Translate with 
MENU ZAVŘÍT
20. května 2024

Jak vytvořit relaxační zóny ve vašem domě aneb pár kroků k harmonii

Také občas cítíte potřebu utéct od každodenních starostí a pořádně si oddechnout? Vytvořte si to pravé místo pro relaxaci přímo u vás doma. Zapomeňte na hektický svět kolem sebe a vytvořte si svůj vlastní ráj klidu přímo v pohodlí vašeho domova. Každý z nás si zaslouží chvíle odpočinku a relaxace, ať už je to po náročném dni v práci nebo jen jako únik od každodenního shonu. Ať už máte k dispozici prostorný dům, útulný byt nebo malou zahrádku, existuje spousta způsobů, jak proměnit vaše prostředí v místo klidu a pohody. Nechte svou kreativitu volně plynout a zkuste následující tipy, které vám pomohou vytvořit ideální relaxační zónu přímo ve vašem domově.

Výběr správného místa

Prvním krokem k vytvoření relaxační zóny je vybrat si vhodné místo v domě. Ať už je to celá místnost nebo jen koutek v obýváku, hledejte místo v klidnější části vašeho domova, nebo dokonce celá místnost, pokud máte tu možnost. Daleko od ruchu domácnosti. Ideálně s výhledem na klidnou přírodní scenérii, např. na zahradu nebo oblohu. Důležité je vybrat si místo, kde se budete cítit pohodlně a kde nebudete rušeni. Místo by mělo sloužit pouze k relaxaci, snažte se na to tedy při výběru myslet.

Vneste do prostoru přírodu

Přírodní prvky jsou zásadní pro navození uklidňující atmosféry. Prostor oživte živými rostlinami, které nejen zlepšují kvalitu vzduchu, ale také vizuálně působí relaxačně. Dřevěné prvky, kameny nebo jiné dekorativní prvky přírodního charakteru mohou také přidat na celkovém pocitu harmonie a klidu.

Komfortní nábytek

Jestli se do něčeho opravdu vyplatí investovat, pak je to jednoznačně pohodlný a ergonomický nábytek. Konkrétně sáhněte po měkkých pohovkách nebo křeslech, které vám umožní pohodlně se posadit nebo lehnout a uvolnit se. Doplňte prostor dekorativními polštářky, teplým přehozem a zajistěte si tak nekonečný pocit tepla a pohodlí. Barevně se snažte držet přírodní palety, jako jsou odstíny hnědé, krémové, zelené a šedé.

Vytvořte atmosféru osvětlením

Osvětlení má velký vliv na naši náladu a pocity relaxace. Zvolte jemné a tlumené osvětlení, namísto jasného a ostrého, které působí rušivě. Útulného prostoru docílíte použitím menších zdrojů světla, např. stojací lampy, nástěnných světel nebo stolních lampiček, svíček nebo dokonce LED světelné pásky mohou být skvělým doplňkem pro vaši relaxační zónu. Existuje opravdu spoustu druhů a vy si tak můžete pohodlně vybrat.

Barvy mohou uklidňovat i povzbuzovat

Barvy jsou kapitolou samy o sobě. Pokud chcete jen relaxovat, volte zelenou nebo modrou barvu v jemných odstínech. Klid navozují i zemité odstíny od jemné krémové barvy, přes pískové odstíny, dřevěné dekory až po temně hnědé prvky. Fantazii podpoří barva fialová. Žluté a oranžové tóny vás zase pocitově zahřejí. Zkuste se vyhnout červené barvě, která působí velmi živě a stimuluje mysl.

Osobní prvky

Každý máme ten svůj způsob relaxace. Zkuste do prostoru zakomponovat něco, co vás baví a u čeho si spolehlivě odpočinete. Můžete přidat knihovnu, hudební nástroje, šachy, malování apod. Určitě nezapomeňte přidat masážní pomůcky, voňavé krémy, svíčky pro navození klidné atmosféry a šálek lahodného čaje nebo kávy. Chcete-li do prostoru skutečně zainvestovat, můžete si pořídit infračervený panel nebo akupresurní podložky. Způsobů, jak vnést klid do vašeho živote je opravdu mnoho, stačí jen najít ten svůj.

Udržujte prostor čistý a uklizený

Rozhodně nejméně populární za to důležitý tip je udržovat vaši relaxační zónu čistou a uklizenou. Nepřetržitý nepořádek může negativně ovlivnit vaše pocity relaxace a pohody. Investujte do úložných prostor, které vám pomohou udržet všechny věci na svém místě.

Vychutnejte si čas pro sebe

Nakonec nezapomeňte využít váš relaxační prostor a dopřát si čas jen pro sebe. Bez ohledu na to, zda si rádi čtete, posloucháte hudbu, meditujete nebo jenom odpočíváte, je to váš čas na regeneraci.

Vytvořit odpočinkový kout není tak složité. Relaxační zóny mohou být prakticky všude, kde se nám líbí a kde se cítíme dobře a příjemně. Jak si takovou relaxační zónu zařídíme, už bude jen na nás a našich potřebách odpočinku. Když do něj promítnete svůj styl a bude splňovat požadavky na typ odpočinku, který potřebujete (čtení, přemýšlení, meditace, cvičení jógy, péče o tělo atd.), budete se každý den těšit, až si ve svém malém prostoru uděláte chvilku jen pro sebe, kde můžete pravidelně uniknout tlakům běžného dne a dopřát si čas na regeneraci. S těmito tipy snadno transformujete jakýkoliv koutek domu v místo, kde se budete cítit maximálně uvolněně a načerpáte novou energii.