Translate with 
MENU ZAVŘÍT
16. září 2020

Daň z nabytí byla zrušena

Dlouho očekávaný zákon, který ruší daň z nabytí nemovitosti byl schválen. Zákon dodržuje retroaktivní přístup, v omezené míře zůstává i možnost odpočtu úroků z hypoték od základu daně.

Dlouho očekávaný krok se pomalu blíží. I když vláda avizovala zrušení daně z nabytí již v dubnu, fakticky byl zákon uveden v život až před pár dny. Nový majitel ušetří 4 % z kupní ceny, které doposud odváděl státu. Jde o faktickou úsporu pro kupujícího, vliv na prodejní cenu nemovitostí mít ale nebude. Nedá se očekávat, že by prodávající snižovali cenu. Jich se zrušení daně netýká. Naopak jde o zásadní zprávu pro kupující, kteří ušetří a zároveň už nemusí mít tak velkou rezervu při pořizování nemovitosti.

Co přesně zákon přinese?

Možnost odpočtu úroků zůstane, ale limit se sníží.

V původním návrhu zákona se počítalo s variantou, že kupující sice nebude platit daň z nabytí, ale zároveň přijde o možnost započítat si úroky z úvěru jako odpočitatelnou položku v daňovém přiznání. V poslední podobě zákona je úprava, která částečně tuto možnost vrací. Ovšem jen v omezené míře. Pro nové hypotéky totiž bude platit i nižší limit pro odpočty.

  • Na úvěry poskytnuté do konce letošního roku se bude vztahovat dosavadní limit odpočtu úroků a to 300 tisíc korun. Na úvěry poskytnuté od příštího roku se bude vztahovat už jen nový, poloviční limit v hodnotě 150 tisíc korun.

Zákon platí zpětně.

I když oznámení o záměru zrušit tuto daň přišlo v dubnu, k faktickému schválení zákona dochází až v těchto dnech. Ministerstvo však na jaře oznámilo, že zákon bude mít zpětnou platnost. Nakonec se s tímto počítá i v rámci finální podoby zákona:

  • Daň zanikne zpětně k letošnímu 31. březnu. To znamená, že lidé, kteří měli lhůtu pro podání přiznání do 31. března a následně kvůli pandemii odloženou do konce srpna, už daň platit nebudou. Pokud ji někdo už zaplatil, úřad mu peníze vrátí standardním způsobem pro výplatu vratitelného přeplatku. Týká se to všech lidí, kteří dokončili svůj vklad na katastr v prosinci 2019 nebo později.

Nyní se čeká již jen na formální vyhlášení ve Sbírce zákonů. Díky zpětné účinnosti nehrozí, že by došlo k neočekávaným změnám.