Translate with 
MENU ZAVŘÍT
3. srpna 2021

Nájmy v Praze zase rostou, regiony zdražují stále

Ceny nájmů bytů během koronavirové pandemie stagnovaly, někde dokonce klesaly. Pokles zažily konkrétně nájemní byty v Praze. V hlavním městě se totiž na nájemní trh dostaly byty určené původně k Airbnb. To srazilo cenu a zájemci tak měli rázem větší výběr. Navíc řada vysokoškolských studentů v posledním roce studovala distančně, nepotřebovali tak studentské útočiště. Všechny tyto faktory stály za zlevňováním nájmů v Praze, nyní se už situace mění a ceny opět rostou.

Pokles pronájmů bytů se v Praze zastavil až ve druhém čtvrtletí letošního roku. Na začátku roku 2021 zde stál průměrný pronájem 251 korun za metr čtvereční měsíčně. Například u bytu o rozloze 60 metrů čtverečních to dělá 15 tisíc korun měsíčně.

Nájmy pražských bytů meziročně klesaly 17 měsíců v řadě, nyní průměrné realizované ceny pronájmů už 3 měsíce opět rostou. Nyní se nájmy v Praze pohybují kolem 238 korun za metr čtvereční, jsou tak na úrovni nájmů z roku 2018. Nájemní byty byly v hlavním městě nejdražší na přelomu roku 2019 a 2020, kdy se průměrná cena za metr čtvereční pohybovala těsně pod 300 korun. Potom do České republiky dorazila pandemie koronaviru a ceny rázem začaly padat.

V regionech roste cena neustále

 Mimo hlavní město se růst cen nájmů v podstatě nikdy nezastavil. Během pandemie sice došlo ke zpomalení a nárůst byl mírnější. Během posledního půl roku dosáhl nárůst 6 až 7 procent. Průměrné realizované ceny nájmů mimo Prahu dosáhly už 211 korun za metr čtvereční měsíčně.

Když se podíváme na srovnání roku 2020 a 2021 bez Prahy, co se týče cen pronájmu u jednotlivých dispozic, tak zjistíme, že u všech dispozic cena vzrostla, ovšem kromě jedné. Garsoniéry jako jedině zlevnily. Průměrná měsíční byla v minulém roce 5 805 korun, letos je to 5 771 korun. Pokles to je sice minimální, ale i tak stojí za pozornost. Nejvýrazněji rostly průměrné nájmy v ČR bez Prahy u dispozic 4+kk a větších. Zde došlo ke zdražení o více než tisíc korun. Oproti tomu nájmy v Praze byly u všech variant bytů v letošním roce levnější než tomu bylo loni.

 

Autor datové části: Iztok Toplak, RE/MAX G8 Reality

Více informací o pronájmech a další čísla nalezente na: https://www.toplak.cz/ceny-pronajmu-bytu/#