Page 25 - ResidentART podzim - zima 2018-2019
P. 25

rozhovor







            Část lidí vás zná jako herce, část lidí zase   Když se mi pak daný podnik líbí a mám pocit,   nějaký úspěch. U LiStOVáNí, a to je 16 let
            jako toho, kdo stojí za projektem   že stojí za doporučení, napíšu o něm. Když   nazpátek, jsme v prvním angažmá v Českých
            Gastromapa. Jak to vnímáte vy sám – jste   je to pro mě vysloveně průser, nepíšu vůbec.   Budějovicích nechtěli jen zakrnět. Bavily nás
            spíše herec nebo spíše ten z Gastromapy?  Takový věci dávám spíš na Instagram.   se spolužákem Pavlem Oubramem knížky
            Ano, máte pravdu, že poslední dva roky jsem   Máte svou farmu. Jak vás to vlastně   a my chtěli mít svoje divadlo. Tak jsme to
            docela usilovně pracoval na tom, aby to bylo   napadlo?             spojili a děláme divadlo z aktuálních knížek.
            spíše o Gastromapě. Nebo spíše – začalo mě   No, vidíte, stěžuju si, že má Ordinace svo-  Těch jsme odehráli téměř 120 a je to mazec!
            to prostě více bavit. Pořád ale hraju v LiS-  ji stopu i po 2,5 roce, ale „farmaření“ se se   Robert Fulghum řekl, že jsme Létající cirkus,
            tOVáNí, kdybychom s divadlem nejezdili   mnou táhne už přes 10 let. Mám jen hezkou   a je to teda výstižný!
            po celé republice, a to opravdu a doslova,   chalupu u 9 Křížů a tam jsem docela často,   Podle čeho si vybíráte knihy
            nikdy bych neměl možnost v rámci Gas-  i když stále méně. Míval jsem stádo ovcí,   do „představení“?
 Nabíjejí mě   důsledný přehled.              Roberta. To je celé. Jsem farmář přes Wi-Fi   což je při 120 premiérách složité. Musí to být
                                                                                Musí se nám to líbit, být pro nás něčím nové,
            tromapy objevovat tolik klenotů a mít tak
                                              psa a kočky, ale mám už jen jednoho berana
            Jak se vlastně herec dostane k něčemu
                                                                                i nové téma pro diváky, protože ti se na nás
                                              a s letošní zimou se rozloučím i s dědečkem
            podobnému? Jak vás napadlo pustit se
                                                                                ve všech těch 40 městech seriálově vrací.
                                              Robertem, který se narodil na Silvestra v roce
            do blogu o gastronomii?
                                              2008.
                                                                                A musím si umět při čtení představit, že to
                                              Pokud se vrátíme k herectví – na jakou roli
                                                                                jde hrát.
            Hráváme velmi často dopoledne, školní
 výsledky,    představení. Takže se logicky pak chceme   rád vzpomínáte?        Jaká kniha je vaše nejoblíbenější a proč?
                                                                                Opravdu nekecám, že jich je strašně moc.
                                              Z divadelního angažmá jich bylo několik:
            jít někam najíst. I přestože jsem první repor-
                                                                                V každé, kterou jsme v LiStOVáNí uvedli,
                                              Francek (Maryška), Brick (Kočka na rozpá-
            ty napsal, když jsme s Veronikou cestovali
                                                                                mám nějakou osobní záložku. Líbí se mi
            po Česku a já čistě prakticky zjistil, že když
                                              lené plechové střeše), Pierre (Blbec k večeři).
                                              Z mé televizní tvorby určitě na Igora (Tera-
                                                                                Dobrý proti severáku, Doppler, Místnost, Co
            jsme třeba ve Žďáru nad Sázavou, nevíme,
                                                                                by můj syn měl vědět o světě. Žiju vždy těmi
                                              pie), Romana (Základka) a Tomáše (Ošklivka
            kam jít. A tak jsem na svých cestách začal
                                                                                nejaktuálnějšími. A z knížek, které jsme neu-
 říká Lukáš Hejlík  mapovat. Teď přináším každý den jeden tip,   Katka). když se Mi pak daný podnik líBí
            kam se můžete s důvěrou vydat. Celá scéna
            dost poskočila. Dokonce i ve Žďáru mám dvě
            vlajky na mapě.
            Gastronomie a vaření obecně je
            momentálně velice módní záležitostí.   a MáM pocit, že stoJí
            Neměl jste z počátku obavu, že zapadnete   za doporučení, napíšu o něM.
 lukáš hejlík je muž mnoha činností. Hraje, čte   mezi ostatní?
 knihy, navštěvuje gastro podniky a píše o nich blog   Mně to bylo jedno, neměl jsem v tom žádný   A máte nějakou svou vysněnou roli?
 a k tomu má mnoho dalších aktivit. v magazínu   záměr. Ale jasně, taky to vnímám, jak jsou   Filmovou! Točil jsem jeden film a nebyla to   vedli a které mě nadchly? Všechny od Paula
            herci k vaření pasovaní a jak je to vždycky
                                                                                Tordaye. Třeba Mezipatro!
 resident art budeme přinášet jeho tipy na zajímavé   trochu trapný. Podívejte, Gastromapu dělám,   žádná sláva. Chtěl bych hrát ve filmu, který   Máte opravdu hodně aktivit a k tomu ještě
                                                                                rodinu. Jak to vše stíháte?
 gastro podniky, které byste měli navštívit.   protože hodně cestuju a mám srovnání. A těší   by vyprávěl o Baťově rodině. A líbil by se mi   Spojuju vše, co jde spojit. U čištění zubů čtu,
                                              Jan Antonín.
            mě, že těch 70 tisíc sledujících to ví, ti mě už
 a u příležitosti začátku této spolupráce jsme lukáše   vůbec neberou jako herce z Ordinace, kde už   K vaší osobnosti patří neodmyslitelně   minimalizuju řízení auta, takže maximálně
                                              brýle. Kolik jich vlastníte? Vybíráte si brýle
                                                                                jezdím vlakem, autobusy nebo jezdím při
            mimochodem nejsem 2,5 roku.
 vyzpovídali, abychom se o něm něco dozvěděli.  Tušíte, kolik jste za dobu fungování   třeba podle oblečení, nálady, role?  těžkých dnech s řidičem, kterého hledám
            Gastromapy už navštívil podniků?  Mám jich spoustu, třeba 12. A ano, dřív   přes Instagram.
            Kolem 1200.                       jsem to hodně hrotil a každý den je střídal   Jak tzv. dobíjíte baterky?
 text: martina peřinKová,     Máte už na ně tzv. čuch? Poznáte už   a kombinoval s oblečením. Ano, i podle role   Baví mě výsledky, ty mě nabíjejí.
 Foto: moniKa navrátilová  dopředu, kam zajít a čemu se raději   v LiStOVáNí. Ale jedny mi zlomil náš malý   Nosíte v hlavě nějaké další projekty, které
            vyhnout?                          Vojta a další mě přestaly bavit. Teď mám   se chystáte realizovat?
            Stejně tak, jak lidi vidí Gastromapu s vlaječ-  vyměněné dioptrie jen u tří a stejně pořád   No, loni to byl Gastrokroužek, letos jsem pro
            kama, tedy kam zajít, mám já „Mapu tipů“,   nosím jen jedny.        změnu pod sebe přebral i soutěž Food Blog
            kam se chci podívat. Čím víc mě začalo sle-  Kterou osobnost s brýlemi považujete   Roku. Ale teď se budu dál věnovat Gastro-
            dovat lidí, tím víc tipů mi začalo chodit. Na-  za zajímavou?       mapě. Dokončuju seriál #GMLH52, který
            víc teď vzniká stále víc podniků. A stále víc   Režisér a herec Jirka Havelka. Tomu to jde   v krátkých videích představuje 52 inspirativ-
            z nich už má nějaký koncept, který já považuji   vysloveně k tipu.   ních podniků Česka, je to takový můj osobní
            v podnikání za nejzásadnější. Když dostanu   Vaše aktivity doplňuje i LiStOVáNí. Jak jste   výběr ze všech regionů a žánrů. Koncem roku
            tip, omrknu si ten podnik. Když se mi nějak   se k tomuto projektu dostal?  bude z Gastromapy snad i aplikace, která je
            pozdává, zanesu si to na mapu – může to   Vzniknul stejně jako Gastromapa. Měl jsem   už opravdu nutná, protože web, kde je 1000
            trvat 14 dní, ale i 2 roky. Nikam nejezdím   prostě nutkání začít něco dělat a spojil jsem   zápisů, je neskutečně pomalý. A konečně
            závazně, nikde nejsem ohlášený, z 90 % si   několik věcí, které mě bavily. U mapy to bylo   v červnu 2019 jdu ven s knížkou, svým prů-
            vše platím, a když ne, tak nechávám pro plac   cestování, hlad, radost z toho, že jsem našel   vodcem, kde bude 365 tipů na výlety neje-
            dýško ve stejné hodnotě (to potěší nejvíc!).   něco hezkého, a taky hlavně psát a mít s tím   nom za gastronomií. A bude to pěkný!     
 24 | residentart                                                                                 residentart | 25
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30