Translate with 
MENU ZAVŘÍT
14. října 2019

Kam s dětmi za zábavou?

VĚDECKÉ A TECHNICKÉ PARKY A MUZEA

Když počasí neumožní vzít děti ven, existuje stále spousta zajímavých míst, kde se děti ani dospělí nudit nebudou. Za návštěvu stojí třeba speciální vzdělávací parky. Přinášíme jedinečný přehled toho, kam určitě s dětmi zajet! 

 

IQLANDIA, Liberec

V Liberci se nachází science centrum IQLANDIA. Je to nově postavený komplex, který se svým zaměřením liší od staršího IQPARKU především tím, že je určený pro větší děti, přibližně od 8 let. Místní program a exponáty předpokládají, že děti už mají alespoň minimální znalosti probíraných jevů. Exponáty jsou zde techničtější a jejich popisy jsou už podrobnější než ve vedlejším IQPARKU. Na rozdíl od něj se IQLANDIA nachází v samostatné budově, která je však vzdálená přibližně 100 metrů od Centra Babylon.

Součástí areálu je také planetárium. Vstupné se ale platí zvlášť. Planetárium v IQLANDII nabízí velmi oblíbené spojení projekce filmu a živého komentáře o aktuálním dění na noční obloze. Aktuální program je k dispozici na webu IQLANDIE.

 

Svět techniky, Ostrava

 

Ostravský Svět techniky tvoří dvě budovy, které stojí proti sobě. Novější prosklená budova se jmenuje Velký svět techniky, starší budova naproti nese název Malý svět techniky U6. V této historické budově, kde bylo dříve sídlo energetické ústředny, se nachází interaktivní expozice. Průvodcem této expozice je Jules Verne, který návštěvníky seznámí s pokroky techniky od parního stroje až po moderní motory. Kromě stovky hravých exponátů se zde nachází i původní devítisettunová dmychadla.

Rozsáhlejší je Velký svět techniky, který nabízí stovky zábavných atrakcí ve čtyřech stálých tematických expozicích. Nachází se zde Dětský svět, který je určen pro nejmenší děti od 2 do 6 let, dále Svět vědy a objevů, Svět civilizace a Svět přírody, jehož součástí je venkovní geologicko‐botanická zahrada. Dále na návštěvníky čeká Divadlo vědy, 3D kinosál i moderní učebny a laboratoře pro netradiční výuku zajímavých oborů, např. robotiky, vesmíru nebo sluneční soustavy.

www.stcostrava.cz

 

Národní technické muzeum, Praha

 

Přestože Národní technické muzeum bylo založeno už v roce 1908, v současnosti nabízí moderní pojetí svých expozic. Nabízí jich celkem 15, nechybí doprava, architektura, astronomie, ale také technika hrou či herna proslulé stavebnice Merkur.

Kromě expozic nabízí Národní technické muzeum také celou řadu programů a workshopů. Jedním z nich je i projekt nazvaný Kids’ Lab Abrakadabra. Jde o dvouhodinový workshop určený dě‐ tem od 2. do 7. třídy, který je hravou formou seznámí se základními chemickými pokusy. Tento workshop je bezplatný, na akci je ale třeba se registrovat vzhledem k omezené kapacitě.

Také v tomto roce připravilo Národní technické muzeum tzv. dny se sníženým vstupným. V těchto dnech je vstupné jen 50 Kč za osobu. Seznam těchto bezplatných dní stejně jako další informace najdete na webu muzea.

www.ntm.cz

 

VIDA! science centrum, Brno

 

Brněnský zábavný vědecký park VIDA! science centrum nabízí stálou interaktivní expozici, která představuje desítky vědeckých fenoménů ve čtyřech základních oblas‐ tech – Planeta, Civilizace, Člověk a Mikrosvět. Poslední tematickou část tvoří Dětské science centrum určené nejmenším dětem od 2 do 6 let.

Na ploše téměř 5000 m2 se rozkládá více než 170 interaktivních exponátů, díky kterým můžete objevovat, jak funguje svět kolem nás. Zažijte tornádo či zemětřesení, vyzkoušejte si 3G letecký simulátor nebo zažijte na vlastní uši zvuk tryskáče. Připraveny jsou i různé hlavolamy, včetně známého ježka z klece. Můžete si vyzkoušet i záchranu lidského života prostřednictvím srdeční masáže.

Kromě exponátů nabízí vědecké centrum v Brně také další doprovodný program, jako je projekce 3D filmů, různé výrobní dílny a mnoho dalšího.

www.vida.cz

 

Pevnost poznání, Olomouc

 

Pro někoho možná méně známé, ale rozhodně zajímavé, to je science centrum v Olomouci nazvané jednoduše Pevnost poznání. Nachází se v historické budově, v níž se v 19. století skladovala dělostřelecká munice. Dnes slouží jako muzeum vědy olomoucké Univerzity Palackého.

Pevnost je rozdělena do čtyř částí, kterými jsou Věda v pevnosti, Živá voda, Rozum v hrsti a Světlo a tma. Součástí pevnosti je také digitální planetárium. Na rozdíl od klasického planetária je to digitální jakousi virtuální realitou. Návštěvníci se mohou nechat přenést do různých světů, například se projít po Měsíci, zažít velký třesk nebo se ocitnout v těsné blízkosti Slunce.

Kromě toho si můžete v planetáriu vychutnat jeden ze šesti světových trháků, který zde vysílají s českým dabingem. Aktuální program promítání najdete na webu Pevnosti poznání.

www.pevnostpoznani.cz

 

IQPARK, Liberec

 

Liberecký IQPARK byl založen už v roce 2004, jedná se tak vůbec o první science centrum v České republice. Zaměřuje se pře‐ devším na mladší děti, na své si přijdou i děti předškolního věku, program a exponáty jsou určené pro děti od 2 let. IQPARK nabízí interaktivní expozice, ale také doprovodné aktivity, ve kterých se děti hravou formou seznámí se základními jevy a pojmy z fyziky, chemie, biologie, ale i geografie a dalších přírodních věd. Děti si na vlastní kůži vyzkouší různé experimenty. Kromě toho si mohou také vyzkoušet různé pohybové dovednosti: jak rychle běží, jak vysoko vyskočí a podobně. Seznámí se rovněž s různými povoláními, mohou se stát hasičem či se ocitnou v televizním studiu. Oblíbenou součástí areálu je také vodní svět a různé hlavolamy a hry.

Celkem na návštěvníky čeká 200 interaktivních, hravých, zábavných i poučných exponátů z nejrůznějších oblastí lidského života.

www.centrumbabylon.cz/iqpark