Translate with 
MENU ZAVŘÍT
1. září 2017

Chytrá domácnost

Pojem chytrý telefon dnes už nikoho nepřekvapí. Stále více se však objevuje i spojení chytrá domácnost, IQ dům, chytrý dům, IT dům či inteligentní dům. Všechny tyto pojmy však označují jedno a to samé – dálkové ovládání spotřebičů, ale i osvětlení, elektroinstalace, termostatu, domácího alarmu, kamer a dokonce i zámků dveří. To vše pomocí mobilního telefonu, počítače či tabletu. Nebo za pomoci automatického nastavení.

Než se pustíte do budování chytré domácnosti, jako první věc je nutné si stanovit, jaký stupeň chytré domácnosti vlastně chcete. Stačí vám dálkově ovládat jen něco, nebo jednu místnost, všechny místnosti, celý dům či byt? Od toho se odvíjí, jaká technologie bude pro vaše potřeby dostačující. Jinou si pořídíte, pokud chcete dálkově ovládat jen světla, jinou zase, pokud hodláte dálkově využívat i takové věci, jako je alarm, kamery nebo i spotřebiče. Ujasněte si tedy, co konkrétně chcete, a podle toho vybírejte dodavatele. Vybudujte skutečně jen to, co potřebujete. Nezapomeňte také na vaše finanční možnosti. Instalace chytré domácnosti může stát i stovky tisíc korun, jsou ale i cenově dostupné systémy. Pamatujte, že představy, co je vlastně chytrá domácnost, se stále rozcházejí a názvosloví není ještě úplně unifikováno. Proto každý dodavatel může pod pojmem chytrá domácnost projektovat rozdílné věci. Ujistěte se, že máte s vaším dodavatelem stejné názory a představy. Základem všeho je řídicí jednotka, od níž se vše odvíjí. K té se dá potom pořídit různé další příslušenství, ale bez řídicí jednotky se v žádné chytré domácnosti neobejdete. Dalším krokem je pak nákup chytrých zařízení, ať už to jsou žárovky, spotřebiče, žaluzie a podobně. S obyčejným zařízením nebude chytrá domácnost fungovat. Záleží jen na vašich preferencích, co všechno budete dálkově ovládat.3132

S kabelem nebo bez něj?

Při budování chytré domácnosti je třeba se také rozhodnout, zda ji vybudujete bezdrátově či ne. Bezdrátová technologie je v současné době velmi žádaná, nejvíce je to znatelné v případě wifi připojení k internetu. Obrovskou výhodou tohoto typu připojení je atraktivita a jednoduchost – nikde nekoukají žádné kabely, není nutné je maskovat, zasekávat do zdi a podobně. I přes nesporné výhody ale odborníci poukazují na to, že kabel je kabel a přenos dat jeho prostřednictvím bude vždycky rychlejší. Pro koho je tedy vhodná bezdrátová chytrá domácnost? Rozhodně pro ty, kteří budou dálkově ovládat jen určitou část domu či bytu a nebudou budovat složitá řešení. Propojení kabelem je proti tomu vhodné u všech náročnějších projektů, ideální je provést toto zapojení během rekonstrukce či výstavby. Počítejte s tím, že chytrá domácnost potřebuje více zásuvek než domácnost běžná. Často se používá také kombinované řešení, to znamená propojení kabelu a bezdrátové technologie. 1121 Jak vyplývá z následujících informací, základem každé chytré domácnosti je taktéž chytrá elektroinstalace. Podle oborníků je proti klasické elektroinstalaci dražší asi o 20 procent. I v případě, že zvolíte bezdrátovou technologii, se nevyhnete výdajům. Ty se vám ale brzy vrátí. Díky chytré domácnosti je snadné ušetřit na provozu, jako je třeba energie či teplo.  

Co vše chytrá domácnost umí?

Šetří spotřebu

Díky chytré domácnosti je snadné optimalizovat spotřebu elektřiny, tepla i vody. Umí s energiemi hospodařit sama. Dokáže tedy například automaticky ztlumit topení, když opustíte domov. Při návratu ho zase zapne na požadovanou teplotu. Totéž funguje například v případě klimatizace. Je možné rovněž využít zhasnutí světel při absenci pohybu či zablokovat funkci vybraných spotřebičů při vysokém tarifu. Chytrá domácnost dokáže také regulovat svícení. Sama si vyhodnotí, kdy už je dostatek přirozeného světla, a pozhasíná. Rozsvítí zase až v okamžiku, kdy je to potřeba.  

Zajistí bezpečnost

Základním prvkem bezpečnosti je identifikace cizí osoby na pozemku a s tím související spuštění alarmu či rozsvícení světel. Bezpečnost ale dokážou zajistit i další prvky. Například senzor kouře, který vás včas upozorní, že je něco v nepořádku. Umí rovněž rozpoznat poruchy v elektrické síti a následně odpojit citlivé spotřebiče od zdroje energie. Dalším bodem bezpečnosti je ochrana při špatném počasí, jako je například zatažení žaluzií při větru či bouřce.

1122

Komfort

Neméně důležitou výhodou chytré domácnosti je její komfortní funkce. To znamená jednoduché ovládání – ať už pomocí telefonu, tabletu či počítače nebo přes dálkový ovladač či dotykový panel ve stěně. Snadno si udrží přehled o provozu. SMS zprávou chodí informace o událostech, provedených změnách, stavu teploty a dalších záležitostech.   S komfortem souvisí i možnost provedení několika činností jediným povelem. Jestliže si navolíte scény či profily, po jejich aktivaci se provede hned několik akcí. Například si dáte profil ráno, kdy jediným povelem dojde k vytažení žaluzií, zvýšení teploty, rozsvícení světel či zapnutí rychlovarné konvice. Při odchodu do práce lze navolit, aby došlo ke snížení teploty, zhasnutí světel a zamčení dveří. Kromě ručního spuštění se mohou profily zapnout také automaticky, například v určitou hodinu.  

Snadná kontrola

Nejste si jisti, zda jste vypnuli troubu, zhasnuli světla, zamkli dům či byt? S chytrou domácností si vše ověříte jednoduše pomocí telefonu, tabletu či počítače. Některé spotřebiče dnes již dokonce umožňují dálkové spuštění. Můžete tak zapnout pračku nebo třeba i troubu a při návratu vás bude čekat hotová večeře.  

Dostupné systémy

1. Loxone

Rakouský systém Loxone, který je dostupný i pro český trh, nabízí řídicí jednotku, kterou nazývá Miniserver. Zvládá ovládání vytápění i klimatizace, světel, hudby, oken, dveří, stínicí techniky a dalších součástí domácnosti. Pracuje za pomoci dat z různých senzorů, jako jsou pohyb, světlo, teplota a další, a na základě těchto informací dokáže reagovat.   Miniserver se již dodává se softwarem pro chytré domácnosti, lze ho ovládat a kontrolovat pomocí aplikací pro iOS a Android   Protože velikost a potřeby každé domácnosti jsou odlišné, je systém Loxone velmi univerzální a je možné ho přizpůsobit konkrétním podmínkám. Pomocí modulů je možné systém kdykoliv rozšířit. Miniserver je k dispozici ve dvou variantách. Tou první je drátová verze do rozvaděče, která je ideální pro rekonstrukce či novostavby. Druhou verzí je Miniserver Go, jenž komunikuje bezdrátově, a uplatní se tak v již postavených domech či bytech. Dokáže komunikovat až se 128 zařízeními. Miniserver zakoupíte na webu www.loxone.com v základní verzi za 12 999 Kč. Bezdrátová podoba stojí o tři tisíce korun méně.

2. Fibaro


V České republice se prodává i systém Fibaro, který lze používat bezdrátově. Také tento systém využívá řídicí jednotku, kterou je Home Center Lite, a k ní je možné dokupovat další samostatné moduly. Řídicí jednotka komunikuje přes přes Z-Wave a Ethernet, dokáže spravovat až 230 zařízení. Součástí je regulátor, jenž umožňuje integraci multimediálních systémů, jako je TV či domácí kino.   Home Center Lite rovněž podá přesné informace o spotřebě energie a dokáže identifikovat zařízení s nejvyšší spotřebou. Systém Fibaro umí ihned upozornit na blížící se nebezpečí, jako je požár, povodeň či únik plynu. V případě netěsnícího prostředí zavře vodu, když unikne plyn, zastaví přívod a vyvětrá. Při pokusu o vloupání spustí alarm a informuje policii. Systém dokáže i zalévat zahradu. Řídicí jednotku FibaroHome Center Lite je možné zakoupit na webu www.mojefibaro.cz za 7680 Kč. Tamtéž zjistíte cenu dalších modulů a bližší informace o jejich funkci.

3. Apple


Do segmentu chytré domácnosti se pustil i Apple se svým systémem HomeKit. Na rozdíl od dalších systémů nepotřebujete řídicí jednotku, vše se ovládá pomocí zařízení Apple, tedy iPhone, iPad nebo iPod Touch a operační systém iOS. Z tabletu či mobilu můžete pomocí aplikace Klíčenka a Domácnost ovládat spotřebiče různých výrobců, ať to jsou kamery, zámky, žaluzie, žárovky a další. Všechna tato zařízení však musí být kompatibilní se systémem HomeKit od Apple, což lze snadno poznat podle štítku „Works with Apple HomeKit“. 1123