Translate with 
MENU ZAVŘÍT
25. března 2024

Místo k odpočinku, ale také starosti. Proč si (ne)pořídit vlastní rekreační nemovitost?

Zabalit z hodiny na hodinu kufry a zmizet ze zaběhnutého stereotypu do svého království mimo trvalé bydliště zní krásně, ale i vlastnictví rekreační nemovitosti má svá úskalí. V případě, že přemýšlíte o její koupi, je nezbytné zvážit všechny okolnosti a faktory, protože stejně jako v jiných případech i zde přináší vlastnictví nemovitosti nesporné výhody a nevýhody.

V případě, že jste v rodině nadhodili možnost pořízení rekreační chaty v Česku či bytečku u moře, je na čase zhodnotit všechny důležité aspekty. Vlastnictví rekreační nemovitosti v národu chatařů má stejná pravidla jako každá jiná, kromě dalších nákladů a závazků jí budete muset investovat svůj čas a energii.

Vaše rekreační království tak může být skvělým místem pro relax, zajímavou investicí a alternativou pro budoucí bydlení, ale všechny výhody dokážete čerpat naplno jen v případě, že víte, jak s vaší nemovitostí dobře naložit.

Čistá hlava je důležitá

Mít vlastní místečko, kam si odjedete vyčistit hlavu a zrelaxovat, je bez debat největší výhodou a jednoznačným důvodem, proč do koupi nemovitosti jít. Nemusíte řešit, kam odjet na dovolenou, nebo shánět ubytování. Nad vlastní nemovitostí navíc máte absolutní kontrolu, můžete si ji upravit a přizpůsobit podle svých potřeb a vkusu, abyste se v ní cítili co nejlépe.

K tomu jsou však potřeba zmíněný čas i finance. Vlastnictví rekreační nemovitosti je zpravidla velký finanční závazek, protože kromě pořizovací ceny budete muset platit údržbu, daně, pojištění a další náklady, které mohou váš rodinný rozpočet zatížit. Nemluvě o investovaném čase, protože také rekreační nemovitost vyžaduje nezbytnou údržbu a pravidelnou péči, což může být náročné, pokud ji budete mít daleko od trvalého bydliště.

Je proto důležité zvážit, zda nemovitost opravdu využijete. V případě, že na svou nemovitost nemáte jednoduše čas, může být postupem času spíše na obtíž a budete se o ni muset starat, ačkoliv nebudete mít časovou kapacitu si rekreační nemovitost užít naplno. V takovém případě však může posloužit i širší rodině, případně na větší rodinná setkání.

Potenciální investice i riziko

Nejistota, zda nemovitost využijete, však není definitivní důvod, proč její pořízení nezrealizovat. V první řadě zvažte, zda není výhodnější si nemovitost pronajmout než vlastnit. Její koupí se však pochopitelně otevírají i další zajímavé možnosti. Vlastní nemovitost může mít investiční potenciál do budoucna. V atraktivní lokalitě může její hodnota časem vzrůst, navíc ji můžete případně pronajímat jiným rekreantům, tudíž může ve vaší nepřítomnosti generovat zisk.

Ani rekreační nemovitost však není výjimkou a také pro ni platí riziko realitního trhu. Hodnota nemovitosti může kolísat na základě sezónních a regionálních výkyvů. Je velmi důležité zvážit lokalitu, ve které dům, chatu či byt pořizujete. V budoucnu můžete trefit jackpot, ale také litovat, zejména pokud si ji pořídíte v hůře dostupných místech, které mohou potenciální kupce či nájemce odradit.

Město už stačilo

Abychom však skončili pozitivně, velkou výhodou je možnost udělat razantní změnu. Pokud chcete změnit svůj životní styl, anebo vás jednoduše omrzel ruch velkoměsta, máte kam jít. Čím dál častěji se lidé zejména s příchodem důchodového věku uchýlí ke změně, a protože zjistí, že jim velké město či život v trvalém bydlišti stačil, uchýlí se do svého rekreačního hnízdečka. To si navíc můžete upravit tak, aby pro vás bylo příjemným trvalým bydlištěm.