Translate with 
MENU ZAVŘÍT
16. ledna 2024

Nájem, či vlastní bydlení? Zohledněte nejen finance, ale i své plány a potřeby

Dosáhnout na vlastní bydlení je životním cílem statisíců mladých Čechů. Jednoznačná odpověď, zda jít cestou vlastní nemovitosti nebo nájmu však neexistuje. Nejdůležitějším aspektem jsou nejen finanční možnosti, ale zásadní jsou také vaše životní plány či každodenní potřeby.

Finance jsou základním a nezbytným předpokladem při koupi vlastní nemovitosti. Vlastní bydlení vyžaduje nejen počáteční investici, ale je potřeba počítat i s dalšími náklady na údržbu, která se může při špatném výběru nemovitosti výrazně prodražit. Nájemné tak zůstává krátkodobě levnější a rychlejší alternativou, pokud nemáte dostatečné úspory, anebo chcete své finance investovat jinde.

Nejčastější z variant, jak dosáhnout na vlastní nemovitost je využití hypotečního úvěru. Ať zvolíte jakoukoliv cestu, je vhodné probrat svou situaci s finančním poradcem, případně s realitním makléřem. Odborníci vám dodají všechny potřebné informace, navíc vám pomohou i s případným sjednáním hypotéky a správnou volbou vám mohou ušetřit také spoustu peněz.

Vlastnictví nemovitosti vám například oproti nájmu přináší určité finanční výhody, kterými je třeba odpočet od daně z příjmu na úrocích z hypoték nebo dlouhodobé zhodnocování bytu nebo domu.

Zůstat, či cestovat?

Vše ale není pouze o penězích, protože při rozhodování o koupi či nájmu je vhodné zohlednit své plány do budoucna. V případě, že jste přesvědčeni o žití ve svém rodném městě či obci, vlastní bydlení se dlouhodobě určitě vyplatí. Pokud ale máte cestovní náturu, anebo víte, že se kvůli zaměstnání či dalším koníčkům budete hodně pohybovat, je výhodnější zvolit nájem.

V nájmu můžete navíc spojení s nemovitostí relativně rychle přetrhnout, případně si najít i náhradu a alternativu. To však nemusí být pravidlem. Kvůli narůstající poptávce můžete narážet na nedostatek zajímavých prostorů v nejlukrativnějších oblastech, a to zejména ve větších městech jako Praha, Brno, Ostrava či Plzeň.

Průzkum okolí

Stejně nezbytné jako plány do budoucna je průzkum vašeho potenciálního bydliště. V tomto případě může být nájem zajímavou alternativou, jak si danou lokalitu nejprve vyzkoušet. Je také na místě si ověřit, jaké rozvojové plány má vaše obec či městská část do budoucna. Zdánlivě tichá a na vyžití neatraktivní lokalita může velmi rychle získat na ceně.

Platí to však i obráceně, protože pokud hledáte klidnější část, plánovaná stavba silnice nebo obchodního centra vám v budoucnu zřejmě velkou radost neudělá. Důležité je myslet také dopředu, protože jako rodič jistě oceníte v blízkosti bydliště školku, školu či další zájmové kroužky.

Volnost a svoboda

Ať už jste ve vlastním, anebo bydlíte v nájmu, důležité je, abyste se cítili jako doma. Výhodou vlastní nemovitosti je absolutní volnost a svoboda v jejích úpravách. Když se vám přestane líbit obývací pokoj, anebo dostanete náladu vymalovat ložnici, stačí se vrhnout na přestavbu a je hotovo.

V pozici nájemníka už takovou svobodu nemáte. Všechny výraznější úpravy musíte většinou konzultovat s majitelem nemovitosti, který může mít naprosto odlišné představy, jak má proměna jeho bytu či domu vypadat.

V Česku bydlí ve vlastním více než 70 procent obyvatel, což náš řadí na špičku Evropy. Stále zvyšující se ceny nemovitostí a požadavek na mobilitu, ale vede k tomu, že stále více lidí bude v blízké budoucnosti bydlet v nájmech, tak jak to vidíme například v Německu nebo Rakousku.