Translate with 
MENU ZAVŘÍT
25. dubna 2022

Nemovitosti v Ostravě loni rekordně zdražily. Cena vzrostla o více než 50 %

V loňském roce vzrostla cena nemovitostí v Moravskoslezském kraji o více než 50 % oproti předchozímu období 2020. Zásadní podíl má především vysoká poptávka investorů z jiných měst jako je Praha a Brno, kde je cenová hladina realit ještě mnohem vyšší. Vzhledem k probíhající válce na Ukrajině navíc přibývají kupující, kteří by rádi pořízením nemovitostí ochránili své peníze před inflací.

Přestože v letošním roce nepředpokládají odborníci další vysoký růst cen nemovitostí, současná situace v regionu bude zřejmě hodně ovlivněna cenami energií. „Ceny bytů v Ostravě za poslední rok stouply o více než 50 %, což je zapříčiněno zejména převisem poptávky nad nabídkou, a hlavně nájezdy kupujících investorů z Brna a Prahy, kteří ve valné většině přebíjí v aukci nabídkové ceny místních zájemců. U bytů lze ovšem letos předpokládat stagnaci v důsledku zvyšování úrokových sazeb hypoték. U rodinných domů očekáváme jejich postupné zlevňování s ohledem na rostoucí ceny energií. Pro některé majitelé, zejména ty, kteří vytápějí domy plynem, budou náklady na vytápění neúnosné a dojde k prodeji většího počtu nemovitostí,“ říká Tomáš Řeha, majitel ostravské kanceláře RE/MAX Profit, dodává: „Kvůli válce na Ukrajině sledujeme vyšší počet velmi solventních zájemců o koupi dražších nemovitostí, kteří mají vlastní prostředky a poptávají nemovitosti za 10 a více milionů korun, nechtějí mít peníze v bance kvůli inflaci a dopadům situace na Ukrajině.“

Dostupnost bydlení se zhoršila téměř ve všech krajích republiky. Zdražování bytů loni zrychlilo v celém Česku v průměru o zhruba 23 procent více než rok předtím. Přitom výdělky tak rychle nerostou, v průměru se dle dat Českého statistického úřadu z minulého týdne zvýšily jen o šest procent. Situaci ještě zhoršují rostoucí úroky na hypotékách a čím dál přísnější požadavky bank, přesto zájem kupujících stále neklesá. „Jednoznačně největším problémem našeho regionu je nedostatek nemovitostí a vysoké úrokové sazby. Dosud lidé akceptovali i nebývalý růst cen nemovitostí v předchozích obdobích. Cenovou bariéru ovšem začínají kupující vnímat,“ komentuje Tomáš Řeha situaci v Moravskoslezském kraji.