Translate with 
MENU ZAVŘÍT
13. listopadu 2014

Měření tepla - instalace měřičů tepla

Nová povinnost pro majitele nemovitostí: měření tepla

Od ledna příštího roku nastává nová povinnost pro majitele nemovitostí. Velká část z nich musí stihnout do bytů koupit a nainstalovat takzvané měřiče tepla. Povinnost nařizuje nová energetická vyhláška stanovená Ministerstvem průmyslu a obchodu.

Všechny domácnosti, kde se doposud spotřeba tepla rozpočítávala mezi celý bytový dům, čeká od ledna 2015 zásadní změna. Jejich správci musí nechat nainstalovat do bytů měřiče tepla a náklady domácnosti na topení se již budou účtovat dle reálné spotřeby. Původní systém rozkládání nákladů rovným dílem mezi jednotlivé byty byl značně nespravedlivý: ti, kdo méně topili a snažili se šetřit, dopláceli na ty, kteří udržovali byt. Na druhou stranu ani chystaný systém není úplně dokonalý. Záleží i na tom, kde je bytová jednotka v rámci domu umístěna. Byt ve vyšším patře je často vyhříván spodními byty, což novela nezohledňuje.

Koho se vyhláška týká?
Podle zákona se povinnost instalovat měřidla týká všech nemovitostí, kde se celkové náklady na teplo rozpočítávají mezi konečné odběratele. Zejména se tedy jedná o bytové domy a paneláky. Naopak v rodinných domech, na chatách a chalupách takové přístroje být nemusí.

Nejdříve je však nutné pořídit takzvané měřiče tepla. Ty se dle druhu instalují buď přímo na přívod tepla (pokud rozvody teplé vody pro vytápění vstupují do bytové jednotky či nebytového prostoru v jednom místě) či na každý radiátor a topení (v případě, kdy do bytu vstupují rozvody pro vytápění na více místech).

Za instalaci měřičů jsou dle vyhlášky zodpovědní:
představitelé bytových družstev
sdružení vlastníků jednotek (SVJ)
správcovské firmy pověřené obcemi či městy
developeři

I když pro majitele bytů znamená osazení takzvaných indikátorů spotřeby tepla investici v řádu stovek až tisíc korun do jejich pořízení, náklady se mohou rychle vrátit. Podle zkušeností řady majitelů nemovitostí totiž v bytech, které jsou osazeny indikátory, klesá spotřeba v průměru o deset až dvacet procent.

Jak postupovat, pokud byt pronajímám a energie hradí nájemce?
- vysvětlit nájemníkům situaci ohledně nové vyhlášky
- hlavním přínosem změn je spravedlivější a pro nájemníka výhodnější model placení
- domluvit termín instalace měřičů
- dle potřeby upravit nájemní smlouvu či sepsat dodatek ke smlouvě kvůli změně placení za energie

V případě nesplnění závazku hrozí majitelům domů od ledna pokuta. V případě právnických osob až 200 tisíc, pro soukromé osoby až 50 tisíc korun. Dá se však čekat, že kontroly nebudou prováděny hned od začátku roku.