Translate with 
MENU ZAVŘÍT
9. června 2014

Hypotéky - vývoj úrokových sazeb

Hypotéky 2013: nejdřív zaváhání, pak historický rekord

Rok 2013 se do hypotečních statistik zapsal rekordními čísly. V České republice bylo uzavřeno téměř 96 000 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 156,6 mld. Kč. Refinancování, rekordně nízké úrokové sazby a stabilní cenová hladina nemovitostí byly nejdůležitějšími faktory, které vedly k historickému úspěchu na poli českého hypotečního financování.

Refinancování motorem hypotečního trhu

Predikce odborníků z počátku roku 2013, kteří poukazovali na téměř stotisícový balík hypoték, kterým v roce 2013 končí fixace, se bezezbytku naplnily. Refinancování se stalo motorem hypotečního trhu, a to zejména díky rekordně nízkým úrokovým sazbám, které v ročním průměru činily 3,05%. Drtivá většina hypoték, kterým končila fixace, měla úrokové sazby ve výši přesahující 4%. Motivace klientů poohlížet se po nejlevnějších nabídkách byla enormní a odhady hovoří o přibližně 35% podílu refinancování na celkovém objemu uzavřených hypotečních úvěrů.

Úrokové sazby dosáhly historických minim

Úrokové sazby, které mají na hypotečním úspěchu loňského roku významný podíl, po Novém roce pozvolna klesaly, aby v květnu prolomily tříprocentní hranici a v červnu s výší 2,95% dosáhly historického minima. Následoval velice mírný nárůst a rok 2013 byl zakončen průměrnou úrokovou sazbou ve výši 3,06%. Nízkým úrokovým sazbám nahrávala kromě konkurenčního boje bank, makroekonomická situace v Evropské unii a výše úrokových sazeb vyhlašovaných ČNB. Stabilní cenová hladina nemovitostí, bytů, rodinných domů i pozemků, a to téměř napříč celou Českou republikou, vytvořila příznivé klima pro povzbuzení domácností k investici do vlastního bydlení.

Rekordní objemy i počty hypoték

Počet uzavřených hypotečních smluv a celkový objem hypoték v jednotlivých měsících kopíroval trendy z minulých let až na jednu výjimku: červen byl tradičně nejsilnějším měsícem roku. S objemem ve výši 17,3 mld. Kč a počtem 10 613 hypoték se jedná o nejúspěšnější měsíc v české hypoteční historii. Tradicím se ale vymknul 4. kvartál, který překvapivě nebyl nejsilnějším. Počítali-li tedy hypoteční specialisté s tím, že poslední kvartál hypoteční skóre opět výrazně vylepší, museli se spokojit s výsledkem ve výši 41 mld. Kč, což bylo o cca o 8 mld. méně, než by se dalo podle trendů předchozích let očekávat.

Predikce pro rok 2014

Produkci prvních měsíců roku 2014 poznamenala platnost nového občanského zákoníku. Obchod s realitami se kvůli změnám ve smluvní dokumentaci bank i novému způsobu definice nemovitostí a jejich zápisu do katastru nemovitostí zpomalil. Průběh dalšího období jasně ukazuje pokračování rostoucího zájmu o hypoteční úvěry. Nová historická minima úrokových sazeb (březen - 2,93%) přitahují zájem veřejnosti o hypoteční financování a odborníci v souvislosti s příznivými cenami nemovitostí hovoří o ideální době pro pořízení nemovitosti na hypotéku, a to jak pro účely bydlení, tak i pro účely investic. Lze očekávat, že v letošním roce bude i díky refinancování překročena hranice 150 mld. Kč. Ing. Jan Kruntorád předseda představenstva GEPARD FINANCE a.s. předseda představenstva Asociace hypotečních makléřů, o.s.   V článku byly použity statistické údaje portálu Hypoindex.cz