Translate with 
MENU ZAVŘÍT
17. července 2019

Proč má smysl spolupracovat s certifikovaným makléřem?

Klienti si často stěžují na špatné služby realitních makléřů. Realitním makléřem se bohužel může stát kdokoli, kdo má čistý trestní rejstřík a zaplatí 1000,- Kč za živnostenský list.

To je však velmi malý požadavek na člověka, který prodává nemovitosti v řádech miliónů. Přitom práce makléře je velmi náročná na dovednosti. Kvalitní realitní makléř by měl rozumět minimálně základům práva, daním, marketingu, prodeji, psychologii, měl by být organizačně schopný a schopen jednat pod tlakem, empatický, inteligentní a ještě proklientsky orientovaný. Bohužel většina makléřů vůbec tyto požadavky nesplňuje. Výsledek je nespokojenost s prací realitních makléřů. V takové situaci si pak zklamaní majitelé kladou otázku, jestli vůbec má smysl prodávat přes realitku. Kvalitní makléři však pomou klientům vyřešit spoustu problémů a prodat nemovitost za vyšší cenu, než dokážou majitelé svépomocí. Prodávajícím se vyplatí svěřit prodej profesionálům. 

Pro klienty, kteří prodávají nemovitost jednou dvakrát za život je velmi těžké poznat, jestli makléř své práci rozumí. Výběr makléře pouze podle sympatií či slibů může být šlápnutím vedle. Makléř sympaťák, který toho o prodeji nemovitostí moc neví, vám moc nepomůže stejně jako ten, co se vás bude snažit získat lákavými, ale nereálnými sliby.

Jedním z řešení může být výběr makléře podle dosažené kvalifikace. Jednou z takových kvalifikací je certifikace makléře podle normy ISO. Certifikace ISO vám sice nemůže garantovat naprostou spokojenost s prací makléře, stejně jako vysokoškolské vzdělání není patentem na rozum. Nicméně pravděpodobnost, že se spálíte, tím výrazně klesá.

Proč při prodeji využít makléře certifikovaného podle normy ISO?

Má vzdělání a praxi

ISO makléřem se mohou stát pouze ti, kteří mají min. středoškolské vzdělání, min. 1 rok v realitní branži a 2 roky v obchodní sféře. Spoluprací s ISO makléřem víte, že nespolupracujete se začátečníkem, který právě vstoupil do oboru, realitám nerozumí a není jisté, jestli za pár měsíců neskončí.

Získal reference od klientů

Realitní makléř musí doložit min. 10 ověřených referencí od klientů. Víte tak, že za makléřem již stojí nějaké výsledky a spokojení klienti. 

Má odborné znalosti

Makléři skládají zkoušky z právního a finančního minima. Musí prokázat IT znalosti a dovednosti (uživatelsky), praktické zkušenosti, procesy, počty realizací, znalosti z oblasti řízení kvality. Žadatel dokládá osvědčení o absolvování specializačního studia zaměřeného na realitní činnost a obchodování s nemovitostmi.

Myslí své působení v realitách vážně

Makléř, který získal certifikaci ISO musel věnovat čas studiu. Navíc přípravný kurz a zkoušky stojí peníze. Makléř, který investuje čas a peníze do růstu své kvalifikace zpravidla své působení v realitní branži myslí vážně. A to vše jsou pro klienta dobré signály.

ISO certifikace má platnost 3 roky a je vydávána nezávislou certifikační autoritou.

ISO makléři jsou označeni logem:

Certifikovaný makléř ISO 17024

 

 

Připravil tým RE/MAX Alfa

www.remaxalfa.cz