S průměrným příjmem splatíte byt 3+1 za šest let

Nejdéle byt splácí recepční z Prahy, nejkratší dobu pak obchodní ředitel z Ústeckého kraje.

Nejlevněji pořídí byt pro rodinu lidé v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Zdejší prodejní ceny průměrného bytu 3+1 se pohybují hluboko pod milionem korun. Naopak nejdéle budou stejný byt splácet lidé z Prahy, Jihomoravského a Pardubického kraje. Vyplývá to z aktuální studie společnosti RE/MAX.

Byty o rozloze 3+1 jsou častým snem mnoha rodin. Ještě před několika lety byly, především kvůli své vysoké ceně, snem často nedostupným. Během posledních dvou let se však ceny nemovitostí výrazně snížily a tento trend se nevyhnul ani větším bytům, které se v některých regionech dostaly hluboko pod hranici milionu korun. „V Praze se průměrná cena 3+1 pohybuje kolem hranice 3 milionů korun. To působí i na rodiny žijící v satelitních městech, které se v některých případech vracejí zpět do hlavního města. Větší byt snadno nahradí řadový domek a pohodlí města navíc často poskytuje mnohem lepší zázemí,“ vysvětluje Jan Zachystal, jednatel RE/MAX Alfa. Poptávce sice podle jeho slov stále dominují menší byty, zejména pak ty o rozloze 2+1. Z větších bytů se ale stává zajímavá koupě pro rodiny, díky čemuž roste poptávka a to napříč regiony.

Za jeden pražský byt až čtyři v Ústí

Podle srovnání reálných prodejních cen společnosti RE/MAX se cena větších bytů v různých krajích liší až o miliony korun. Například za cenu pražského bytu si v ústeckém kraji může stejný kupující pořídit byty rovnou čtyři. Nízká cena nemovitostí na Ústecku také láká kupce, kteří zde poptávají menší nemovitosti za účelem pronájmu. „Pod milionovou hranici se také dostaly byty s dispozicí 3+1 v Libereckém a Moravskoslezském kraji. Naopak nejdražšími regiony jsou hned po Praze kraje Jihomoravský, Pardubický a Středočeský,“ dodává Jan Zachystal.
V cenách nemovitostí se ale také významně odráží koupěschopnost místních obyvatel. Za kolik let dokáží lidé s různými příjmy splatit takový byt?

Recepční splácí nejdéle

Zatímco člověk s průměrným příjmem bude byt o dispozici 3+1 splácet téměř šest let, například recepční bude stejný byt splácet téměř o rok a půl déle. Nejlépe je na tom manažer na pozici obchodního ředitele, který byt splatí v průměru za dva roky a osm měsíců. Jako nejvhodnější kombinace profese a kraje se pak jeví povolání obchodního ředitele v Ústeckém, Libereckém nebo Moravskoslezském kraji. Ve všech těchto regionech dokáže manažer se svým platem zaplatit byt 3+1 dokonce za méně než dva roky. Naopak mnohem složitější předpoklady má například recepční, která podle exkluzivního průzkumu společnosti Grafton Recruitment nedosáhne ani na průměrnou mzdu. Proto bude také svůj vysněný byt splácet nejdéle. Například v Praze to bude, i přes nejvyšší sledovaný plat v rámci jednotlivých regionů, více než 16 let.

Jak rychle splatí byt 3+1 lidé s různými platy?

Prodejní cena 3+1 Průměrná mzda Mzdy dle oborů
Praha 3 057 503 24 529 10,4 15 850 16,1 24 455 10,4 43 410 5,9
Středočeský 1 415 140 19 668 6,0 15 850 7,4 24 455 4,8 43 410 2,7
Karlovarský 1 250 000 16 714 6,2 N/A N/A N/A N/A N/A N/A
Plzeňský 1 305 526 18 298 5,9 13 085 8,3 22 740 4,8 34 790 3,1
Jihočeský 1 078 625 17 357 5,2 14 460 6,2 24 455 3,7 43 410 2,1
Ústecký 612 210 17 603 2,9 15 850 3,2 22 740 2,2 36 520 1,4
Liberecký 982 500 17 751 4,6 15 850 5,2 22 740 3,6 45 125 1,8
Královéhradecký 1 283 778 17 740 6,0 13 425 8,0 22 740 4,7 39 965 39 965
Pardubický 1 430 584 17 011 7,0 13 425 8,9 22 740 5,2 39 965 3,0
Vysočina 1 134 525 17 527 5,4 13 425 7,0 24 455 3,9 39 965 2,4
Jihomoravský 1 609 378 18 421 7,3 16 530 8,1 22 740 5,9 43 410 3,1
Olomoucký 1 051 182 17 183 5,1 12 405 7,1 26 185 3,3 36 520 2,4
Zlínský 1 130 156 17 072 5,5 N/A N/A N/A N/A N/A N/A
Moravskoslezský 823 612 17 927 3,8 12 405 5,5 19 295 3,6 39 965 1,7

zdroj: RE/MAX, Grafton Recruitment, ČSÚ
poznámka: Veškeré mzdy jsou přepočteny na čistý příjem po zdanění a odvodech.
Celkový příjem je použit na splátku bytu. Nejsou brány v úvahu úroky z hypotéky ani další omezení.

O srovnání

Pro srovnání byla využita mapa reálných prodejních cen, které dlouhodobě sleduje realitní síť RE/MAX. Pro poměření platů pak statistiky Českého statistického úřadu (průměrná mzda) a exkluzivního průzkumu platů společnosti Grafton Recruitment (jednotlivé profese). Všechny uvedené mzdy jsou přepočteny na čistý příjem. Díky tomu jednoznačně ilustrují, za jak dlouho která profese splatí vysněný byt za předpokladu, že celý svůj čistý příjem použije pouze na splátku bytu. Pro zjednodušení nejsou brány v úvahu úroky z hypoték ani další omezení.

Společnost RE/MAX působí na českém trhu od roku 2005. Disponuje 117 otevřenými kancelářemi s téměř 1 200 makléři, v nabídce má v průměru 15 000 unikátních nemovitostí. Na slovenském trhu disponuje RE/MAX 40 otevřenými kancelářemi ve kterých pracuje 253 realitních makléřů.