Translate with 
MENU ZAVŘÍT
4. září 2018

Jak nafotit nemovitost, aby nevypadala jako zámek hrůzy

Home staging: aby nemovitost byla atraktivní

Prodávat nemovitost není jen tak, je potřeba vše pořádně připravit. Naučte se s pomocí jednoduchým trikům proměnit nemovitost tak, že ji bude chtít každý. Díky home stagingu zvednete prodejní cenu až o 10 %. Přečtěte si jak na dokonalý home staging.

Máte nemovitost nachystanou na focení, ale tápete v tom, jak ji nafotit co nejlépe? Sepsali jsme pro vás pár triků, které z vás během chvilky udělají (téměř) profíka.

Telefon, nebo pořádná zrcadlovka?

Fotky by měly být vždy kvalitní, aby působily tím správným dojmem. Pokud vlastníte mobil, který má dobrý foťák, máte vystaráno. Ujistěte se ale, že jsou fotky opravdu ostré. Není tomu tak? Poptejte se přátel a známých, zda nemají na půjčení lepší foťák. Případně existují i půjčovny, ve kterých vám dokonce poradí, jak s ním správně zacházet.

Držte se jich: 5 základních pravidel

  • Foťte na šířku: základní pravidlo zní: Vždycky foťte na šířku. Nejen, že fotky vypadají lépe, ale povede se vám zachytit více prostoru. Zároveň se vám fotky budou lépe upravovat.
  • Okna mějte za zády: Vždy myslete na to, abyste při focení měli okna za zády. V opačném případě by fotky byly moc tmavé a nebylo by na nich téměř nic poznat.
  • Jedna fotka za druhou: čím více fotek, tím lépe. Proto foťte neustále a ze všech úhlů. Budete mít alespoň z čeho vybírat.
  • Pohlídejte si sluníčko: Venku prší a řádí tam blesky? Tak foťák rovnou odložte. Nemovitost foťte vždy jen za hezkého a ideálně slunečného počasí. Okny bude dovnitř proudit světlo, které místnostem vdechne čistý a svěží nádech.
  • Inspirujte se: Před focením si prohlédněte fotky jiných nemovitostí. Co se vám na nich líbí a co byste naopak udělali jinak? Při focení si pak fotky vybavte a inspirujte se.

Foťte vždy z toho nejlepšího úhlu

Než začnete fotit, projděte si všechny místnosti a popřemýšlejte, z jakých úhlů jsou nejhezčí. Pak z nich pořiďte fotky.

Na malé místnosti pomůže rybí oko i židle

Nafotit malé prostory tak, aby vypadaly o něco větší, se často může zdát nemožné. Stačí však pár triků. Do rohu místnosti (nejlépe k oknu) a stoupněte si na ni. Fotku vyfoťte seshora. Použít můžete i funkci rybího oka, pokud jí vás foťák nabízí. Dejte si však pozor, aby fotky nepůsobily příliš umělým dojmem.

Vyzdvihněte přednosti

Všímejte si každého detailu. Patří k nemovitosti velká terasa s krásným výhledem? Tak ji ukažte! Nafoťte ji z toho nejlepšího úhlu a na stolek položte třeba sklenku s vínem a svíčku.

Vsaďte na emoce

Kdo by odolal roztomilým psím očím? Nebojte se do focení zahrnout domácí mazlíčky. Fotky budou působit přátelským dojmem a lidé se nad nimi častěji zastaví. Ale všeho s mírou. Takový pes v posteli už se každému líbit nemusí.

Fotky upravte

Po dofocení nahrajte všechny fotky do počítače a protřiďte je. Do inzerátu se hodí jen ty nejlepší. Vybrali jste? Je čas na jejich úpravu.

  • Lightroom: V této aplikaci můžete vyladit všechny nedostatky. Je světlo příliš žluté nebo fotka moc tmavá? Vše se dá upravit. Můžete si vybrat i jeden z nabízených filtrů. Ale nepřežeňte to. Fotky musí vypadat autenticky.
  • Instagram: Pomocníkem vám může být i Instagram. Myslete ale na to, že trochu zhorší kvalitu fotek, což může občas napáchat škodu.

Co upravit a co už je za hranou?

Když se vrhnete do úprav, je dobré vědět, na co se zaměřit.

Upravte fotku tak, aby byla rovně. To si zkontrolujete podle mřížky, která je ve funkci crop. Přemíra žlutého světla nepůsobí zrovna pěkně. Ve funkci color proto vyvažte poměr barev tak, aby místnost působila vzdušná a čistá.

Fotku doostřete. Pokud je fotka málo kvalitní, můžete jí pomocí funkce sharpening doostřit. Ale nepřežeňte to. Vyhněte se retušování věcí. Pokud nejste opravdu profík, na fotce by to bylo poznat. Také není dobré příliš měnit barvy. Nedopatřením by se mohlo stát, že na fotce je stěna světle červená, ale ve skutečnosti připomíná rudou růži.