Translate with 
MENU ZAVŘÍT
4. prosince 2019

Chystáte se koupit pozemek a stavět dům? Pozor na novou vyhlášku!

Zájem o stavební pozemky v posledních letech stoupá. Jedním z důvodů je výrazné zdražování bytů ve větších městech. Část rodin proto zvažuje, že si pořídí pozemek a postaví si dům snů a komfort města vymění za mnohem větší životní prostor v podobě domu. Jenže stavba domu se může podstatně zkomplikovat.

Roste cena pozemků i stavby samotné

Ceny pozemků rostou téměř ve všech regionech a neočkáváme, že se tento vývoj zásadně změní. Důvodem je, že bydlení ve městech je stále dražší. Díky tomu se zvyšuje poměr lidí, kteří uvažují o odstěhování se z města i za cenu dojíždění,“ komentuje vývoj cen Pavel Tručka z RE/MAX Cross. Jen za letošní rok se zvýšili průměrné ceny pozemků v rámci ČR až o čtvrtinu. Nejdražší pozemky  jsou vždy pozemky ve městech a jejich bezprostředním okolí. Z hlediska krajů jsou ceny nejvyšší v Praze a Brně, Středočeském a Plzeňském kraji. 

Současně však roste i cena stavebních materiálů a pracovní síly. Právě tyto faktory stavbu rodinných domů prodražují. A nepůjde zdaleka o jedinou věc: od 1. ledna 2020 začnou platit nová pravidla pro výstavbu rodinných domů. Podle evropské směrnice o energetické náročnosti budov budou rodinné domy muset mít o pětinu nižší spotřebu energie než doposud.

Zdraží vůbec stavba?

Odborníci upozorňují na to, že ani u nově stavěných domů se majitelé bát nemusí. “Stavebníci si kvůli nedostatku informací bohužel často neuvědomují, že se ve standardu odpovídajícím novým podmínkám již několik let staví drtivá většina rodinných domů,“ vysvětluje Petr Vaněrka, generální ředitel společnosti PRO-DOMA. Spíš než do cen stavebních materiálů se tak novinka promítne do investic za zateplení nebo technologií jako jsou tepelná čerpadla, fotovoltaické či solární panely. Současně bude přibývat domů, které využívají vlastní zdroje energie. Pokud tyto technologie nový majitel do stavby zahrne, stavba se může prodražit o 10 až 15 procent. Ale pokud by šlo o nejednodušší stavbu bez moderních technologií, jen díky vyhlášce se cena stavby prakticky nezmění.

Rekonstrukce jen někdy

Výjimku z přísných pravidel tvoří malé chaty, rekreační objekty, kostely a památkové budovy, příležitostně se novým nařízením mohou vyhnout i některé průmyslové areály. Majitelé již postavených domů také nic řešit nemusí, pokud se v rámci jejich rekonstrukce nebude jednat o zásadní přestavbu. Naopak u zásadních rekonstrukcí je třeba počítat s tím, že celá nemovitost bude muset projít zásadní proměnou. To zejména u starších objektů bude znamenat nemalé náklady.