Vývoj nemovitostního trhu: – 10% za dva roky.

Pokles cen nemovitostí se ani v minulém roce nezastavil. Jednorázové zvýšení poptávky z podzimu loňského roku bylo jen dočasné. Za poslední dva roky tak klesla cena 2+1 průměrně o 10%. Největší propad cen se uskutečnil v Praze, naopak překvapivě žádný vliv na cenu nemovitostí neměla krize v Jihomoravském kraji.

Cena průměrného bytu 2+1 o velikosti 60m2 se za poslední dva roky snížila o 10%. Dlouhodobý pokles cen nemovitostí se krátkodobě zvrátil jen na podzim loňského roku, kdy došlo k razantnímu zvýšení poptávky po nemovitostech a tím i růstu prodejní ceny. Ceny nemovitostí se tak postupně vrací ke stavu před vypuknutí takzvané realitní bubliny.

2013-02-21_graf

Pozn. data vychází z reálných prodejních cen společnosti RE/MAX

Pokud se podíváme na jednotlivé kraje, největší pokles ceny zaznamenala Praha,a to až 400tis. korun na byt 2+1. V procentuálním vyjádření ale pokles cen v Praze za poslední dva roky není tak výrazný, ceny bytů 2+1 klesly o 15 procent. Oproti celorepublikovému průměru pak jde o pouhých pět procent. Zajímavá situace nastala v Jihomoravském kraji, kde jako v jediném místě v republice ceny neklesaly.

Vývoj prodejní ceny bytu 2+1 dle krajů

Kraj Prosinec 2010 Prosinec 2012
Praha 2 650 000 2 249 406
Středočeský 1 420 556 1 196 825
Karlovarský NA 1 090 000
Plzeňský 1 256 667 1 210 000
Jihočeský 1 031 000 940 357
Ústecký 474 714 351 737
Liberecký 740 000 782 500
Královéhradecký 1 500 000 1 337 000
Pardubický 1 361 00 1 164 364
Vysočina 861 800 891 818
Jihomoravský 1 450 325 1 514 643
Olomoucký 1 190 000 949 769
Zlínský 1 055 000 926 667
Moravskoslezský 766 800 629 417
Pozn. data vychází z reálných prodejních cen společnosti RE/MAX

Silnější pokles cen lze očekávat na sídlištích a okrajových částech měst, kde skupiny obyvatel poptávajících tento druh nemovitostí jsou nejvíce postiženy zvýšením DPH, cen energií, snížením reálné mzdy a zvyšující se nezaměstnaností. Naopak kupní síla obyvatel poptávající lukrativnější čtvrtě se výrazně nemění, stejně tak tento druh kupujících vidí na prvním místě kvalitu nemovitosti, proto ceny v „dobrých“ čtvrtích klesnou málo či budou stagnovat.

Rok 2013 bude z pohledu nemovitostí poměrně zajímavý:

– na jedné straně lze očekávat, že neprodané zásoby nově postavených bytů (takzvané ležáky) budou i nadále tlačit na pokles cen nových bytů. Rostoucí nezaměstnanost nebo rizika spojená s možnou ztrátou zaměstnání také nebudou faktory, které by poptávku po bydlení opětovně nastartovaly. – na druhé straně levné hypotéční úvěry a předpoklad, že se úrokové sazby nebudou ani v letošním roce dramaticky měnit, dávají pro oživení nemovitostního trhu určitý prostor.

Komentář Hanuše Němečka, výkonného ředitele RE/MAX:

Odhadovat další vývoj nemovitostního trhu si v současné chvíli nedovolím. Ukazatelů a faktorů, které by nahrávaly oživení poptávky bylo v minulosti již více. Přitom jediným zásadním výkyvem v trvalém poklesu cen byl podzim roku 2012, kdy se poptávka jednorázově zvýšila. Předpokládám, že tento výkyv byl způsoben především obavami ze zvýšení DPH, daně z převodu nemovitosti a také zavedením povinnosti energetických štítků od ledna 2013.

Za důležité považuji, že většina nemovitostí se blíží cenám z roku 2008. Proto si osobně nemyslím, že další korekce cen bude zásadní. Jako vždy ale bude záležet na konkrétní nemovitosti. Největší pokles cen bude dál pokračovat u novostaveb, kde stále existuje příliš neprodaných bytů, a dále pak u panelových domů. Naopak pěkné byty v dobrých lokalitách mohou být zajímavou investicí.

První kvartál roku 2013 bude z hlediska poptávky pravděpodobně opatrnější. Lidé si musí zvyknout na nové povinnosti kolem energetických štítků a také změny v daních (daň z převodu nemovitostí a DPH). Další vývoj by však mohl být optimističtější.

Společnost RE/MAX působí na českém trhu od roku 2005. Disponuje 117 otevřenými kancelářemi s téměř 1 200 makléři, v nabídce má v průměru 15 000 unikátních nemovitostí. Společnost RE/MAX byla založena roku 1973 v americkém Denveru a dnes je leaderem na světovém trhu s nemovitostmi. Pracuje formou franšízingu. Společnost RE/MAX má 6299 kanceláří, právně a finančně nezávislých subjektů situovaných v 90 zemích světa. RE/MAX je zkratkou pro Real Estate Maximum a vyjadřuje tak hlavní moto společnosti – maximální služby pro majitele realitních kanceláří, realitní makléře a zákazníky