Tečka za krizí: Realitní trh v Česku roste

RE/MAX zvýšil meziroční obrat o 9 %.

Tuzemský realitní trh zaznamenal v minulém roce růst o 4,3 %. Roste také podíl obchodů uskutečněných realitními kancelářemi na úkor samoprodejců. RE/MAX zvýšil obrat oproti loňskému roku o 9 %. Realitní síti se daří i na Slovensku, kde má nárůst obratu dokonce o 39 %.

Loňský rok znamenal definitivní tečku za realitní krizí a trh po několika letech začal opět růst. Potvrzuje to i nejnovější studie společnosti MindBridge, která je zpracovávaná exkluzivně pro RE/MAX.

Vzrůstá počet prodejů přes realitní kanceláře

Celkový objem marží v rámci residenčního realitního trhu – včetně prodejů realizovaných mimo realitní kanceláře – činil 4,9 mld. korun. Oproti roku 2013 se celková velikost trhu zvýšila o 4,3 %. Roste i podíl trhu, který je obsluhován realitními kancelářemi na úkor samoprodejců a to bezmála o 6 %. Důvodem jsou složitější procesy spojené s prodejem nemovitosti a obava z chyb při transakci.

Deset let kontinuálního růstu

Oživení trhu potvrzuje i realitní síť RE/MAX, která za rok 2014 dosáhla meziročního nárůstu obratu o 9 %. „Za deset let, které RE/MAX působí na českém trhu, se nám daří kontinuálně zvyšovat obrat i tržní podíl. Je to jasný projev toho, že klienti oceňují vysokou kvalitu servisu, který na trhu poskytujeme,“ říká David Krajný, prezident společnosti RE/MAX pro ČR a SR. Jeho slova potvrzuje i hodnocení klientů, které probíhá na webu společnosti. Klienti zde zpětně známkují každou provedenou transakci a spokojenost s makléřem. „Bezmála sto procent klientů je s naší prací spokojeno
a ohodnocuje námi poskytovaný servis známkou 9,6 z možných deseti. Je to obrovský úspěch, kterého si nesmírně vážíme,
“ dodává Krajný.
Výrazně posiluje i slovenský RE/MAX, kterému se podařilo navýšit obrat dokonce o 39 procent. Navíc vzrostl i počet realitních kanceláří a to na 45. V současné době zde pracuje 280 makléřů.

Daří se velkým hráčům

Mimořádné výkony však vykazují i někteří franšízanti. „Jedna z našich nejúspěšnějších kanceláří působila ještě před dvěma lety pod hlavičkou jiné realitní sítě. V letošním roce vykázala meziroční nárůst obratu o třetinu a i oproti svému minulému působení má nyní rekordní produkci,“ říká David Krajný. To nepřímo potvrzuje i studie MindBridge, podle které rostou velcí realitní hráči meziročně o téměř 7 procent. Menší regionální společnosti se naopak na růstu realitního trhu podílely minimálně.

Vstup do ARK

Data ukazují, že za poslední tři roky se více než polovina všech prodaných nemovitostí prodávala bez asistence realitní kanceláře. Průměrná cena obchodů realizovaných bez účasti realitních expertů přitom byla o třetinu nižší než v případě, kdy se o nemovitost starala kancelář. Doba prodeje se navíc s realitním makléřem výrazně snižuje. „Důvěra mezi klientem a makléřem je bohužel silně poškozena kauzami z minulých let. I to je jeden z důvodů, proč RE/MAX vstoupil na začátku roku do ARK ČR. Pevně věříme, že společně se budeme i nadále podílet na nastavování nových záruk kvality a ochrany spotřebitele,“ vysvětluje David Krajný, prezident RE/MAX.

Společnost RE/MAX působí na českém trhu od roku 2005. Disponuje 109 otevřenými kancelářemi s téměř 1 200 makléři, v nabídce má v průměru 12 000 unikátních nemovitostí. Na slovenském trhu disponuje realitní síť 45 otevřenými kancelářemi ve kterých pracuje 280 realitních makléřů. Od roku 2015 je RE/MAX členem ARK ČR.