Translate with 
MENU ZAVŘÍT
5. srpna 2022

Jak pronajmout pokoj v bytě

Máte volný pokoj ve svém bytě nebo rodinném domě? Hodilo by se vám, kdyby se s vámi někdo dělil o náklady na bydlení? Zkuste volný pokoj pronajmout k bydlení. Poradíme vám, jak na to.

Zvažte všechna pro a proti

Nejdříve se ujistěte o tom, že zvládnete mít u sebe doma cizího člověka. Po zvážení všech výhod a nevýhod si ujasněte svou představu o společném fungování. V bytě, kde je jedna koupelna se záchodem a kuchyň bude potřeba nastavit určitá pravidla. O společné prostory se totiž budete dělit.

Pronajímaný pokoj je vhodné vybavit alespoň základním nábytkem jako je postel, úložné prostory, psací stůl a židle. S ostatními věcmi to nemusíte přehánět, pokoj si bude chtít nájemník přizpůsobit svým potřebám.  

Pokoje nepronajímejte na dobré slovo. Vždy se vám vyplatí uzavřít smlouvu písemně, ve které si mimo jiné jasně vymezíte platby za nájem, energie a případnou kauci. Po skončení smluvního vztahu se tak nebudete dohadovat, kdo co platí.

Jak pronajmout pokoj ve vlastní nemovitosti

 Po dohodě uzavřete s vaším novým spolubydlícím nájemní smlouvu, ve které kromě bytu specifikujete pronajímaný pokoj.  Případnému nedorozumění se v budoucnu vyhnete, když ve smlouvě vyjmenujete i konkrétní společné prostory, které budou nájemníkovi k dispozici a které vybavení bytu může využívat.

Jak pronajmout pokoj v nájemním bytě

Pokoj v bytě, který si pronajímáte, můžete někomu dalšímu pronajímat jen se souhlasem majitele. Pokud si to majitel nepřeje a vy přesto k sobě podnájemníka vezmete, riskujete ukončení nájemní smlouvy a vystěhování do 3 měsíců. S podnájemníkem uzavřete smlouvu o podnájmu, ve které je dobré, stejně jako v nájemní smlouvě popsat, co je předmětem užívání. Na rozdíl od nájemní smlouvy můžete v podnájemní smlouvě zakázat třeba chov domácích mazlíčků, kouření, ale také podnikání.

Tip: Požádejte majitele nemovitosti o povolení podnájmu písemně, pokud vám majitel do jednoho měsíce písemně neodpoví, bere se to tak, že vlastník nemovitosti s podnájem souhlasí.

 (Tento postup platí jen v případě, kdy se podnájem v nájemní smlouvě vůbec neřeší).

Proč pronajímat pokoj přes realitku

Najít si spolehlivé nájemníka, který včas platí nájem, nemusí být vždy snadné. Proto je vhodné obrátit se na spolehlivou realitní kancelář, která vám nového nájemce nejen zajistí, ale také se postará o všechny smlouvy.