Translate with 
MENU ZAVŘÍT
13. srpna 2018

Nové podmínky pro hypotéky od podzimu 2018 | RE/MAX ČR

 

Od října 2018 dojde k dalšímu zpřísnění podmínek pro udělení hypotéky. Jak tyto změny zahýbou s cenami domů a bytů? Zjistěte podrobnosti v našem článku.

Získat hypotéku bude od října zase o něco těžší. Banky do té doby očekávají nápor zájemců

Od 1. října 2018 budou platit přísnější pravidla pro poskytování hypotečních úvěrů. Jejich poskytovatelé tedy očekávají ještě během léta větší počet žádostí od všech, kteří chtějí využít stávající, mírnější podmínky. Na podzim kvůli tomu pravděpodobně porostou výše nájmů. Co všechno bude jinak?

Kdo by letos v létě očekával na realitním trhu nudu, ten by se opravdu mýlil. S vypuštěním zprávy o zpřísnění pravidel pro získání hypoték od října 2018 razantně stoupá počet žádostí o úvěr za podmínek, které platí dnes.

Co čeká žadatele o hypotéku od 1. října 2018?

Změn bude hned několik. Limit pro zadlužení, tedy celková výše hypotéky, bude moct dosáhnout maximálně devítinásobku ročního příjmu a každý měsíc bude moci člověk splácet nejvíce 45 % ze svého měsíčního příjmu. Pro někoho to může být nepříjemné, pro jiného půjde o jistotu správného hospodaření s výdělkem.

Co se oněch 45 % týče, možná to není až tak razantní změna, jak by se mohlo zdát. Už dnes má Česká spořitelna coby jeden z hlavních poskytovatelů hypoték nastavený index DSTI tak, aby činil maximálně 50 %, tedy polovinu měsíčního příjmu toho, kdo úvěr splácí. Další velcí hráči na trhu, jako Hypoteční banka, mají podmínky srovnatelné.

Česká národní banka, která tyto dvě změny zavádí, taky ale říká, že při posouzení některých jednotlivých případů může zvýšit DSTI ještě o 5 %, tedy na 50 % měsíčního příjmu.

Jenže ve hře je ještě jedna věc. Podle všeho by do zmíněných 45 % měla v konkrétním případě spadat nejen hypotéka, ale i ostatní dluhy – půjčky, kontokorent, kreditní karta, úvěry… Výše měsíční splátky tím zase o něco klesne a splácení se prodlouží.

Kvůli hypotékám porostou i nájmy

To, že na hypotéky od října dosáhne méně žadatelů, s sebou přináší pravděpodobný větší zájem o nájemní byty. Těch je ale taky omezené množství a navíc – který majitel by nezvedl nájem, když k tomu bude mít vhodnou příležitost? Obecně se tak očekává jejich zvýšení, především v Praze a větších městech. A spíš v novostavbách než ve starších panelových domech.

Ke zvýšení nájmů ale plošně docházet nemusí, můžeme se setkat s tím, že se méně bonitní zájemci budou přesouvat za levnějším bydlení na periferie velkých měst nebo do menších měst a obcí.

Jak to bude s cenou bytů?

Ceny bytů rapidně stoupají už od roku 2012 a veřejnost jen očekává, kdy splaskne tolik propíraná realitní bublina. Mohlo by to být právě letos na podzim, kdy ceny bytů začnou zase klesat. Výjimkou bude ale zřejmě opět Praha, kde mohou ceny bytů dál růst, i když zdaleka ne tak rychle jako tomu bylo dosud.

Na ceny bytů má vliv mnoho faktorů, například HDP, poptávka, inflace nebo turistický ruch. V poslední době je totiž v místech, která jsou turistiky lákavá, výhodnější pronajímat byty krátkodobě než k dlouhodobému bydlení, a tím počet bytů, které jsou k mání pro „obyčejné smrtelníky“, klesá.

Připravit, pozor, honem pro hypotéku!

Ještě během léta se pravděpodobně dočkáme zvýšeného zájmu o hypotéky, které lidé dostanou podle stávajících pravidel. Ta jsou mírnější a na hypoteční úvěr díky nim dosáhne více zájemců. Jak to bude po říjnu 2018? Uvidíme…