Translate with 
MENU ZAVŘÍT
13. září 2021

Druhý domov u moře? S RE/MAX není problém!

Chalupaření máme v krvi. Většina Čechů sní o tom, že najde druhý domov, kde by mohla odpočívat, trávit volný čas a realizovat se. Jenže ne každý si chce koupit dům, o který se pak bude muset starat. Velká část zájemců navíc ocení blízkost moře než české lesy. Proto se narůstá zájem o pořízení nemovitosti v zahraničí. A že jde o pestrý výběr!

Žebříček zájmu stále vede Chorvatsko, kde přes sezónu tráví dovolenou statisíce Čechů. Další turistické destinace se projevují v žebříku prodejů nemovitostí podobnou mírou. Roste zájem o Itálii a jižní Španělsko, zvýšený počet poptávek pozorujeme u Bulharska, Egypta a Dubaje. Zájem odráží nejen oblíbenost dovolenkových destinací, ale i místní ceny nemovitostí a jejich dostupnost. Před koupí nemovitosti v zahraničí je samozřejmě třeba zvážit, jak dostupná bude lokalita v případě, kdy bude opět problém s cestováním. U Chorvatska byla možnost dojet do destinace autem i během tvrdých opatření proti Covid-19, což jeho hodnotu v očích budoucích majitelů zásadně zvyšuje.

Rekreace nebo investice?  

Další důležitý faktor je míra využití takové nemovitosti. Bohužel často narážíme na velký rozdíl mezi očekáváním poptávajících a realitou. Je třeba si uvědomit, proč nemovitost v zahraničí koupit, jaké jsou zde podmínky a jak často ji budete využívat. Mnoho lidí si myslí, že si koupí jeden byt a budou vydělávat na pronájmu. Jenže tak jednoduché to není. S pronájem je spojena řada drobných činností, které musí někdo zařídit - od úklidu, přes vyprání povlečení, po občasné drobné opravy.  Například v Chorvatsku je relativně složité zajistit si agenturu nebo jednotlivce, který se dokáže o vše potřebné postarat. V případě jednoho bytu jsou pak náklady vysoké. Proto je třeba důkladně uvažovat nad účelem. Pokud někdo hledá prostor pro vlastní rekreaci, pak je jeden apartmán vhodný. Pokud ale uvažuje o investici a chce pronajímat prostory, pak je mnohem výhodnější koupit apartmánový dům, zaplatit místního člověka nebo na letní měsíce do Chorvatska vyslat Čecha, který převezme starost o kompletní servis. Při více apartmánech se taková investice vyplatí.

Pozor na místní pravidla

Počet lidí, kteří hledají druhý domov, kde budou v průběhu roku trávit celé týdny, neustále roste. Někteří hledají také nemovitost, kterou si mohou půjčovat v rámci rodiny. Není nad to, když mohou děti trávit u moře celé prázdniny. Zdravé ovzduší a mořská voda jsou velkým benefitem. Pro takové účely se klidně hodí apartmán v některé dobře dostupné destinaci. Třípokojový byt poskytne dostatek pohodlí pro práci i zábavu a členové rodiny se případně mohou vystřídat v hlídání ratolestí. V mnoha destinacích jsou navíc klimatické podmínky zajímavé i v zimě. Pokud nechcete řešit odklízení sněhu, ale trávit tento čas v trochu příjemnějším podnebí, je například jih Španělska tím správným místem.

 Ať už jsou vaše důvody pro hledání druhého domova jakékoli, je třeba si důkladně ověřit podmínky pro koupi nemovitosti v daném státě. Budoucí majitel by měl vědět nejen jak nemovitost koupit, ale také jaké jsou daňové podmínky, jaké jsou pravidla pro občany jiných států a podobně. A protože je RE/MAX celosvětová jednička v realitách, stačí se obrátit na některého z našich makléřů, který ve spolupráci se svými kolegy ve vybrané destinaci zařídí vše potřebné, od prohlídky, přes proces koupě až po specifické podmínky v jiném státě.

Jestli zvažujete místo u moře nebo třeba v horách, stačí se podívat do naší nabídky nebo oslovit makléře se svojí představou. Aktuálně nabízíme například tyto nemovitosti:

apartmány a byty:

https://www.remax-czech.cz/reality/zahranicni-nemovitosti/?sale=1&types%5B4%5D=on

domy a vily:

https://www.remax-czech.cz/reality/zahranicni-nemovitosti/?sale=1&types%5B6%5D=on