Translate with 
MENU ZAVŘÍT
18. června 2015

Herečka Dana Batulková: Patřím na venkov

Text: Lucie Ulmanová
Foto: Ondřej Pýcha pro Městská divadla pražská, Martin Kubica

Česká filmová a divadelní herečka Dana Batulková (56) žije spokojený život kousek za Prahou. Na statku v Kolodějích oceňuje nejvíc prostor a soukromí. Maminka dvou dětí, syna Jakuba (31) a dcery Mariany (20), se považuje za domácího kutila: „Měla jsem období rekonstrukce starého nábytku. Brousila jsem, natírala a opět obrušovala. Nádhera!,“ směje se sympatická herečka, která loni na podzim úspěšně kandidovala za svou obec v komunálních volbách a na jaře začne natáčet další řadu seriálu Četnické trampoty.

Před několika dny jste se vrátila z dovolené. Prozradíte nám, kde jste oslavila příchod roku 2015?
Máme v divadle vždy po Novém roce volno a já už nejezdím lyžovat, to bylo ještě, když byly děti malé. Raději jedu někam za sluncem a teplem. Letos to bylo Lanzarote.

Odpočinula jste si podle svých představ? Nabrala jste energii?
Určitě. Já tomu říkám „výmaz“, jako když se čistí počítač. Nic nedělám a na nic pokud možno nemyslím. Všechno je daleko. Moře, slunce, světlo a jsem dokonale šťastná.

Před mnoha lety jste vyměnila bydlení v hlavní metropoli za bydlení na statku kousek za Prahou. Líbí se vám žít na vesnici?
Já jsem původně vyměnila venkov za bydlení v Praze a teď jsem zpátky doma na vesnici v Kolodějích, kde jsem se narodila. Myslím, že tam patřím. Pracuji v Praze, ale večer se vracím a celou zátěž města nechám za sebou. Je to až fyzická úleva.

Už byste zpátky neměnila?
Na stálo ne. Jsem zvyklá na prostor, mám velkou zahradu a od dubna trávím většinu času venku. Říkám tomu čtvrtý rozměr.

Jak jste ke statku v Kolodějích, který je 370 let starý, vlastně přišla?
Moje rodina tam žije po generace. Když jsem byla malá, byla to úplně zapomenutá vesnička a teď je to velice vyhledávaná lokalita pro stavbu domů. Těžko jsem se s tím smiřovala.

Takový statek musí mít starodávnou atmosféru. Je to tak?
Ano, mám tam metrové zdi s nikami (pozn. red.: prostor vyhloubený do zdi), velkou kůlnu, sklep. A ještě úžasnější to bylo, když jsem byla malá. Stodoly tam byly dvě a ještě tajuplný špejchar se spoustou zajímavých věcí. A kdo tam přijde, říká, že je mu tam příjemně.

Co máte na svém domově nejraději?
Ten prostor a soukromí. Jsem v tomto směru dost rozmazlená.

Váš dům toho má za sebou hodně, v minulosti dvakrát vyhořel, naposledy před čtrnácti lety. Nenapadlo vás vzdát to?
Ne, moje kořeny jsou zde pevně ukotvené. Stojí to tu za to, takže jediná možnost je znovu to zvelebit.

Statek prošel rekonstrukcí. Zařizovala jste si interiér sama, nebo jste požádala o pomoc designéra?
Ano, myslím, že se to vždy vyplatí. Nechali jsme si navrhnout kuchyň v atypickém prostoru a taky koupelny.

Máte zde svůj koutek, kam si ráda zalezete a schováte před světem?
Mám dva krby, vnitřní a venkovní, a u nich ráda sedím třeba s kávou nebo s vínečkem. Je mi teplo a ještě to skvěle uklidňuje.

Chováte na statku také nějaké zvířata?
Když jsem byla malá, dědeček měl všechno – i holuby, všechno, co na správném statku má být. Já sama mám jenom dva pejsky.

Jste velká zahradnice? Co všechno pěstujete?
Prošla jsem i touto etapou. Zkoušela jsem zeleninu, pak slaměnky a nakonec je všude tráva. Ale mám keře a v létě truhlíky na oknech.

Jste domácí kutil?
To ano. Baví mě chlapské práce. Hodně jsem se naučila od tatínka. Měla jsem období rekonstrukce starého nábytku. Brousila jsem, natírala a opět obrušovala. Nádhera!

Zahrála jste si plno nejrůznějších rolí, hlavně v posledních letech. Máte nabitý diář i na rok 2015?
Nevím, jestli nabitý, ale začínám zkoušet s Arnoštem Goldflamem krásnou roli. Strašně ráda s ním pracuju. Vstoupila jsem také do nového seriálu a na jaře budeme pokračovat v natáčení seriálu České televize Četnické trampoty.

Podíváte se na sebe, když běží v televizi nějaký film nebo seriál, kde hrajete?
Nemám moc večerů volno, ale sem tam se podívám, abych byla v obraze. Ale spíš se vidět nemusím.

Stalo se vám, že jste hrála postavu, která byla natolik silná, že jste si ji pak přinesla domů?
Vždycky na každou tu postavu myslím, když zkouším, ale život si tím poznamenat nenechám. To bych mohla skončit v blázinci.

Čím byste byla, kdybyste nebyla herečka?
Pravděpodobně bych studovala jazyky, možná bych měla krásnou restauraci. Nevím. Dneska je tolik možností.

V roce 2008 jste ovládla taneční parket v soutěži StarDance, kde jste vyhrála titul Královna parketu.
Zatančíte si ještě občas?
Teď už jen skutečně občas, ale strašně mě to baví a vždycky se u toho s Honzíkem dost nasmějeme.

Hraní v divadle je pro herce všeobecně náročné. Jak si udržujete fyzičku?
Nelenoším, ale pokud myslíte nějaké cvičení, tak nic moc a už vůbec ne pravidelně.

Váš syn Jakub se oženil, vzal si modelku Agátu Prachařovou a vyženil syna Kryšpína. Užíváte si babičkovských povinností?
To ano. Ani jsem si nemyslela, že se mi to bude tak líbit. Když hlídám, strašně se na Kryšpínka těším. Je moc chytrej, krásně mluví, všechno si pamatuje, nedá se ošálit. Prostě jsem se zamilovala!

Myslíte si, že jste dobrá tchyně?
Nevím, poptejte se Agáty, ale snad to se mnou jde!

Stejně jako váš syn, tak i dcera Mariana si odskočila k herectví. Zahrála si v seriálu Horákovi nebo Comeback. Chodila si k vám pro rady?
Ne, ani ne. Byla přirozená a měli režiséra, ten to hlídal.

Ocitly jste se spolu v Comebacku společně na place? Jaký to byl pocit?
Nebyly jsme spolu na place v Comebacku, ale v Horákových. Tam jsem hrála učitelku náboženství a učila jsem jejich třídu. Vlastně to ani nevnímám, stejně jako když jsme s Kubou hráli v jednom představení na Jezerce.

Dcera se nyní věnuje humanitním studiím a estetice. Jste raději, že nejde ve vašich stopách?
Vlastně nevím. U Jakuba jsem byla zásadně proti, ale už jsem polevila. Divadlo je zvláštní svět. Zvláštní společenství lidí a měla jsem štěstí, že mi pomohlo v mnoha těžkých situacích. Uvidím, kam Mary bude směřovat. Hlavně ji to musí bavit.

Jaký máte s dcerou vztah, jste kamarádky?
Ano a jsem za to vděčná.

Kromě herectví jste vstoupila do komunitní politiky, zastupujete Koloděje. Neberete si toho přeci jen na sebe trochu moc?
Nebylo to úplně mým cílem, ale jsem v zastupitelstvu. I když provizorním. Koloděje jsou asi jediná vesnice, kde budeme opakovat volby, protože zastupitelé za TOP 09 položili mandáty. Připadá mi to na tak malé vesnici dětinské a směšné.

Na čem v současné době pracujete? Kde vás mohou vaši fanoušci vidět?
Přijďte do Městských divadel pražských nebo do divadla Rubín na Učitele malby nebo do divadla Komedie na představení Ženy.

Dana Batulková
Narodila se v Praze. Absolvovala gymnázium a po něm DAMU. Začínala v menších divadlech v Kladně a v Mladé Boleslavi, poté byla dlouhá léta na volné noze a spolupracovala na různých
divadelních projektech. Stálé angažmá získala až v roce 1997, kdy se stala součástí hereckého týmu v pražském divadle Komedie. V současné době působí v divadle Rubín, v divadle Komedie a především v Městských divadlech pražských.
V televizi ji momentálně můžete vidět v seriálu Comeback. Jejím bývalým partnerem je herec David Prachař, s nímž má syna Jakuba a dceru Marianu. V současné době žije s ředitelem Městských divadel pražských Ondřejem Zajícem. Bydlí v Kolodějích a je také v obecním zastupitelstvu.