Translate with 
MENU ZAVŘÍT
16. června 2015

Tereza Maxová: Měníme osudy mnoha dětí

Tereza Maxová patří mezi české modelky, které se prosadily i ve světě. Slavného jména využila a před 18 lety založila nadaci, jež pomáhá znevýhodněným a opuštěným dětem. Nyní její nadace navázala spolupráci se společností RE/MAX.

Jste zakladatelkou známé nadace, která pomáhá opuštěným a znevýhodněným dětem v celé České republice. Čím vás tato práce obohacuje?
Věnovat se práci v nadaci mi dává hluboký smysl a pocit realizace. V relativně krátké době člověk vidí výsledky. Vše, co vložíte, se promítá do dětských příběhů, které zde řešíme. Někdy i malá pomoc dokáže velké věci. Je skvělé být při tom. Jsem ráda, že jsem těch uplynulých osmnáct let jen tak nepromarnila a s partou fajn lidí v nadaci pomohla někomu, kdo to potřeboval.

Čeho se vám za dobu existence nadace již podařilo docílit a čeho si sama osobně nejvíce ceníte?
Každý osud dítěte, kterému jsme změnili život, považuju za velký úspěch. Nadace pomáhá již osmnáct let. Za tu dobu jsme přerozdělili tisícovkám dětí přes 250 milionů korun a získali důvěru veřejnosti v to, že naše pomoc přináší konkrétní efekt a změnu. Když jsem v roce 1996 poprvé přišla do ústavu, tak to, co jsem tam viděla, už je dnes jiné. Ten posun je velký. Materiálně se ústavy nesmírně zlepšily. Stále je tam však mnoho dětí zcela zbytečně, a tak věřím, že i s tím postupně něco uděláme. Není pochyb o tom, že dítěti je ve zdravém rodinném prostředí nejlépe. Když ne u svých biologických rodičů, pak alespoň u náhradních.

Rozhodla jste se pomáhat českým dětem, přestože ve světě byste jistě nasbírala víc mediálních bodů za něco efektnějšího – řekněme pomoc v Africe. Co vás k tomu vedlo?
Po pravdě, neřešila jsem sama sebe. Co mi pomůže nasbírat body ve světě, nebylo důležité. Byla jsem na vrcholu kariéry a „svých“ bodů jsem si náramně užívala. Dostala jsem se do situace, kdy jsem mohla a chtěla někomu konkrétně pomoct. Navštívila jsem pražský kojeňáček a v mém životě nastala změna. Nemohla jsem jen tak odejít a tvářit se, že to, co jsem viděla, neexistuje. Navíc jsem patriotka, takže pomoc českým dětem byla přirozená. Navíc, vezmete-li v úvahu i fakt, že jsme na tom „nejhůř“ z celé Evropy (na počet obyvatel), co do počtu dětí vyrůstajících mimo rodinu, pak pomoc českým dětem byla, je a stále ještě nějakou dobu bude více než potřeba.

Dostáváte i jiná než oficiální poděkování – třeba přímo od dětí? Co nejsilnějšího jste v téhle souvislosti zažila?
Ano, to dostávám – nejen děkovné dopisy, ale i obrázky, sošky, fotky… teď nedávno jsme v jednom dětském domově dostali úžasný koláč, který pro nás děti napekly. No a pak vás potěší, když takto sedíte v restauraci a přijde za vámi číšnice a řekne, jak moc děkuje za pomoc, kdy ještě byla v děcáku. Protože díky nám má kurz angličtiny a dostala se do nadačního projektu, který pomáhal mladým odcházejícím do života s přechodem na vlastní nohy. A v tu ránu je to obrovská radost, kterou nejde ani slovy popsat.

Nyní nově spolupracujete se společností RE/MAX – jak k navázání této spolupráce došlo a co od ní očekáváte?
Nadace chce být hlasem těch, kteří nejsou slyšet – chce být věrným patronem dětí, které mnohdy stojí na okraji zájmu a pozornosti veřejnosti. Proto si vždy cením lidí a firem, kteří společně s námi naslouchají příběhům a chtějí pro ně něco udělat. Někdy opravdu stačí velmi málo k tomu, abychom zásadním způsobem změnili něčí život k lepšímu. Takže určitě se s nadací na novou spolupráci těšíme.

Využila jste někdy služeb realitní kanceláře, jakou s tím máte zkušenost?
Ano, častokrát. Díky své profesi a častému stěhování jsem si pronajímala byty po celém světě. Mé zkušenosti jsou vesměs pozitivní.
Preferujete byt či dům a z jakého důvodu?
Když jsem ještě neměla děti, tak jsem si hledala byt v centru některé z metropolí, ideálně v loftovém bytě, měla jsem ráda ruch velkoměst… Dnes, když jsem máma tří dětí, ocením spíše baráček se zahrádkou, klid a pohodu.

Co je podle vás při pořizování a zařizování domu/bytu nejdůležitější?
Podle mě je pro koupi nejdůležitější lokace. A co se týče zařizování – v jednoduchosti je krása. Doporučuji držet se světlých, vzdušných prostor a nezasekat si byt nábytkem.

Jaká je vaše představa ideálního bydlení?
Vyzkoušela jsem asi úplně všechny možnosti bydlení… žila jsem na různých místech. Ale o tom to asi není. Důležitější než otázka, kde žít, je, s kým žijete. Je to spíš o lidech než o místech.

Nadace Terezy Maxové dětem
Plzeňská 5b 150 00 Praha 5 www.terezamaxovadetem.cz www.teribearshop.cz

Jak pomoci
č. ú.: 2323232323/2700 DMS TEREZADETEM (87777) DMS ROK TEREZADETEM (87777)