Koleje podraží, studenti hledají podnájmy

Realitní kanceláře registrují až o pětinu vyšší zájem o pronájmy bytů. Poptávku zvyšují budoucí studenti vysokých škol. Důvodem je jak nedostatečná ubytovací kapacita kolejí, tak jejich deklarované zdražení. Cena pronájmu a koleje se tak srovnává.

Srpen a září jsou nejvíce exponované termíny pro hledání podnájmu. Podle statistik RE/MAX se zájem v tomto období zvyšuje, oproti zbytku roku, v průměru o 18,5%. Je to způsobeno zejména zájmem budoucích studentů. Na vině jsou nedostatečné kapacity kolejí i zvýšení cen. Například v hlavním městě je, podle posledních průzkumů, čtyřikrát méně ubytovacích kapacit na kolejích než studentů. Zkušení studenti však podnájem hledají i dříve. „Nejlepší podnájmy blízko univerzity jsou velmi rychle zamluvené. Termín, kdy se studenti obrací na makléře s pomocí při hledání vhodného bytu začíná už v červenci,“ potvrzuje Jan Zachystal, realitní makléř RE/MAX.

Průměrná cena zařízeného podnájmu v bytě o velikosti 2+1 se v Praze pohybuje kolem 13tis. včetně poplatků. V podobném bytě pak pohodlně žijí většinou čtyři studenti, kteří se dělí o nájemné. „Ubytování na koleji je cenově srovnatelné s vlastním podnájmem, navíc mnoho studentů nárok na kolej nemá nebo se na ni nedostane. Dalším důvodem je samozřejmě vyšší komfort bydlení a soukromí, které nájem poskytuje,“ potvrzuje Zachystal. Ještě zajímavější jsou podnájmy v ostatních univerzitních městech. Podnájem obdobného bytu v Plzni, Českých Budějovicích či dalších univerzitních městech vychází v průměru kolem 8 tisíc korun měsíčně.

Stejně jako u každé nemovitosti záleží na konkrétní vybavenosti bytu, lokalitě a dalších faktorech. Nejčastější studentský podnájem v Praze bývá větší panelákový byt. Samozřejmě důležité je odpovídající zařízení. Studenti si tak přivezou jen své osobní věci a mohou bydlet. Mimo hlavní město je pak největší zájem je o nemovitosti v těsné blízkosti univerzit.

Porovnání nájmu a kolejného.

Cena kolejného v Praze 2.500 – 3.900,-
Průměrná cena nájmu v Praze (4 osoby) 3.250,-
Cena kolejného České Budějovice 1.860 – 2.580,-
Průměrná cena nájmu České Budějovice (4 osoby) 2.000,-

Dodatečné informace

Ve školním roce 2005/2006 bylo evidováno 245 457 vysokoškoláků.

Ve školním roce 2010/2011 bylo evidováno již 283 486.

Společnost RE/MAX působí na českém trhu od roku 2005. Disponuje 117 otevřenými kancelářemi s téměř 1 200 makléři, v nabídce má v průměru 15 000 unikátních nemovitostí. Společnost RE/MAX byla založena roku 1973 v americkém Denveru a dnes je leaderem na světovém trhu s nemovitostmi. Pracuje formou franšízingu. Společnost RE/MAX má 6299 kanceláří, právně a finančně nezávislých subjektů situovaných v 90 zemích světa. RE/MAX je zkratkou pro Real Estate Maximum a vyjadřuje tak hlavní moto společnosti – maximální služby pro majitele realitních kanceláří, realitní makléře a zákazníky