Translate with 
MENU ZAVŘÍT
7. července 2020

Chcete úspěšně prodat nemovitost? Nepodceňte přípravu!

Základem každého úspěšného prodeje nemovitosti je její důkladná příprava. Její úlohou je upoutání pozornosti kupujícího, zvýšení atraktivity mezi ostatními nabídkami a především maximalizace šance na rychlý prodej.

Přestože se může prodej nemovitosti na první pohled zdát jako velmi jednoduchá věc, opak je pravdou. Při úspěšném prodeji je potřebné projít mnoha úskalími a jedním z nich je často opomíjená příprava nemovitosti. První dojem totiž uděláte jen jednou a právě tento okamžik často rozhodne o úspěšnosti prodeje. Přestože každá nemovitost má svůj potenciál, pokud je správně připravená k prodeji, může dojít ke zvýšení její prodejní hodnoty klidně o 15 %.

Odstraňte zbytečnosti

Prvním úkolem by mělo být odstranění nepotřebného nábytku a doplňků, které vytvářejí pocit přeplněné místnosti. Prostor se ihned optický zvětší a prosvětlí, což mu dodá příjemnou atmosféru. Další krok, který by měl následovat, je zbavení se osobních věcí jako jsou fotografie, upomínkové předměty z cest, plakáty na zdech, dětské nálepky na skříních, magnetky na lednici a tak podobně. Všechny tyto drobnosti vytvářejí dojem „cizího domova“, ale vy chcete, aby se u vás potenciální kupec hned cítil jako “ve svém“.

Opravte potřebné

Pokuste se vcítit do kupujícího, projděte se po bytě jako potenciální zájemce a kriticky zhodnoťte jeho stav. Uvidíte, že teprve teď objevíte drobné vady jako jsou šmouhy na zdech, poškrábaná futra dveří, fleky na kobercích, uražené rohy stěn a další nedostatky, které byly doposud zakryté nábytkem a nebo na které jste si už časem zvykli. V tuto chvíli je potřeba vyhodnotit náročnost oprav a pokud se bude jednat o přijatelné investice, vyplatí se je opravit. Zabráníte tak zbytečně špatnému dojmu a odrazení případných zájemců.

Využijte home staging

Přípravou nemovitosti k prodeji se zabývá specializovaná služba home staging, kterou nabízí i realitní kancelář RE/MAX. Pomocí jednotlivých opatření pomohou vaše bydlení upravit tak, aby se v něm potenciální zájemce cítil co nejlépe. Mnohdy stačí jen naprosto drobné zásahy do interiéru, v jiných případech je ale nutný větší zásah. „Majitelův osobní vkus je v době prodeje spíše na škodu. Z bytu se stává produkt, který se musí líbit všem,“ vysvětluje Jan Zachystal z RE/MAX Alfa. Home staging dokáže vaše bydlení připravit pro nabídku, ale zároveň prokazatelně zrychluje dobu prodeje nemovitosti a zvyšuje její tržní cenu. 

Profesionální prezentace nesmí chybět

Celý tento proces přípravy nemovitosti na prodej by měl být zakončen profesionálním focením a pořízením video prohlídky. Přestože má dnes každý v telefonu fotoaparát, je vhodné i tuto fázi nechat na profesionálech. Ti díky kvalitní technice, znalosti oboru, citu pro ten správný úhel záběru a světla, zajistí vysoce kvalitní prezentaci vaší nemovitosti. Právě ta bude tím prvním, co potenciální kupec uvidí a na základě čeho se rozhodne, zda vůbec dojde k osobní prohlídce a úspěšnému prodeji.

Přitom homestaging je jen jednou z mnoha aktivit, které musí profesionální makléř podstoupit, aby prodal vaši nemovitost za tu nejlepší cenu. Kromě toho, že makléř připraví nemovitost, zajistí profesionální přípravu, focení, video z dronu, 3D prohlídku nemovitosti, tak také za vás řeší veškeré prohlídky, vyjednává a řeší právní úkony spojené s prodejem. Pokud chcete opravdu prodat za nejlepší cenu, obraťte se s důvěrou na naše profesionální makléře.

 

RE/MAX: realitní služby, jaké si přejete.