Translate with 
MENU ZAVŘÍT
14. září 2020

Ceny bytů budou kvůli koronaviru klesat ve většině zemí, myslí si makléři. V Česku mohou ale naopak zdražit.

Ceny nemovitostí v Evropě čeká pokles. Naopak v Čechách silná poptávka tlačí ceny vzhůru. Velkým tahákem jsou stále rekreační nemovitosti. Zájem však je i o klasické byty a rodinné domy.

Koronavirus a s ním spojená ekonomická situace představuje pro realitní trh opravdovou výzvu. Podle evropských makléřů budou během následujících šesti měsíců klesat ceny za prodej a pronájem rezidenčních a komerčních nemovitostí ve většině zemí až o 10 procent. V České republice ale bude podle nich situace trochu jiná, v tuzemsku mohou naopak lehce zdražit byty. U segmentu rekreačních nemovitostí dokonce došlo k nárůstu ceny hned na jaře. Ani v další části roku nečekají tuzemští makléři odlišný vývoj. Všichni oslovení makléři se shodují, že ceny nemovitostí v Čechách klesat nebudou. Například v Praze je situace silně ovlivněna nedostatkem bytů. To, že nově stavěné projekty zdaleka nepokrývají poptávku platí už několik let. Jedinou výjimkou co do poklesu ceny jsou nájmy v hlavním městě. U těch k propadu došlo jen díky tomu, že se na trh dostalo několik tisíc bytů, které byly doposud používány pro krátkodobý pronájem. Jakmile se situace zlepší a turisté začnou opět proudit do Prahy, ceny se vrátí na původní úroveň.

Poklesu se Evropa nevyhne

Kromě České republiky očekávají makléři mírný růst cen bytů také ve Francii, Finsku, Nizozemsku a Turecku, a to jak v městech, tak na venkově. Německo v městských částech dokonce očekává růst až o 10 procent. Vyplývá to z průzkumu společnosti RE/MAX, který dělala mezi svými makléři a majiteli realitních kanceláří po celé Evropě. Ostatní státy naopak očekávají pokles cen.

Co se týče pronájmu, tak by ceny podle majitelů realitních kanceláří a makléřů měly klesnout až o 10 procent. Na tom se shodnou i ostatní země, kromě Německa a Švýcarska. V obou zemích se předpokládá, že se nebude s nájmy nijak výrazně hýbat.

Pronájmy koronavirus nezasáhne, nakupovat se ale bude méně

I přesto, že koronavir změnil ekonomickou situaci a na nějakou dobu realitní trh zpomalil, by počet nových pronájmů v rámci evropských států měl zůstat stejný jako během loňska. Myslí si to většina makléřů oslovených v průzkumu společnosti RE/MAX Europe. Naopak počet prodaných nemovitostí podle očekávání klesne. Lidé se obávají jakkoliv se zadlužovat či investovat větší finanční prostředky. Obecně lze říci, že se tyto změny týkají více bytů než domů. Opět ovšem platí, že tyto zkušenosti mají kolegové z ostatních států. V Čechách naopak stále platí, že prodeje nemovitostí stále rostou. Tuzemská síť RE/MAX dokonce registruje historicky největší poptávku od doby založení.

Ceny komerčních prostor poklesnou až o 20 %

Rezidenční nemovitosti jsou oproti těm komerčním považovány za poměrně odolné vůči jakékoliv krizi. Stojí za tím také to, že poptávka o nové bydlení převyšuje samotnou nabídku. U komerčního sektoru je situace jiná. Většina evropských zemí předpokládá, že ceny komerčních prostor mohou poklesnout až o 20 procent. V tuzemských podmínkách jsou ohroženy zejména kancelářské budovy, což souvisí s omezováním díky koronaviru.

 

Pozn. průzkum byl realizován RE/MAX Europe na přelomu června a července.