Translate with 
MENU ZAVŘÍT
18. června 2015

ARK - Asociace realitních kanceláří - Realitní příběh s dobrým koncem

Asociace realitních kanceláří České republiky je největší profesní sdružení odborníků,
obchodníků a dalších profesionálů působících na trhu s nemovitostmi v České republice. Asociace poskytuje široké veřejnosti informace o náležitostech realitního obchodu a podobně, svým členům pak umožňuje například profesní vzdělávání a odborné poradenství. Každý člen asociace musí dodržovat její stanovy a také etický kodex, musí mít uzavřeno pojištění profesní odpovědnosti. Případnou stížnost řeší dozorčí rada asociace. V praxi to znamená, že pokud zájemci o realitní služby zvolí člena asociace, neměli by čelit neprofesionálnímu jednání. Následující příběh vám ukáže, jak výše popsané vypadá v praxi.

Jednou mi volal starší muž, který se chtěl se mnou podělit o svůj „realitní“ příběh.
Starší manželé z jedné městské části Prahy se rozhodli prodat svůj byt v panelovém domě a odstěhovat se na chalupu nedaleko Prahy. Prodej bytu si chtěli zařídit sami. Zveřejnili inzerát a zájemci se začali hrnout. Následovaly stálé telefony, poskytování informací o stavu bytu až po dotazy, kdy mohou byt opustit. Přijímali zájemce, o kterých nic nevěděli. V jednu chvíli měli dokonce strach. Jeden ze zájemců totiž zneužíval jejich důvěřivosti. Až přišla dáma, která se prezentovala jako realitní makléř a nabídla, že se o prodej postará. Jevilo se to jako vysvobození z této situace. Žádnou smlouvu ale neuzavřeli, paní jen sdělila, že bude chtít 6 % provize.
Situace se ale nezlepšila. V doprovodu paní z realitky přicházeli nejen zájemci, ale po uskutečnění prohlídky se k nim někteří vraceli a prezentovali se jako další realitní kancelář. Nastal opět kolotoč dotazů a další realitky se předháněly v cenových nabídkách.
Jednou manželé sledovali televizní zpravodajství, v němž jsem vystupoval. Udělalo to prý na ně dobrý dojem. Nezapamatovali si moje jméno, ale věděli, že jsem z asociace. Vyhledali naše stránky a v seznamu členů si našli kancelář, která jim byla nejblíže.
Pán oslovil kancelář a dohodl si návštěvu. Udělala na něj slušný dojem. Pracovník realitní kanceláře získával základní informace, udělal prověrku domu a bytu a zjistil, že
privatizace před lety proběhla tak, že dům byl převeden na právnickou osobu, společnost s ručením omezeným, a oni jako manželé jsou spoluvlastníky obchodního podílu na této společnosti. Tento makléř byl první, kdo se ptal na vlastnictví a kdo to zjistil. Manželé se dozvěděli, že tato forma vlastnictví možná bude překážkou nebo na obtíž prodeji. Realitní kancelář však oslovila jednatele vlastnické společnosti, vysvětlila problematiku prodeje a po několika měsících byly byty převedeny do osobního vlastnictví.
Dále s nimi kancelář uzavřela zprostředkovatelskou smlouvu, ve které byl uveden rozsah služeb, výše provize a další podrobnosti spolupráce. Poměrně brzy nato realitní kancelář dokázala byt prodat a zajistila vše potřebné.
Muž byl natolik spokojený s činností vybrané realitní kanceláře, že zavolal k nám do asociace, aby tuto firmu pochválil a poděkoval.
Přestože šlo o příběh, v němž se jednalo vlastně pouze o vyslovení pochvaly na činnost jednoho člena Asociace realitních kanceláří České republiky, chtěl jsem se o něj s vámi - čtenáři - podělit. To přece není málo poskytnout kvalitní a úplné služby. V nemovitostech se totiž často jedná o hodně peněz,
o které nechceme neuváženě přijít…

Jan Borůvka
Generální sekretář ARK ČR
www.arkcr.cz