Translate with 
MENU ZAVŘÍT
21. října 2019

Kousek Itálie ve Zlíně

Některá místa mají svou specifickou atmosféru vycházející z jejich historie. Kavárna Lusso Café ve Zlíně je ale důkazem toho, že i podniky nové, bez dlouhé historie, mohou mít této atmosféry dostatek. V případě tohoto podniku se jedná o netradiční interiér, který zároveň odkazuje na velké záliby majitele kavárny.

Lusso Café se nachází ve Zlíně. Je to stále ještě nový podnik, otevíral se teprve v roce 2016. Budova nemá žádnou historickou hodnotu ani není architektonicky příliš zajímavá. Dříve zde byla prodejna autodílů a sklad. Ostatně – toto zaměření je patrné z celé hlavní třídy, na které kavárna stojí. V okolí jsou sklady, autosalony a servisy. Přesto se majitelé rozhodli umístit nově připravovanou kavárnu právě sem, a ne do centra. Majitel je velký fanoušek aut a kávy, a tak o zaměření i umístění podniku bylo rozhodnuto. „Do rekonstrukce jsme se samozřejmě pustili se záměrem vybudovat kavárnu. Naším hlavním cílem bylo přinést do Zlína kousek Itálie. To, na co v našem městě běžně nenarazíte. S tím souvisí i výběr lokality. Nechtěli jsme do centra, kde je shon a spěch. Italové nespěchají, mají svůj klid a rádi si odpočinou. Věřím, že příjemnou atmosféru a klid pro odpočinek či obchodní jednání naleznou návštěvníci i u nás,“ vysvětluje majitel kavárny Tomáš Růžička.

Dostatek inspirace

Koncepce interiéru kavárny vychází ze stavebního a materiálového řešení stávajícího objektu. Jde o železobetonový skelet, jehož obvodové vyzdívky jsou tvořeny vápenopískovými cihlami. Beton a režné zdivo se propisují i dovnitř kavárny a jsou doplněny dubovým dřevem, sklem a kovem. Podhled kavárny tvoří dřevěné lamely, které zlepšují akustiku, a zároveň je do nich integrováno osvětlení a ozvučení prostoru. Majitelé navštívili hodně kaváren, kde čerpali inspiraci. „Není to ale tak, že bychom navštívili jednu konkrétní kavárnu a ta se nám zalíbila tak, že ji kopírujeme tady ve Zlíně. Na cestách jsme navštívili spoustu kaváren a samozřejmě nejen těch italských. Když uzrála myšlenka otevřít si vlastní kavárnu, oslovili jsme architekta Ondřeje Pšenčíka, řekli mu, co by se nám líbilo a jaké materiály bychom chtěli použít. Prošli jsme pak společně spoustu návrhů, než jsme se shodli na podobě, kterou vidíte dnes,“ poodhaluje proces otevření vlastní kavárny její majitel Tomáš Růžička.

 

V interiéru je kladen důraz hlavně na organizaci provozu a posezení. Podél západní stěny objektu byla situována místa s pohodlnými křesly pro soukromá jednání, nechybí ale ani malý salonek, který se nachází v zadní části kavárny. V přední části prostoru je prosklená stěna vybavená lehkými mobilními židlemi a stolky. Zde je možné nejen posedět v kavárně, ale v prostoru je možné uspořádat různé akce, jako jsou autogramiády, barmanské show a další možné firemní akce. Stěna je shrnovací, což v létě umožňuje propojení kavárny a terasy.

Všudypřítomná Itálie

Interiér je inspirovaný Itálií, která na vás dýchne snad odevšud. „Každý si jistě na první pohled všimne i nádechu motorsportu, kterým je Itálie rovněž proslulá. Vůně kávy a benzinu jde v Itálii ruku v ruce a nejinak je tomu u nás. Pravé italské espresso či cokoliv jiného z naší nabídky si můžete vychutnat třeba u stolu vyrobeného z dvanáctiválcového motoru, u barelu na olej v designu Martini racing teamu se židlemi ze závodních disků či z pohodlí kožených křesel s výhledem na vůz Ferrari. Interiér dozdobují mimo jiné obrazy Dana Šenkeříka, které jsou i k zakoupení, další obrazy s motoristickou tematikou a u vstupu je originální Ferrari pumpa z čerpací stanice upravená jako vitrína na modely,“ vysvětluje majitel. tálie je zde ale přítomná všude. Vše doplňuje originální italská káva, výběr pokrmů i dezertů, dokonce i rádio, které podkresluje atmosféru kavárny, hraje italskou stanici. „Chybí nám snad jen výhled na moře,“ směje se Tomáš Růžička.

 

Skutečné Ferrari

Interiéru dominuje vůz Ferrari. Jedná se o skutečný model, konkrétně 328 GTS z roku 1986. Jak jinak než přivezený přímo z Itálie. „Dostat ho dovnitř nebylo úplně snadné, museli jsme využít i prostor sousedního WrapStyle, abychom ho k nám dostali. Na jaře můžete na vlastní oči vidět, jak s ním pojedeme ven. Jako každé auto musí jezdit a náš kousek čeká cesta do italské Modeny, jeho rodiště. Místo však prázdné nezůstane. Zaplní ho pravděpodobně ještě zajímavější kousek jiného italského výrobce, kdysi soupeře Enza Ferrariho,“ říká majitel Lusso Café. Kavárna nenabízí klasické pokrmy typu pizza či těstoviny. Připravují se zde snídaně i lehké svačinky, jako jsou různé druhy croissantů, panini, foccacia, a samozřejmě celá řada dezertů ke kávě. Vedle kávy je oblíbené tiramisu. Kavárna ale připravuje i různé sezonní dezerty, které kopírují třeba roční období. Ze slaných pokrmů jsou oblíbené prosciutto panini a snídaně.