Bydlení v centru: luxus i riziko

Poptávka po luxusním bydlení v historickém centru měst roste. Podle statistik realitní kanceláře RE/MAX se v samotném centru hlavního města prodalo od začátku roku několik desítek bytů v průměrné ceně přesahující pět milionů korun. Bydlení v historickém centru ale sebou nese i rizika.

V minulosti takové byty kupovali ve velké míře cizinci. V posledních letech se poptávka mění. „Podle našich zkušeností jsou nejčastějšími kupujícími Češi, pro které je bydlení v centru splněným snem,“ vysvětluje Jan Zachystal, realitní makléř RE/MAX. „Bydlení v centru města si pořizují lidé, kteří mají rádi městský ruch, komfort centra a obdivují historické okolí.“ Zároveň je pro někoho bydlení v nejužším centru i statusem úspěchu.

Byty v historických centrech mají většinou zajímavě řešenou dispozici a jsou prostorné. Zároveň je ale nutné být obezřetný. Bydlení v historické zástavbě sebou přináší zejména dvě úskalí: první představuje technický stav nemovitosti. „Historické budovy mohou nést různá úskalí, která na první pohled nejsou patrná a přitom pro nového majitele můžou velmi rychle znamenat zásadní finanční náklady,“ varuje Luboš Káně, hlavní inspektor společnosti NEMOPAS, která se zabývá technickou inspekcí budov.

Druhou možnou bariéru představuje památková ochrana nemovitosti a s ní spojená omezení. „Potenciální zájemce by měl při výběru bytu brát v úvahu, že bydlení v historickém centru měst podléhá specifickým pravidlům. Proto je nutné včas zjistit informace o tom, jaké případné stavební úpravy jsou možné a co památková péče povoluje,“ říká Kamil Kubiš, zástupce ředitele Útvaru rozvoje města Praha. Takové informace poskytují památkáři a většinou je schopen poskytnout i místní stavební úřad. Pro zájemce o bydlení z Prahy se ale nabízí i portál www.geoportalpraha.cz, který uvádí kompletní informace o každé nemovitosti v hlavním městě a přímý kontakt na zodpovědnou osobu na odboru památkové péče.