6 smrtelných hříchů realitních makléřů

Ačkoli se realitní trh za poslední roky v mnohém zlepšil, stále ještě existují lidé a subjekty, které se snaží podvádět. Protože zatím neexistuje legislativní úprava, která by podnikání v realitách zpřísnila, je nejlepší možnou obranou zůstat obezřetný a svého realitního makléře si dobře prověřit.

Jaké nejčastější triky používají podvodní makléři?

Makléř „garantuje“ prodej

Nikdo na světě vám nemůže stoprocentně garantovat, že vaši nemovitost prodá. Pokud se setkáte s tím, že vám makléř slibuje, že nemovitost prodá do měsíce, protože má profesionální tým, velké zkušenosti a spoustu kontaktů, je to spíše důvod k okamžitému odchodu od jednání, za kterým se většinou skrývá jen pokus
o podstrčení nevýhodné smlouvy.

Absence komunikace

Dobrý makléř by vám měl pravidelně podávat zprávu o stavu prodeje. Pokud jste o svém makléři již 14 dní nic neslyšeli, něco je špatně. Bohužel i dnes existují realitní makléři, kteří si vezmou do nabídky nemovitost a půl roku se vůbec nic neděje.

Fiktivní inzeráty a kupci

Pokud odpovíte na inzerát „Mladá rodina hledá byt v této lokalitě“ či „Lékař poptává byt 1+kk – 4+1“, patrně budete překvapeni, když se posléze z uvedeného kontaktu „vyklube“ realitní makléř. „Podobné praktiky jsou z etického hlediska zcela nepřijatelné a vypovídají pouze o naprosté neprofesionalitě daného makléře,“ podotýká Hanuš Němeček, výkonný ředitel RE/MAX. Stejně obezřetní byste měli být v případě, kdy se ihned po zveřejnění inzerátu na webu začnou ozývat makléři s tím, že mají kupce na Vaší nemovitost a chtějí podepsat smlouvu. „Takové jednání má většinou jediný účel – vnutit klientovi nevýhodnou smlouvu. Nikdo nemůže mít konkrétního zájemce na nemovitost, kterou ještě ani neviděl a nic o ní neví,“ dodává Němeček.

„Nemluvte s majitelem o ceně“

Prodej nemovitosti je zcela transparentní a makléř musí být naprosto otevřený jak k prodávajícím, tak vůči kupujícím. Pokud vás makléř před prohlídkou upozorní, abyste s majitelem nemluvili o ceně prodávané nemovitosti, není něco v pořádku.

Neschopnost navrhnout reálnou cenu

Makléř přijde na první jednání s klientem a bez řádné prohlídky začne slibovat okamžitý prodej nemovitosti za horentní sumy. Pokud klient podlehne, většinou se prodeje vůbec nedočká. „Pokud se makléř pokusí prodat nemovitost za nereálně vysokou cenu, připraví tím klienta o měsíce času i potenciální zákazníky. Špatně oceněná nemovitost je totiž dlouhodobě neprodejná,“ varuje Němeček. Ve většině případů klient nakonec raději souhlasí s výrazným snížením ceny hluboko pod reálnou hodnotu.

Různé ceny nabízené nemovitosti

Stalo se vám, že jste na realitním serveru narazili na nemovitost, která vás zaujala a pak na dalším serveru byla stejná nemovitost nabízena za úplně jinou cenu? Jak je to možné? Většinou k tomu dochází v případě, kdy se stejnou nemovitost snaží prodat více realitních kanceláří. Pokud jediný zájemce uvidí inzerát na více místech a pokaždé s jinou nabídkovou cenou, vyhodnotí nabídku jako podvodnou a o nemovitost okamžitě ztratí zájem. Ta se tak v nabídkách objevuje řadu měsíců a šance na prodej za tržní cenu se tak snižuje.

JAK SE BRÁNIT PODVODNÍKŮM

Jedinou cestou, jak se bránit podobným pokusům je zůstat obezřetný a využívat služeb prověřených realitních společností. O kvalitách makléře napovídají například reference klientů, pokud jsou na webových stránkách realitní společnosti zveřejňovány, případně se doporučuje vybrat si makléře s odbornou certifikací.

Společnost RE/MAX působí na českém trhu od roku 2005. Disponuje 117 otevřenými kancelářemi s téměř 1 200 makléři, v nabídce má v průměru 15 000 unikátních nemovitostí. Společnost RE/MAX byla založena roku 1973 v americkém Denveru a dnes je leaderem na světovém trhu s nemovitostmi. Pracuje formou franšízingu. Společnost RE/MAX má 6299 kanceláří, právně a finančně nezávislých subjektů situovaných v 90 zemích světa. RE/MAX je zkratkou pro Real Estate Maximum a vyjadřuje tak hlavní moto společnosti – maximální služby pro majitele realitních kanceláří, realitní makléře a zákazníky.