Translate with 
MENU ZAVŘÍT
31. srpna 2020

Studenti mají jedinečnou šanci na levné bydlení.

Trh s nájemním bydlením na jaře tvrdě zasáhla protikoronavirová opatření. Do nabídky se tak prakticky naráz dostalo několik tisíc bytů, které byly původně určené ke krátkodobému pronajímání. Nyní jsou k dispozici dlouhodobě a pro studenty tak skýtají mimořádnou šanci, k zajištění bydlení.

Trh s pronájmy každoročně zažívá především v času letních prázdnin slabší období. Jediné oživení přinášejí studenti, kteří se již začátkem léta shánějí po bydlení, aby se vyhnuli koleji. Tradiční křivku letos ovlivnila situace kolem koronaviru. Velká část bytů, které majitelé používali na krátkodobý pronájem, se díky absenci turistů dostala na trh. Jednorázové uvolnění několika tisíc bytů v Praze zahýbalo s cenami směrem dolů. Byty původně určené pro Airbnb mohou přitom být dokonalým studentským bytem.

Studenti jsou pro majitele jistota

Nejistá ekonomická situace, během které lidé nechtějí zbytečně utrácet a mají strach o své finance, se tak trochu vyhýbá vysokoškolským studentům. Vysokoškoláci, kteří zrovna nestudují ve svém rodném městě, musí někde bydlet a cenový rozdíl mezi kolejemi a studentským bytem není zas tak velký. Některé koleje navíc hlásí naplněnou kapacitu a vysokoškolákům tak nezbývá nic jiného, než si najít byt. Pro pronajímatele je tak začátek akademického roku takřka požehnáním.

Dříve brali studenti bydlení na koleji jako něco, co jim snižuje sociální kredit a spíše preferovali pronájem bytu. To už sice dnes neplatí, protože řada studentů naopak koleje vyhledává kvůli neustálému kontaktu s ostatními vrstevníky, ale kapacity těchto ubytovacích zařízení nestačí. V některých městech jsou tak zejména opozdilci donuceni zvolit pronájem.

 

Byt po turistech?

Majitelé bytů, kteří využívali svou nemovitost ke krátkodobým pronájmům pro zahraniční turisty nyní častěji sahají k tomu, že byt nabídnou dlouhodobému nájemci. Tyto byty jsou většinou zcela vybavené a pro studenty tak ideální. Navíc ne každá rodina či pár touží po tom bydlet někde, kde se prostřídaly stovky turistů. Studenti na toto nemusí být tak citliví. Pro řadu z nich je tak současná situace „štěstím v neštěstí“. Například pražští studenti si totiž mohou vybírat mezi nájemními byty přímo v historickém centru, a to někdy za stejnou cenu jako za byt na okraji hlavního města.

Najít nájemce nyní trvá i měsíc

Před začátkem března, kdy odstartovala pandemie, se nájemní byt podařilo pronajmout zhruba za týden až dva. Na přelomu srpna a září už to trvá klidně tři až čtyři týdny. Situace se ale zlepšuje a září by mělo být pro realitní trh zlomové. V posledních dvou týdnech je totiž znát, že se zájem o nájemní byty začíná pomalu vracet. Předpokládáme, že v průběhu září by se trh mohl opět přiblížit době před pandemií. Očekáváme, že se trh s nemovitostmi dá na podzim znovu do pohybu a ceny nájemních bytů se vrátí na hodnoty, které jsme mohli vidět před začátkem epidemie.