Translate with 
MENU ZAVŘÍT
29. dubna 2019

Dobrý makléř se vždy vyplatí - příběh 2.

Pokud prodáváte nebo kupujete nemovitost, jako první otázku určitě řešíte, zda to zvládnete sami nebo si necháte pomoci od realitního makléře. I když se to na první pohled nezdá, proces prodeje i koupě nemovitosti je celkem složitý a dobrý odborník se v tomto případě vždy vyplatí. Dobrý realitní makléř navíc dokáže vyřešit i složité situace, které se zdají beznadějné. Přinášíme tři příběhy, kterak makléři realitní společnosti RE /MAX dokázali svým klientům pomoci ve zdánlivě neřešitelných situacích.

 

Administrativně náročná transakce

Před časem mě oslovila maminka mojí kamarádky, že se rozhodla prodat nemovitost kousek za Prahou, kterou v současné době využívá již jen rekreačně, a vlastně ji zatěžuje tam jezdit a jen sekat trávu. Při prohlídce a kontrole stavu nemovitosti jsem zjistila, že hranice pozemku nejsou v souladu s aktuálním zápisem v Katastru nemovitostí. A to do takové míry, že část oploceného pozemku s vjezdem a vodárnou dokonce patří sousedovi, se kterým se moje klientka již léta nebaví, a mají spolu osobní spory. Zároveň ale také hranice pozemků s okolními sousedy neodpovídala současné katastrální mapě.

Zapojila jsem se do jednání a zjistila, že rodiče sousedů a mojí klientky se před několika desetiletími dohodli na odprodeji části pozemku, který je v současné době oplocený mou klientkou a užíván s přesvědčením, že patří k nemovitosti. Bohužel nikdo na katastru nezapsal tuto změnu, a tak pozemek stále oficiálně patří sousedům. Po několikaměsíčním jednání, která zahrnovala řešení s geodetem, stavebním úřadem i obcí, která navíc také měla pozemky okolo nemovitosti a hranice jejich pozemků sousedily, jsme dospěli ke kompromisnímu řešení. Vypracovali jsme nový geometrický plán odpovídající aktuálnímu stavu, vyjednali jsme odsouhlasení všech zúčastněných stran, tedy sousedů, obce, stavebního úřadu i Katastru nemovitostí, a zajistili zápis do katastrální mapy a převodu předmětného pozemku na mou klientku, a to vše za minimálních investic. Následně jsem nemovitost prodala novým majitelům již ve stavu, který odpovídal skutečnosti. Celá transakce byla administrativně i časově velmi náročná a klientka byla moc spokojená, že se vše vyřešilo.