Translate with 
MENU ZAVŘÍT
15. června 2017

Fasády a jejich přednosti

Fasáda je tím, co na první pohled na budově upoutá nejvíce. Kromě estetické funkce je však její význam hlubší. Fasáda je rovněž jakýmsi ochranným obalem budovy. Jako všechno ve stavebnictví i fasády podléhají moderním trendům a využívají nejmodernějších technologií a poznatků. Vybírat tak dnes už můžeme z nepřeberného množství a typů, a nejde jen o barvy.

02_fin

Barevné fasády jsou velmi oblíbené. V minulosti byly trendem výrazné barvy, které evokovaly unikátnost každé stavby a jejího majitele. V poslední době se však od křiklavých barev spíše ustupuje a objevují se jen výjimečně. Módním trendem jsou nyní světlejší neutrální a přírodní odstíny – hlavně šedá, okrová či hnědá.

Pokud jste se rozhodli pro barevnou fasádu, máte dvě možnosti, jak jí docílit. Tou první je fasádní nátěr. Jedná se o barvu, která se aplikuje na již hotovou omítku. Vybírat můžete z mnoha odstínů. Pokud si ani tak nevyberete, můžete si u specialistů nechat namíchat požadovaný odstín na míru.

Druhou možností a hitem posledních let jsou tzv. probarvené strukturální omítky. Na rozdíl od fasádních barev je požadovaná barva namíchána přímo do omítky. Většinou se nanášejí jako povrchové vrstvy vnějších zateplovacích systémů, lze je použít ale rovněž pro úpravu fasád bez předchozího zateplení. Omítky se dodávají v kbelících a jsou rovnou připraveny k použití. Po nanesení se vytvoří díky kamínkům zastíraná nebo rýhovaná struktura. Zrnitost je možné si navolit. Tyto omítky obsahují také další výhodné vlastnosti, jako je například odolnost vůči povětrnostním vlivům, ale také vodoodpudivost či paropropustnost.

Podle pojiva, které je v omítce obsaženo, se strukturální omítky dále dělí na akrylátové, silikátové a silikonové.

Akrylátové omítky obsahují akrylátové pojivo. Díky tomu je možné je probarvit do neomezené barevné škály. Vynikají barevnou stálostí, dobrou omyvatelností a udržovatelností.

Silikátové omítky se používají převážně na podklady, které musejí volně dýchat. Pojivem je zde vodní sklo, které se vyznačuje dobrou paropropustností a samočisticí schopností.

Nejdražším typem je silikonová omítka. Používá se na minerální podklady a kombinuje dobré vlastnosti předchozích typů, tedy dobrou paropropustnost či vysokou odolnosti vůči povětrnostním vlivům, dále se vyznačuje barevnou stálostí a odolností vůči znečištění.  

Obklady v mnoha podobách

Další možností, jak zušlechtit fasádu, jsou fasádní obklady. I ty jsou dostupné v mnoha provedeních a variantách. K dispozici jsou fasádní obklady cihlové, kamenné či dřevěné, ale také betonové či keramické. V poslední době se začínají objevovat i obklady plastové, může se použít i kov. Do fasádních obkladů se řadí rovněž cihlové pásky. Tento typ úpravy fasády je dražší než třeba fasádový nátěr či probarvená omítka. Výhodou je naopak estetická hodnota a také ochrana. Díky obkladům získává stavba jednu ochrannou vrstvu navíc, která chrání budovu před vlivem povětrnostních podmínek, ale také před mechanickým poškozením. Při výběru obkladů zvažte několik věcí. Především materiál, velikost obkladů, ale také náročnost na údržbu či životnost. Podle toho se samozřejmě odvíjí také cena. Všechny typy obkladů se hodí k použití na tzv. bezkontaktní odvětrávané fasádní systémy. Jejich výhodou je skvělá tepelná izolace, ale rovněž odvádění vlhkosti. Mezi zdivem a finální vrstvou fasády, tedy v tomto případě obkladem, je totiž vzduchová mezera, která zabezpečuje odvětrávání. V tom je hlavní rozdíl proti kontaktním fasádám, jako jsou třeba nátěry, při nichž je barva aplikována přímo na omítku, a vzduchová mezera zde chybí. Dřevěný obklad patří mezi nejkrásnější, nebývá však využíván příliš často. Může za to vysoká cena dřeva. Navíc tento typ fasády vyžaduje pravidelnou údržbu. Využívá se dřevo z borovice, smrku, dubu, buku, ale například také dřevotřísek, které nejsou tak náročné na údržbu. Levnější variantou je imitace dřeva.

dřevěné fasády

Dřevěné fasády se nejčastěji zhotovují z borovic, sibiřského modřínu, nebo jako v tomto případě z cedru.

Velmi oblíbený je kámen, a to jak přírodní, tak umělý. Nejčastěji se využívá mramor, žula, vápenec či pískovec. Kamenné obklady jsou velmi trvanlivé a mrazuvzdorné, jejich nevýhodou je však vyšší pořizovací cena a hmotnost, kvůli které je náročnější aplikace. Stejně jako u dřeva i v tomto případě je možné využít nepřírodní variantu, tedy umělý kámen. Jeho cena je nižší a rovněž aplikace je díky nižší hmotnosti snazší.

fasády na domech

Jednou z variant zhotovení fasády je kombinace barev a kamene.

Zkusit můžete i obklady kovové. Jejich výhodou je, že jsou naprosto bezúdržbové, navíc jsou moderní a dá se říci, že nadčasové. Materiál je nehořlavý. Využívá se například zinek, ale rovněž i Rheinzink, což je přírodní materiál vyrobený ze zinku.

Oblíbené jsou rovněž cihlové obklady nebo cihlové pásky. Jedná se o betonový obklad imitující cihlu. Vyrábí se v klasické červené barvě, ale také v šedé, která je nyní velmi módní. Tyto obklady patří mezi cenově nejvýhodnější, mají dlouho životnost a jsou bezúdržbové.

Variantou k fasádním obkladům jsou fasádní desky. Moderní jsou desky vláknocementové, které na českém trhu dodává několik výrobců. Vláknocement je materiál, který vznikl již na přelomu 19. a 20. století. Tento materiál je čistě přírodní, a proto recyklovatelný.

Tyto desky jsou odolné a bezúdržbové, umožňují různobarevné řešení a mnoho variant struktury povrchu. K dispozici jsou například i ve variantě imitace dřeva.  

Údržba fasád

Většina druhů a typů fasád potřebuje údržbu, neboť se na nich tvoří nečistoty. Uvádí se, že průměrně by se fasáda měla čistit jednou za 4–6 let. Samozřejmě ale záleží na typu fasády a také na místě, kde stavba stojí. Častější údržbu budou potřebovat fasády domu stojícího u frekventované komunikace, méně často pak stavba nacházející se na samotě. Nejčastějším způsobem čištění je vysokým tlakem. Jedná se o proud vody, který tryská pod vysokým tlakem přímo na fasádu. Pamatujte ale, že tento způsob lze použít pouze na tvrdé materiály. Ty měkčí by se mohly vysokým tlakem poškodit.

Pokud už na omítce ulpěly nějaké organické nečistoty, což jsou mechy, řasy, plísně, houby, lišejníky a další, je nutné fasádu ošetřit speciálními přípravky, voda v tomto případě nebude stačit. Po ošetření a působení přípravku se pak omítka omyje rovněž tlakovou vodou. Kromě organických nečistot na fasádu působí ještě nečistoty atmosférické, což je například prach, smog, kyselé deště či saze.

Na fasádě se pak projeví vrstvou černého povlaku a následkem toho může fasáda praskat, blednout či opadávat.   barevné fasády