Translate with 
MENU ZAVŘÍT
25. května 2020

Jak děti doma zabavit bez počítače?

Život se vrací do starých kolejí jen velmi pomalu. Protože většina z nás má ještě stále doma ratolesti, které nechodí do školy, je více a více náročné dodržovat správný režim. Právě o něm je náš dnešní článek: 

Neseď furt u toho počítače a běž si hrát! Tuto větu ze svých úst vypouští v současné době mnoho rodičů. Děti tráví doma spoustu času a počítač, tablet nebo telefon pro ně bývá nejjednodušší zdroj zábavy. „Koronavirové prázdniny“ jsou už pro děti dlouhé a zabavit se doma je pro ně čím dál těžší. Jak děti zabavit i bez dalšího zapínání počítače?

 Je doba počítačová, to je jasné. Skoro všichni je máme doma, běžně je používáme při práci a za současné situace je využívají k online výuce nebo komunikaci se spolužáky i děti. Ty menší si na nich hlavně hrají, větší pracují nebo vyhledávají informace. Nutno říct, že počítače jsou mnohdy dobří pomocníci. Ovšem jen pokud se to s nimi nepřehání, stejně jako se vším ostatním. 

Zapojte je do domácích prací

Aby se vaše děti doma nenudily, zapojte je do lehkých domácích prací. Nechte je, aby pravidelně vyklízely myčku, rovnaly boty v botníku a třeba stlaly postele. Mohou rovněž průběžně dbát na pořádek ve svém pokojíčku, který můžete jednou týdně ohodnotit bodováním a motivovat je odměnou k pořádnosti. Své děti můžete také zapojit do vaření. Nechte je připravovat svačiny nebo ať vám pomáhají s chystáním obědů a pečením dezertů.

Ať si vyzdobí pokojíček

Poraďte dětem, ať vyrobí pestré dekorace do pokojíčku. Například jim za pomocí provázku a kolíčků na prádlo vytvořte prostor pro věšení různých obrázků či výrobků. Tuto výstavku si mohou podle nálady měnit. Jednou mohou vytvořit výstavu rybiček a různých vodních živočichů a jindy zas výstavu aut či dopravních značek. Mohou vás pak pozvat na společnou prohlídku připravené výstavy.   

Domácí tělocvična

Děti potřebují pohyb a vybít tak nahromaděnou energii. Pokud máte venkovní prostor a křídy, není nic jednoduššího, než nakreslit na zem skákacího panáka. Pokud tuto možnost nemáte, můžete panáka vyrobit i v bytě pomocí papírové lepicí pásky. Pro domácí “tělocvik” se skvěle hodí také švihadlo či házení kruhů na kolík. Doma si mohou zahrát i kuželky. Stačí k tomu plastové lahve, které můžete podle potřeby částečně naplnit pískem nebo rýží tak, aby nelítaly všude kolem a přitom je balónek dokázal porazit.

Bunkry vždycky zaberou

Děti a schovky k sobě neodmyslitelně patří. A jejich vlastní bunkr v obýváku nebo pokojíčku je teprve ta pořádná zábava. Stačí pár dek přes židle nebo sušák na prádlo a bunkr je hotový. Dejte jim dovnitř měkoučkou deku, polštáře a hlavně baterku. Hned mají o pořádnou zábavu postaráno.

Zavzpomínejte na své dětství

Pokud vám už dochází nápady, tak zkuste zavzpomínat na hry, které hrál v dětství snad každý z nás. Uvidíte, jak i u vašich dětí zafungují hry jako země-město, lodě, piškvorky nebo třeba přebírání provázku.