Translate with 
MENU ZAVŘÍT
14. května 2020

Jak na efektivní home office?

Současná situace spojená s koronavirovou pandemií přesunula mnohé z nás do režimu „home office“. Práce z domova je sice na první pohled velice lákavá, ale přináší také mnoho nároků na naší osobu. Pokud s home office trochu bojujete, často sklouzáváte k prokrastinaci nebo naopak k workoholismu, přečtěte si následujících několik rad, jak efektivně pracovat z domova. Zjistíte, zda některý z bodů nezanedbáváte a zda je i u vás prostor pro zlepšení.

Zařiďte si pracovní místo

Práce z gauče nebo postele se může zdát být pohodlná, ale tato místa vám rozhodně na vašem výkonu nepřidají. Pokud to je jen trochu možné, vytvořte si pracovní místo a členům rodiny vysvětlete, že vás v daném čase nemají rušit. V tomto koutě se věnujte výhradně svým pracovním povinnostem, aby nedocházelo k prolínání soukromé a pracovní sféry. To totiž způsobuje pocit, že jste neustále v zaměstnání a negativně působí na psychiku. Z místnosti odstraňte vše, co by vás mohlo rozptylovat, především televizi. Zakažte si odbíhat k domácím pracím. Praní, utírání prachu, vaření nebo výměnu žárovky nechte až na část dne po práci.

Dodržujte pravidelný režim

Pravidelný režim je alfou a omegou. Pokud doma trávíte celý týden, striktně rozlišujte mezi pracovními dny a odpočinkovým víkendem. Od pondělí do pátku udržujte podobný režim jako když jste chodili do práce. Vstávejte ve stejnou hodinu, nasnídejte se, proveďte ranní hygienu a převlečte se. Rozhodně nikdy nepracujte v pyžamu nebo županu, váš mozek nebude moci „přepnout“ do správného pracovního módu.

 

Stanovte si denní harmonogram

Jasně si stanovte, od kdy do kdy se budete věnovat práci, určete si úkoly, které chcete v daný den splnit a stanovte jim priority. Během dne si odškrtávejte splněné úkoly. Informujte své kolegy, kdy se během dne na vás mohou obracet. Pokud doma máte děti, nezapomeňte do harmonogramu zanést dobu, kdy se budete věnovat jen jim. Řekněte jim, od kdy do kdy potřebujete pracovat, kdy se budete věnovat jim a co budete spolu dělat. Přesný time management je důležitý, ochrání vás nejen před prokrastinací, ale i před opačným - a na home office častým problémem - workoholismem, při kterém nevíte, kdy přestat.

Udržujte kontakt s kolegy

Největší komplikací práce z domova je nedostatečný kontakt s kolegy. S tím souvisí i nemožnost řešit věci rychle a flexibilně. Stanovte si se svými kolegy pravidelný čas na online komunikaci. Jako náhradu osobního kontaktu při poradách nebo při akutním řešení problému můžete využít videohovory. Nejstarší a nejznámější je Skype, ale vyzkoušet můžete i Google Hangouts nebo Zoom, který kromě standardních videokonferencí umožňuje i k organizaci webinářů. Ve verzi zdarma ho můžete využít pro čtyřicetiminutové videohovory až pro 100 účastníků. V placené verzi limity odpadají. Všechny tyto nástroje umožňují v průběhu hovoru sdílet obrazovku nebo komunikovat přes chat.

Po práci legraci

Po uplynutí času stanoveného pro práci se věnujte nejen potřebným domácím pracím, ale i  volnočasovým aktivitám.  Volný čas věnujte sobě, ale i své rodině. Jděte se proběhnout, projet na kole do přírody nebo si společně zahrajte deskovou hru. Umění odstřihnout se od práce a takzvaně vypnout je na home office velmi náročné, ale pro duševní hygienu a následné lepší pracovní výkony  zcela nezbytné.