolo 65m) v širším centru a s dobrou dopravní obslužností.

Společnost RE/MAX působí na českém trhu od roku 2005. Disponuje 117 otevřenými kancelářemi s téměř 1 200 makléři, v nabídce má v průměru 15 000 unikátních nemovitostí. Společnost RE/MAX byla založena roku 1973 v americkém Denveru a dnes je leaderem na světovém trhu s nemovitostmi. Pracuje formou franšízingu. Společnost RE/MAX má 6299 kanceláří, právně a finančně nezávislých subjektů situovaných v 90 zemích světa. RE/MAX je zkratkou pro Real Estate Maximum a vyjadřuje tak hlavní moto společnosti – maximální služby pro majitele realitních kanceláří, realitní makléře a zákazníky